https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namorni-lode-spaluji-ropny-odpad-8219-vedci-pro-ne-vyvinuli-nove-palivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Námořní lodě spalují ‚ropný odpad‛, vědci pro ně vyvinuli nové palivo

22.8.2012 01:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Testy v laboratořích Marine Engine Testing and Emissions Laboratory ukázaly, že nové palivo má o 15 procent nižší emise sazí a o 26 procent méně oxidů dusíku.
Testy v laboratořích Marine Engine Testing and Emissions Laboratory ukázaly, že nové palivo má o 15 procent nižší emise sazí a o 26 procent méně oxidů dusíku.
Foto | V31S70 / Flickr
Zámořské výletní lodě, tankery a kontejnerové lodě mají jedno společné. Všechny používají nízkoobrátkové motory konstruované ke spalování toho nejméně kvalitního, co vznikne při rafinaci ropy. Jde o paliva bohatá na síru a při jejich spalování dochází k silnému znečišťování ovzduší. Vědci na setkání American Chemical Society právě představili levnou úpravu lodního paliva, které vede k menším emisím škodlivin.
 

Nový palivový mix má dvě přednosti, jednak je levný a jednak snižuje znečištění. To je problém zejména když velké lodi operují v oblastech obydlených lidmi. V běžném provozu tyto lodě spalují ta nejlevnější ropná paliva.

Nové palivo vznikne přimísením dvou složek do běžného paliva. Jednou z nich je glycerol, což je vedlejší produkt vznikající pří výrobě biodieselu. To tuto složku činí levnou a uhlíkově neutrální. Glycerol se běžně používá při výrobě léků nebo v potravinářství.

Jenže smíchat glycerol s palivem je jako smíchat vodu a olej. K vyřešení tohoto problému použili vědci pod vedením George N. Harakase chemikálie podobné složkám v pracích prostředcích.

Vzniklé palivo má mnohem lepší emisní vlastnosti a je levné. Testy v laboratořích Marine Engine Testing and Emissions Laboratory ukázaly, že toto palivo má o 15 procent nižší emise sazí a o 26 procent méně oxidů dusíku.

Mezinárodní námořní organizace nedávno přijala předpis, který zavádí přísnější normy pro emise škodlivin z lodí, které operují při pobřeží. Podle Harakase je nově vyvinuté palivo s označením Bunker Green jednou z cest, jak snížit emise z lodní dopravy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist