https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/budou-americke-lode-jezdit-na-morskou-vodu-armadni-vedci-na-tom-pracuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Budou americké lodě jezdit na mořskou vodu? Armádní vědci na tom pracují

28.9.2012 04:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Doplňování paliva do vojenských lodí přímo na moři je pro americkou armádu nákladná záležitost, která má i svá logistická a bezpečnostní úskalí.
Doplňování paliva do vojenských lodí přímo na moři je pro americkou armádu nákladná záležitost, která má i svá logistická a bezpečnostní úskalí.
Licence | Volné dílo (public domain)
Americké námořnictvo vyvíjí technologii, která umožní vyrábět palivo pro vojenské lodě přímo z mořské vody. Z ní se získává jednak oxid uhličitý, jednak vodík, které se pomocí katalyzátoru přemění na palivo.
 

Doplňování paliva do vojenských lodí přímo na moři je pro americkou armádu nákladná záležitost, která má i svá logistická a bezpečnostní úskalí. V loňském roce doplnila hlavní armádní zásobovací jednotka přímo na moři skoro 2,2 biliony litrů paliva. Sloužilo jí k tomu patnáct flotil tankerů operujících po celém světě. Vědci armádní U.S. Naval Research Laboratory se nyní poohlížejí, zda nelze doplňování paliva zjednodušit.

„Pokud by se podařilo získávat palivo z mořské vody, pak by armáda ušetřila velké prostředky za celou logistiku s dopravou paliva, nehledě na ekologický aspekt a zvýšení palivové bezpečnosti a nezávislosti,“ říká chemička Heather Willauerová.

Laboratoř amerického námořnictva už tuto technologii vyvinula a předvedla. „K reducki a hydrogenaci oxidu uhličitého na uhlovodíky se využívá katalyzátor podobný tomu, který je potřeba při Fischer-Tropschově syntéze,“ dodává Willauerová. Fischer-Tropschova syntéza slouží k výrobě umělé náhrady ropy. „Úpravou složení povrchu kovového katalyzátoru se při přeměně CO2 na palivo podařilo dosáhnout šedesáti procentní účinnosti.“

Pokud se podaří výrobní proces zdokonalit natolik, aby s ním bylo možné vyrábět velká množství paliva, bude představitelné, že se promění i armádní logistika. „S takovou technologií by se námořnictvo zbavilo nejistoty plynoucí ze závislosti na palivu z cizích zdrojů a nemuselo by udržovat zásobovací řetězec,“ říká Heather Willauerová. Prozatím je ale technologie stále v laboratorním výzkumu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist