https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvice-znecistenym-mestem-na-svete-je-iransky-zabol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvíce znečištěným městem na světě je íránský Zábol

12.5.2016 11:28 | ŽENEVA (ČTK)
Nejhorší ze všech je přitom íránský Zábol, který každé léto čelí prašným bouřím a který v měření PM2,5 dosáhl hodnoty 217. Nejhoršímu z indických měst naměřili odborníci 176. Z měst v České republice byly nejhůře hodnocené Havířov a Český Těšín, které na indexu dosáhly úrovně 33
Nejhorší ze všech je přitom íránský Zábol, který každé léto čelí prašným bouřím a který v měření PM2,5 dosáhl hodnoty 217. Nejhoršímu z indických měst naměřili odborníci 176. Z měst v České republice byly nejhůře hodnocené Havířov a Český Těšín, které na indexu dosáhly úrovně 33
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejvíce znečištěným městem na světě je íránský Zábol. Další čtyři města na žebříčku znečištění ovzduší, který zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO), jsou z Indie. Celkově se znečištění mezi roky 2008 a 2013 zhoršilo o osm procent. Česko patří do regionu s nejlepší kvalitou ovzduší na světě.
 

Ve statistice WHO, která používá data za roky 2012 a 2013, je zahrnuto celkem 3000 obcí z celého světa. Ty jsou poměřovány pomocí indexu PM2,5, který ukazuje koncentraci drobného polétavého prachu. Jeho množství ovlivňuje celkovou nemocnost obyvatel i předčasnou úmrtnost.

Data Světové zdravotnické organizace ukazují, že zatímco kvalita ovzduší ve většině rozvinutých zemí se zlepšuje, u těch rozvíjejících tomu tak není. Zatímco 44 procent měst v bohatých zemích splňuje standardy WHO týkající se kvality ovzduší, v chudých státech jsou to jen dvě procenta měst.

Nejhorší ze všech je přitom íránský Zábol, který každé léto čelí prašným bouřím a který v měření PM2,5 dosáhl hodnoty 217. Nejhoršímu z indických měst naměřili odborníci 176. I když je v žebříčku i řada dalších indických měst a hodnoty více než 100 dosahují třeba také některá čínská města, upozorňuje WHO, že některé další státy na tom mohou být ještě hůře, ale znečištění ovzduší vůbec neměří.

Z měst v České republice byly nejhůře hodnocené Havířov a Český Těšín, které na indexu dosáhly úrovně 33.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist