https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-hleda-cestu-z-dotacni-pasti-zelene-energetiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo hledá cestu z dotační pasti zelené energetiky

6.3.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Počty fotovoltaických a větrných elektráren díky dotační podpoře rostou. Jenže za slunných a větrných dnů začíná být energie z těchto zdrojů tolik, že to německá přenosová soustava nepojme. Ilustrační snímek
Počty fotovoltaických a větrných elektráren díky dotační podpoře rostou. Jenže za slunných a větrných dnů začíná být energie z těchto zdrojů tolik, že to německá přenosová soustava nepojme. Ilustrační snímek
Němci začínají být znepokojeni rozmachem zelené energetiky. Počty fotovoltaických a větrných elektráren díky dotační podpoře rostou. Jenže za slunných a větrných dnů začíná být energie z těchto zdrojů tolik, že to německá přenosová soustava nepojme. Stát pak vlastníkům těchto elektráren platí za to, aby své zdroje od sítě odpojili. Cena elektrické energie v Německu kvůli tomu roste, píše německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 

Dotační prostředky jsou v Německu velkým lákadlem pro vstup do zelené energetiky. Dokud bylo větrných a solárních elektráren málo, byly náklady únosné. Situace se však v poslední době zásadně změnila a německý ministr životního prostředí Peter Altmaier chce zastavit ceny elektrické energie, které rostou kvůli podpoře zelených zdrojů energie.

Po zářijových volbách by se v Německu měly znovu projednat podmínky podpory, které předepisuje zákon o obnovitelných zdrojích energie. Rychlá expanze solárních a větrných elektráren vedla k současné paradoxní situaci – když není rozvodná síť schopna pojmout jejich energii, platí stát za to, že majitelé elektráren své zdroje odpojí. Stát pak platí za to, že nevyrábí.

Nadbytečná německá zelená elektřina se odvádí i do polské či nizozemské elektrické rozvodné sítě, za což ale musí německá strana platit. Cena elektřiny tak v Nizozemsku klesá, zatímco v Německu narůstá.

A protože v zimě nebo za stinných bezvětrných dní neposkytují solární a větrné elektrárny dostatek energie pro potřeby průmyslu a domácností, energetické společnosti drží v chodu také elektrárny, které se jinak nevyplatí. A jelikož má zelená elektřina ze zákona přednost při výkupu, jsou některé konvenční elektrárny využívány pouze zřídka.

Německý stát však chce takto nastavený systém zachovat a nic neměnit. Zaznívají ale hlasy, že už nadešel čas, aby si zelená elektřina sama vydobyla své místo na trhu v hospodářské soutěži. V současném systému dotací je zelená elektřina pro Němce o to dražší, čím nižší je cena elektřiny na energetické burze. Podle Altmaiera by Němci za podporu zelené energetiky mohli zaplatit jeden bilion eur za předpokladu, že by zůstala současná cena stabilní a expanze instalací by pokračovala stejným tempem jako dosud.

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.

Lobbisté za větrnou a solární energii proti Altmaierovu zbrzdění dotací protestují, ale těžko se jim před volbami podaří získat podporu politiků. Ani politici hájící životní prostředí nechtějí být během volební kampaně považováni za viníky rostoucích cen elektřiny.

Háček je ale v tom, že na dotace pro zelenou energetiku si zvyklo bezpočet zemědělců, majitelů domů, investorů a mnoho podniků. A žádný politik se asi neodváží jim snížit výkupní ceny zelené energie. Tento hlavolam může významně zpomalit novelizaci zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie.

Trhlinu dostává i předpoklad, že na zelenou energii společnost přejde prostě proto, že cena energie z fosilních paliv bude vysoká. Nálezy obrovských zásob břidlicového plynu v USA, Argentině, Rusku, Polsku a Austrálii zřejmě sestřelí cenu energie dolů. Americký prezident Barack Obama věří, že těžba břidlicového plynu oživí americký průmysl.

Americké expanzi bude muset čelit i německý průmysl. Jenže ten má na noze přivázanou kouli v podobě drahé podpory zelené energie. A čím více ceny elektrické energie klesnou, tím dražší to bude podpora.


reklama

 
Další informace |
Podle článku Der unheimliche Erfolg der Energiewende, který vyšel na serveru FAZ 20. února 2013.
Aneta Ritz-Radlinská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist