https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-aktivista-hladovi-28-dni-chce-od-vlady-uznani-klimaticke-krize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý aktivista hladoví 28 dní, chce od vlády uznání klimatické krize

4.4.2024 01:09 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | PantherMediaSeller / Depositphotos
Německý aktivista Wolfgang Metzeler-Kick už 28 dní drží hladovku, aby přiměl spolkovou vládu kancléře Olafa Scholze uznat blížící se klimatickou katastrofu a přikročit k radikálním změnám v klimatické politice. V rozhovoru s ČTK řekl, že svůj protest kvůli naléhavosti situace hodlá vystupňovat, postupně chce přejít z čajů a džusů na vodu a nakonec i zcela přestat pít. V parku na břehy Sprévy v centru Berlína jen pár desítek metrů od parlamentu a od budovy kancléřství stojí stanový tábor, který si 49letý Metzeler-Kick vybral za svou základnu. V protestu ho podporuje 57letý Richard Cluse, který včera zahájil desátý den hladovění.
 

V táboře visí několik transparentů, které se například ptají, kde je ten klimatický kancléř, za kterého se Scholz při nástupu do čela německé vlády opakovaně prohlašoval. Hlavním nápisem je však motto Hungern bis ihr ehrlich seid (Hladovět, dokud nebudete upřímní), kterým se hladovkáři zavazují nepřijímat potravu, dokud se vláda ke klimatické krizi nepřihlásí.

"Jakmile ji vláda uzná, začnu okamžitě jíst. Půjdu domů a budu šťastný," řekl Metzeler-Kick. Poznamenal, že od kancléře nechce nic jiného než uznání pravdy o stavu klimatu a o hrozící katastrofě. To, jak by takové uznání mělo vypadat, ukázal Metzeler-Kick na ceduli se čtyřmi body, které si aktivisté přejí přeměnit v oficiální vládní prohlášení.

"První bod není nic jiného než prostá pravda," řekl. Tento bod uvádí, že pokračování lidské civilizace čelí kvůli klimatické katastrofě extrémnímu ohrožení. Druhý bod označuje současnou koncentraci 0,42 promile oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře za příliš vysokou a zároveň uvádí, že cesta k udržení oteplování planety na úrovni nižší než 1,5 stupně Celsia v porovnání s předprůmyslovým obdobím navržená mezivládním panelem OSN pro změny klimatu (IPCC) poskytuje lidstvu nejlepší šance na přežití.

Třetí bod, jak Metzeler-Kick vysvětlil, navazuje na ten druhý, který se soustředí na vývoj do roku 2050. "Do roku 2050 máme postup, jak brzdit, ale do roku 2150 musíme podíl CO2 v atmosféře snížit na 0,35 promile," řekl. "Už teď máme v ovzduší navíc gigatuny CO2," uvedl.

Poslední čtvrtý bod pak uvádí, že i přes dosavadní otálení je nutné přistoupit k radikálním změnám. "Už jsme bohužel zašli příliš daleko, jsou potřeba masivní kroky. Ty je ale obtížné vysvětlit veřejnosti, pokud ta neví, kde se právě nacházíme. A my stojíme před záhubou, to musíme vyslovit," řekl Metzeler-Kick.

O konkrétních řešeních hovořit nechtěl. "Chci jen, aby vláda řekla, čemu čelíme," řekl. "Problém je, že současný stav není uznán. Cílem je udělat první krok. Když má někdo rakovinu plic a lékař mu to oznámí, ale pacient odpoví, že žádnou rakovinu nemá a že jen bude kouřit o pár cigaret méně, tak co s takovým pacientem?" poznamenal.

Se Scholzovou vládou není Metzeler-Kick v kontaktu. "Nezajímají se," uvedl. Hladovku chce proto vystupňovat, aby na kancléře zvýšil tlak. Nejdříve začne místo čaje a džusů pít jen vodu. Denně vypije dva litry čaje a čtvrt litru džusu se solí. "Musím si dávat pozor, protože pokaždé, když jdu na toaletu, tak ztrácím soli, které musím doplňovat," vysvětlil. V poslední fázi je připraven přestat zcela pít.

Dosavadní průběh hladovky, kterou zahájil sedmého března, hodnotí dobře. "Sám se divím, že to jde s džusem tak dobře," řekl. "Když jsem si před kamerami sedmého března stoupnul na váhu, měl jsem 93,7 kilogramu," řekl. Nyní má 80 kilogramů.

To, že jeho protest může skončit tragicky, si Metzeler-Kick uvědomuje. "Více než smrti se ale obávám trvalých následků," řekl. Kvůli hladovění mu totiž hrozí amnestický syndrom známý jako Korsakovova psychóza, který se vyznačuje poškozením krátkodobé paměti a bludy. "Tohle postihuje především alkoholiky," řekl. Kvůli prevenci proto užívá vitamin B1. "Díky němu lze hladovět opravdu dlouho. Ale tolik času nemáme, takže svůj protest vystupňuji," uvedl. "Dělám to s plným vědomím. Ale lidstvo dělá to, co dělá, aniž by si uvědomovalo, že míříme k sebezničení," dodal.

Nynější hladovění Metzelera-Kicka a Cluse připomíná podobný protest z roku 2021, kdy aktivisté na stejném místě drželi hladovku, aby si vynutili setkání s tehdejšími kandidáty na kancléře - s konzervativcem Arminem Laschetem, sociálním demokratem Scholzem a Annalenou Baerbockovou ze strany Zelení. Když Baerbocková tábor navštívila, tak svou výzvu následně soustředili již jen na Scholze, neboť Lascheta označili za zklamání. Scholz aktivistům nakonec zatelefonoval a slíbil povolební veřejnou debatu o klimatické nouzi, čímž protest skončil. Henning Jeschke, který hladověl nejdéle, tak po 27 dnech začal opět přijímat potravu.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

4.4.2024 08:46
Za příčinu pokládám nekvalitní vzdělávání, které se lidem na západě poskytuje. Pokud se toto nezmění, bude stále více lidí přičítat selhání západu všemu možnému včetně klimatu.
I za socialismu jsme věděli, že zemědělec má čtyři nepřátele - jaro, léto, podzim a zimu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.4.2024 09:38 Reaguje na Richard Vacek
A vy jste to kvalitní vzdělání získal? Kde (u koho) to bylo?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.4.2024 13:25 Reaguje na Jiří Svoboda
Získal. Ale to bylo v době, kdy se nehledělo na kvantitu, ale kvalitu. A tomu odpovídaly i nároky na studenty.
Odpovědět
sv

sv

12.4.2024 14:34 Reaguje na Richard Vacek
Gratuluji k výučnímu listu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.4.2024 09:36
I já si myslím, že je třeba udělat radikální změnu v klimatické politice a to na globální úrovni. Aby ta nejlepší proklimatické řešení byla vybírána dotacemi nezdeformovaným a politiky nemanipulovaným trhem.

Jedna věc je zformulovat cíle, zcela jiná věc je mít účinný nástroj, jak jich dosáhnout. Pokud budou nadále používány velmi neefektivní nástroje, voliči takový proces odmítnou a ochrana klimatu půjde do háje.

Mylím, že nové eurovolby tento trend potvrdí. Asi to ale nepovede k odmítnutí současných neefektivních postupů ochrany klimatu, nýbrž k další eskalaci lavírování mezi zájmy OZE lobby a fosilní lobby (zde reprodukuji názor europoslance Marcela Kolaji, se kterým se ztotožňuji).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.4.2024 10:56
Hladovka nic není. To si akorát čistí organismus. Kdyby byl drasťák, tak zahájí žravovku a bude se přecpávat buřty, knedlíky a uzeným.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.4.2024 13:24
Tak ať to dotáhne do konce, v pohodě bych ho nechal. Je to jeho dobrovolné rozhodnutí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.4.2024 20:45 Reaguje na pavel peregrin
Doufejme že má v závěti uvedeno, že jeho ostatky se mají ekologicky zlikvidovat.
Odpovědět
pk

pepa knotek

4.4.2024 14:38
Až si pan klimatický aktivista koupí elektrický auto, tak mu budu věřit že to se záchranou planety myslí vážně, jinak je to na úrovni sběru lajků ne síti či další příspěvek do Darwinových cen, ale budiž - jeho volba.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

5.4.2024 16:37
ať klidně pojde !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist