https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-dotace-na-odstrel-divocaku-pozadalo-karlovarsky-kraj-sest-obci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O dotace na odstřel divočáků požádalo Karlovarský kraj šest obcí

5.5.2016 14:28 | PRAHA (ČTK)
Cílem dotace, která počítá s 1000 korunami za každé zastřelené divoké prase na nehonebním pozemku v katastru obce, bylo omezit časté nájezdy přemnožených divokých prasat do obcí a měst.
Cílem dotace, která počítá s 1000 korunami za každé zastřelené divoké prase na nehonebním pozemku v katastru obce, bylo omezit časté nájezdy přemnožených divokých prasat do obcí a měst.
O dotace na odstřel divokých prasat, které škodí v obcích a městech, požádalo Karlovarský kraj jen šest obcí. Žádosti bude schvalovat krajská rada. Kraj letos poprvé vyčlenil 150.000 korun na příspěvky na omezení počtu černé zvěře na nehonebních pozemcích. Zájem byl ale nižší, než kraj očekával, řekl radní Josef Hora (HNHRM).
 

"Dotace vznikla po diskusích se starosty. Žádosti jsou na 32.000 korun, takže vznikne úspora," uvedl Hora. Kraj ještě chystá schůzku s hospodáři honiteb, protože podle Hory možná někde dotaci nepochopili a někde neumožnili, aby byl vybrán myslivec, který by mohl střílet i mimo honební pozemky.

Cílem dotace, která počítá s 1000 korunami za každé zastřelené divoké prase na nehonebním pozemku v katastru obce, bylo omezit časté nájezdy přemnožených divokých prasat do obcí a měst. Zkušenost s nimi mají například v Lokti, v Sokolově, Královském Poříčí nebo Karlových Varech.

Podle starosty Sokolova Jana Picky (ČSSD) divoká prasata chodí do města například na Šenvertu nebo do zahrádkářské kolonie na Bohemii. "My máme ale docela velké škody i v městských parcích, v Husových sedech a Zámeckém parku. Už ale delší dobu nebyly stížnosti, že by lidé potkávali prasata v parcích i ve dne," řekl ČTK.

Sokolov, který je obklopen doly a rekultivovanými pozemky, už jednal se Sokolovskou uhelnou a hospodářem honiteb na pozemcích těžařské firmy. Podle Picky město požádalo, aby myslivci snížili stav černé zvěře přímo v honitbě.


reklama

 
Pavel Peňás
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist