https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obama-lituje-ze-usa-odstoupily-od-parizske-klimaticke-dohody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obama lituje, že USA odstoupily od pařížské klimatické dohody

4.12.2017 01:21 | PRAHA (ČTK)
Obama se od lednového ukončení svého působení v Bílém domě ke svému nástupci moc nevyjadřuje, ale v Dillí učinil výjimku.  Ilustrační snímek Baracka Obamy.
Obama se od lednového ukončení svého působení v Bílém domě ke svému nástupci moc nevyjadřuje, ale v Dillí učinil výjimku. Ilustrační snímek Baracka Obamy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bývalý americký prezident Barack Obama lituje, že USA v současnosti opustily vedoucí pozici v celosvětovém boji proti oteplování. Obama to řekl na páteční tiskové konferenci v Dillí, že se jedná o krátkou přestávku v narážce na prezidentství republikána Donalda Trumpa, který letos odstoupil od pařížské dohody o ochraně klimatu. USA k ní přistoupily za Obamova mandátu loni.
 

Obama se od lednového ukončení svého působení v Bílém domě ke svému nástupci moc nevyjadřuje, ale v Dillí učinil výjimku. "Je to dohoda, která dá našim dětem možnost ochránit se před dramatickými změnami planety, i když teď máme malou pauzu," řekl Obama na tiskové konferenci k účasti USA v pařížské dohodě. USA ji ratifikovaly dva měsíce před Trumpovým zvolením.

Trump s teorií oteplování nesouhlasí, dohodu považuje za ohrožení pracovních míst a rozvoje průmyslu. V červnu souhlas své země s dohodou odvolal, i když země může odstoupit nejdříve tři roky poté, co dokument vstoupí v platnost, tedy 4. listopadu 2019. Celý proces pak trvá ještě další rok. Trumpův krok sklidil kritiku ve světě i v USA.

"Dobrou zprávou je, že v USA jsou státy, podniky, univerzity a města, která budou prosazovat, aby Amerika respektovala své závazky, jež jsme na sebe vzali my," řekl Obama.

Pařížská dohoda z roku 2015 předpokládá, že se země pokusí v příštích desetiletích zpomalit nebezpečné globální oteplování, a zmírní tak dramatické důsledky, jako jsou sucha a vzestup hladiny moří. Růst teploty se má udržovat pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. O naplnění tohoto cíle se ale pochybuje. Program OSN pro životní prostřední (UNEP) soudí, že emise CO2 budou v roce 2030 vyšší než 50 miliard tun, zatímco cíl dohody předpokládá, že emise nepřekročí 42 miliard tun. Podle propočtů UNEP to bude znamenat zvýšení průměrné teploty až o 3,2 stupně Celsia.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist