https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obama-potvrdil-vyhlaseni-nejvetsi-oceanske-rezervace-v-tichomori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obama potvrdil vyhlášení největší oceánské rezervace v Tichomoří

6.10.2014 00:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rozsáhlé oblasti Tichého oceánu, včetně ohrožených ekosystémů korálových útesů, podmořských hor a atolů se nyní staly územím, na němž je zcela zakázána podmořská těžba surovin včetně ropných vrtů nebo intenzivní formy komerčního rybolovu.
Rozsáhlé oblasti Tichého oceánu, včetně ohrožených ekosystémů korálových útesů, podmořských hor a atolů se nyní staly územím, na němž je zcela zakázána podmořská těžba surovin včetně ropných vrtů nebo intenzivní formy komerčního rybolovu.
Podpisem Proklamace 8336 rozšířil americký prezident Barack Obama ochrannou zónu okolo atolů a ostrovů v Pacifiku. Prakticky tak vytvořil zatím největší mořské rezervace na světě. K založení využil prezident své pravomoci vyhlásit „přírodní monumenty“ národními památkami. Dosavadní chráněná pásma v okolí ostrovů, jež nyní spadají pod Pacific Remote Islands Marine National Monument (PRIM), se zvěšila na celkovou rozlohu 127 milionů hektarů, informuje Guardian.
 

Původní rozloha chráněné zóny, která byla založena prezidentem Georgem W. Bushem, se tak zvýšila z 21 milionů hektarů prakticky šestkrát. Výrazným způsobem ale došlo také ke zpřísnění podmínek ochranného režimu. Rozsáhlé oblasti Tichého oceánu, včetně ohrožených ekosystémů korálových útesů, podmořských hor a atolů se nyní staly územím, na němž je zcela zakázána podmořská těžba surovin včetně ropných vrtů nebo intenzivní formy komerčního rybolovu. V prezidentské proklamaci se doslova píše, že: „Tyto oblasti se řadí mezi ty nejvíce ohrožené ekosystémy světa, ať už kvůli dopadům klimatických změn nebo okyselováním oceánů.“

Ochrany se nedočkají jen jiho-pacifické ostrovy, ale i 132 podmořských hor (do původní zóny jich spadalo jen 30), a také rozsáhlé podmořské planiny v okolí ostrovů Jarvis, Wake a Johnstonova atolu. Všechny tyto lokace byly zařazeny mezi nové „hot-spots“, významná místa biodiverzity. Z hlediska druhové rozmanitosti bezobratlých prý vykazují podmořské hory zcela unikátní ekosystémy: 15-44 % zde přítomných druhů se nevyskytuje jinde na Zemi a 5-10 % přítomných druhů je pro vědu zcela nových. Díky zvýšení rozlohy rezervace PRIM by se měli lepší ochrany dočkat i mořští a tažní ptáci, mořští savci, karety, rejnoci a manty. Ochrana migrujících druhů, ať už těch podvodních či létajících, je jednou z prioritních os Proklamace.

Ptáci tu fungují jako pás dopravníku, který přenáší živiny na izolované ostrovy, zajišťují transport energie mezi pobřežím a mořem, a napomáhají stabilitě celého ekosystému. A s migrujícími mořskými zvířaty je to podobné. Američané se teď budou prý více snažit o zachování biologické rozmanitosti, podporu obnovy populací a zvýšení odolnosti tichomořských ekosystémů. O správu nad rozsáhlým územím se kompetenčně podělí US Fish and Wildlife service a úřad Národní oceánské a atmosférické administrace (NOAA). Prezident Obama možná potěšil ochránce mořských ekosystémů, ale Proklamací s pořadovým číslem 8336 si definitivně znepřátelil tuňákový byznys. Vyhlášená zóna totiž byla jedním z posledních výnosných lovišť.


reklama

 
Další informace |
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist