https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oblibena-gorila-moja-opusti-prazskou-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitř video uvnitřOblíbená gorila Moja opustí pražskou zoo

25.8.2011 14:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mezi lidmi oblíbená a populární gorila Moja dospěla. Proto opustí svou pražskou skupinu a bude odvezena do přírodního parku Cabárceno na severu Španělska. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.
 

V novém domově bude šestiletá Moja žít se samcem Nikym, kterému je 25 let a díky africkému původu je geneticky mimořádně cenný. Dalšími členy nové rodiny bude samice Nadia ve věku 30 let a pětiletá samička Chelewou z Basileje. Podle Bobka vybral zoologickou zahradu v Cabárcenu koordinátor Evropského záchovného programu pro chov goril nížinných.

S tím, že by se Moja s novu skupinou nesžila, Bobek nemá obavy. Podle kurátora savců pražské zoo Pavla Brandla hrozí pouze drobné neshody s Chelewou ve chvíli, kdy budou obě usilovat o stejné postavení ve skupině.

Moja – gorila nížinná

Moja je první gorilí mládě narozené v České republice, narodila se 13. prosince 2004. Jejími rodiči jsou samec Richard a samice Kijivu. Jméno Moja znamená ve svahilštině „první“. Moja má sourozence, samečky Tatua a Kiburiho. V roce 2005 se Moja proslavila účinkováním v „trochu jiné reality show“ Odhalení. Jednalo se o projekt Českého rozhlasu, který parodoval tehdy oblíbené „kontejnerové reality show“ z obrazovek českých televizních stanic. V srpnu 2006 se Moja téměř utopila, když ztratila rovnováhu a spadla do vodního příkopu, z vody jí zachránil tehdejší chovatel goril Marek Ždánský.

Se samcem Nikym by být problémy neměly. Podle Brantla pochopí, jak se má k „mladé krásce z Prahy“ chovat. Odborníci říkají, že proces stabilizace skupiny může trvat až tři roky, ale například samice Bikira, která byla ve složitější situaci, si v pražské zoo zvykla po půlroce.

Dá se prý očekávat, že Moja bude některým gorilám v Praze chybět, ale podle zkušeností holandských kolegů, kteří se specializují na chov primátů, se není čeho obávat. „Jedná se prý o přirozený proces, který postihne každou gorilí skupinu, která se rozmnožuje,“ řekl Brandl. Pokud by Moja zůstala v Praze, bylo by nutné bránit jí v reprodukci s otcem. Takové rozmnožování sice není obvyklé, nicméně Moja již nyní bere antikoncepci.

Moja se již na roli budoucí matky připravuje. Na zádech často nosí mladšího brášku Tatu, a vydrží si s ním i s nejmladším Kiburim celé hodiny hrát. Brandl uvedl, že gorily chtějí zakládat rodiny podobně jako jiní savci, lidi nevyjímaje. A dva tisíce kilometrů vzdálená zoo je prý vyhovující, je zde dobré klima, velikost výběhu i vhodný partner. Podle informací na internetových stránkách není Cabárceno klasickou zoo, ale přírodním parkem. Tomu odpovídá i rozloha 750 hektarů, což je více než dvanáctkrát víc než u pražské zoo.

Letadlo pro Moju

Převoz Moji se plánuje na první polovinu října. Chovatelé nechtějí použít standardní leteckou linkou, kde by s mladou gorilou nemohli být. V úvahu přichází přeprava automobilem nebo speciálním letem. Pražský primátor Bohuslav Svoboda na tiskové konferenci prohlásil, že Praha může přepravu financovat. Podle Bobka mohou být náklady na přepravu Moji přibližně 300 000 korun.

Během září se budou moci návštěvníci zoologické zahrady s Mojou rozloučit, napsat dopis na rozloučenou a shlédnout videa z dob jejího dětství. Zoo chystá i další doprovodný program, zakončený velkou rozlučkovou akcí. „Pro mě je Moja do jisté míry součástí rodiny,“ říká Bobek.

Roztomilá Moja je nepochybně celebritou a je populární nejen v České republice, ale také v Africe. Stala se hrdinkou pohádek, objevovala se i v naučných knihách. Svoboda uvedl, že pražská zoo se bude podílet na zbudování vzdělávacího střediska a pořízení tzv. Mojina autobusu pro přepravu školáků v africkém Kamerunu.


reklama

Moja opustí Zoo Praha

předchozí    další
Moja bude mít ve Španělsku daleko větší prostor k životu než v pražské zoo.
Moja bude mít ve Španělsku daleko větší prostor k životu než v pražské zoo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
Moja bude mít ve Španělsku daleko větší prostor k životu než v pražské zoo.
Moja si prý s jídlem, zejména mrkví a jinou zeleninou, nejprve jen hrála, až později začala ukusovat a polykat.
Moja v prvních měsících života v náručí matky.
Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka byla a je Moja roztomilá.
Moja byla v dětství hravou gorilou, i nyní si dlouhé hodiny hraje s ostatními gorilami.
Detailní fotografie Moji, známá Pražanům z plakátu pražské Zoo.
Moja již ve věku zhruba čtvrt roku začala dělat první krůčky. Nejprve po dvou, pak po čtyřech. V 7 měsících už běhala po celém výběhu.
Gorily v Zoo Cabárceno ve Španělsku, budoucí spolubydlící Moji.
Gorily v Zoo Cabárceno ve Španělsku mají dostatek prostoru, Moje se zde pravděpodobně bude líbit.
NP Cabárceno ve Španělsku se stane novým domovem gorily Moji.
 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist