https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-roznova-p-r-mohou-nove-tridit-bioodpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé Rožnova p. R. mohou nově třídit bioodpad

13.4.2016 14:07 | ROŽNOV P. R. (ČTK)
Obyvatelé Rožnova pod Radhoštěm mohou nově třídit biologicky rozložitelný odpad. Speciální hnědé kontejnery budou ve městě sloužit od začátku května, řekl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross. Využívání bioodpadu ve Zlínském kraji roste, například v krajském městě Zlíně radnice postupně vybavuje obyvatele rodinných i bytových domů hnědými popelnicemi na bioodpad, od jara do podzimu jsou vyváženy každé dva týdny.
 

"V rámci pilotního projektu budou na deseti místech v Rožnově umístěny speciální hnědé kontejnery o objemu 770 litrů," uvedl Gross. Zvýší se tak možnost třídit komunální odpad. Biologicky rozložitelné odpady tvoří až 40 procent hmotnosti komunálního odpadu.

Lidé do bioodpadu mohou dávat zbytky ovoce a zeleniny, slupky včetně citrusových plodů, zbytky pečiva, skořápky z vajíček a ořechů, zvadlé květiny, zeminu z květináčů i podestýlku domácích býložravých zvířat, odpad ze zahrad, trávu či listí.

Obyvatelé Rožnova mohou řadu let třídit papír, plast, sklo, kovy, textil, nápojové kartony a vysloužilé elektrospotřebiče. "Celkem je na území města více než 350 kontejnerů na tříděný odpad. V rámci Zlínského kraje město Rožnov a jeho obyvatelé obsazují dlouhodobě přední příčky v množství vytříděného odpadu," uvedl Gross.

Ve Zlíně množství vytříděného bioopadu stoupá, v letech 2009 až 2012 se od občanů vysbíralo kolem 1000 tun za rok, v roce 2014 ho již bylo dvakrát tolik. Lidé za svoz bioodpadu neplatí nic navíc, je zahrnut do poplatku za svoz komunálního odpadu. Zlín předloni zprovoznil novou městskou kompostárnu. Město využívá kompost také jako palivo pro teplárnu a k rekultivaci ploch v areálu skládky Suchý důl. Zlín má také svou komunitní kompostárnu, kde je zpracováván odpad z parků a městské zeleně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist