https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-budou-opet-resit-skvrny-na-dlazbe-tridy-miru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice budou opět řešit skvrny na dlažbě třídy Míru

8.4.2016 15:19 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubická radnice se opět vrátí k tématu, jestli má smysl čistit žulovou dlažbu na opravené třídě Míru. ČTK to řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO). Brzy po jejím oficiálním otevření, v neděli to bude rok, byla plná mastných skvrn.
 

"Já jsem byla největším zastáncem čištění, ale teď, když se po té třídě Míru projdu, tak mi to zas tolik nevadí po tom roce. Může to být tím, že to máme okoukané," řekla Dvořáčková.

Vloni nejdřív zkoušely vyčistit ulici technické služby, v červnu pak odborné firmy. Tři z nich daly městu nabídku. Účinnost a trvanlivost čištění se hodnotí až po několika měsících. Zástupci města zhodnotí čištěné plochy nejspíš příští týden.

"Minimálně dvě firmy aplikovaly penetraci. Její životnost se musí zkontrolovat zhruba po roce, aby to nebyly vyhozené peníze," řekla Dvořáčková.

Některým lidem skvrny nevadí, jiní je kritizují. "To nevěděli dopředu? Po pár měsících to bylo takhle špinavé. Jinak celkově je to moc pěkné, stromky, všechno v pohodě," řekl ČTK Michal Čížek, který dnes třídou Míru procházel.

Město ještě zvažuje, zda nepřidá na třídu Míru víc zeleně. Mobilní květináče odmítla komise pro urbanismus, spíš by totiž překážely při konání kulturních akcí. Radnice proto zvažuje, že pověsí na sloupy veřejného osvětlení květináče s muškáty.

Radnice chce zároveň čerpat evropské dotace na moderní stojany pro kola, které chce rozmístit nejen na třídě Míru, ale po celém městě, uvedla Dvořáčková.

Úpravy třídy Míru trvaly 13 měsíců. Projekt se plánoval čtyři volební období. Výsledná cena měla být 120 milionů korun s DPH. Firma Syner si naúčtovala 98,4 milionu korun bez DPH, město dosud uhradilo 87 milionů korun. Společnost požaduje, aby město doplatilo 11,4 milionu korun bez DPH. Podle Dvořáčkové o sporu nejspíš rozhodne soud. Podklady už předala právní kanceláři.

V době stavby se například nakonec upustilo od odstranění některých starých inženýrských sítí nebo starých částí vodovodů, čímž se uspořily veřejné prostředky, uvedlo loni vedení města.


reklama

 
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist