https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prevoz-dvou-ziraf-z-prazske-zoo-do-turecka-posunula-vedra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Převoz dvou žiraf z pražské zoo do Turecka posunula vedra

26.6.2016 19:45 | PRAHA (ČTK)
Pro zvířata byl schválen transport přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Přeprava žiraf po silnici není podle Pejchala jednoduchá
Pro zvířata byl schválen transport přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Přeprava žiraf po silnici není podle Pejchala jednoduchá
Foto | badjonni / Flickr
Z pražské zoologické zahrady měli být v tomto týdnu převezeni dva žirafí samci do Turecka. Kvůli vedrům se ale transport přeložil na září, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Podle ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka by mohl nastat problém při čekání na některých hranicích, obecně je podle něj prioritou zajištění ochlazování zvířat.
 

Jde o dva žirafí samce narozené a odchované v Zoo Praha, která pro ně nemá využití. "Oba samci byli koordinátorem chovatelského programu žiraf v zajetí v rámci evropských zoologických zahrad doporučeni k umístění do turecké Zoo Faruk Yalcin," sdělil Pejchal.

Pro zvířata byl schválen transport přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Přeprava žiraf po silnici není podle Pejchala jednoduchá, navíc se v Bulharsku objevila dermatitida skotu, kterou přenáší hmyz sající krev. V některých oblastech Turecka je pak hlášené nebezpečí slintavky a kulhavky.

Transport byl zrušen na přání turecké zoologické zahrady, v zemi nyní panují vedra přesahující 35 stupňů Celsia. K těmto teplotám se v posledním týdnu blížilo i počasí v ČR, kde bylo kolem 33 stupňů. Podle Bobka se pohoda zvířat řeší vždy, například i při transportu koní Převalského z pražské Zoo na letiště v Kbelích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist