https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radnice-budou-moci-kontrolovat-kotle-kolik-jich-je-nevedi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radnice budou moci kontrolovat kotle. Kolik jich je v Praze, nevědí

30.12.2016 10:55 | PRAHA (ČTK)
Pražské radnice budou mít od ledna možnost kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. V celém městě je domů se samostatnými kotli asi 5000, řekla ČTK radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Kolik jich je na území které městské části, ale radnice nevědí. Nová možnost kontrolovat kotle přímo v domech je součástí novely zákona o ochraně ovzduší, která příští rok vstoupí v platnost.

 

Týká se především okrajových městských částí. Například v Praze 12 podle mluvčí radnice Ivany Hudcové půjde o stovky lidí zejména v bývalých vesnicích jako jsou Cholupice nebo Točná. V centru bude problém nejspíš zanedbatelný. Ani radnice Prahy 2 podle mluvčí Martiny Klapalové počet domů či vil, kde mají kotle na tuhá paliva, neeviduje.

Zvýšenou administrativu nebo personální náklady podle mluvčího Prahy 6 Martina Churavého radnice neočekávají. "Již nyní se totiž kontroly běžně provádí, byť doposud výhradně na principu dobrovolnosti. Žádné zvláštní náklady by tudíž chystaná změna přinést neměla. Půjde fakticky pouze o nevelké administrativní úpravy," uvedl Churavý.

Možnost kontrolovat spalovací zdroje v domácnostech budou mít od ledna obecní úřady obcí s rozšířenou působností, v metropoli tedy radnice městských částí Praha 1 až Praha 22. A to v případě, že vznikne podezření, že provozovatel porušil některou zákonnou povinnost, například používá nepovolené palivo. Zákon počítá, že lidé budou posílat podněty, kde k něčemu takového dochází.

Obecní úřad provozovatele písemně upozorní a dá mu lhůtu k nápravě. Pokud se stížnost do roka bude opakovat, je kontrolor oprávněn vstoupit do bytu a zkontrolovat dodržování povinností, vlastník nebo uživatel bytu ho musí pustit ke zdroji a k palivům. Pokud je zjištěno pochybení, hrozí mu pokuta až 50.000 korun.

V Praze jsou od letošního března rozdělované takzvané kotlíkové dotace, tedy peníze z EU určené na výměnu kotlů za ekologičtější nebo úspornější. Mezi 77 žadatelů bylo rozděleno přes devět milionů korun, nejčastěji si za ně lidé pořizovali kondenzační plynový kotel nebo tepelné čerpadlo. "Lidé pro získání dotace musí mít ústřední topení. Ti, kteří topí v každé místnosti kamny na dřevo či uhlí, na peníze nedosáhnou," vysvětlila radní Plamínková. Týká se to podle ní například lidí, kteří žijí trvale například v chatových koloniích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist