https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rys-krystof-je-v-dobre-kondici-lovi-srnky-i-muflony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rys Kryštof je v dobré kondici, loví srnky i muflony

20.11.2017 08:52 | BLANSKO (ČTK)
Díky telemetrickému obojku vědci nyní přesně vědí, kdy a kam chodí, také kdy a kde loví a kam si kořist schovává. Na snímku rys Kryštof zachycený v Moravském krase 8.1.2017
Díky telemetrickému obojku vědci nyní přesně vědí, kdy a kam chodí, také kdy a kde loví a kam si kořist schovává. Na snímku rys Kryštof zachycený v Moravském krase 8.1.2017
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Vzácný rys ostrovid žijící v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras je v dobré kondici, nejčastěji loví srnčí zvěř, pochutnával si ale i na muflonech. Z krasu však může odejít kvůli samici. Informoval o tom zoolog z Ústavu ekologie lesa brněnské Mendelovy univerzity Martin Duľa. Vědci v červnu rysa odchytili a připevnili mu sledovací zařízení.
 

Rys dostal při odchytu jméno Kryštof. Díky telemetrickému obojku vědci nyní přesně vědí, kdy a kam chodí, také kdy a kde loví a kam si kořist schovává. V lokalitách pak rozmisťují fotopasti. "Sledujeme například jeho preference, co má rád, jaká je frekvence jeho lovu, kde loví a kdy. Od poloviny června do začátku listopadu jsme dohledali asi 25 jeho kořistí," uvedl Duľa.

V krasu se Kryštof zdržuje minimálně od září loňského roku. Přes léto si nejvíce pochutnával na srnčím, lovil především samice a srnčata, což byla pro něj podle vědce lehká kořist. "Někdy ale skolil i samici muflona nebo mladého mufloního samce," uvedl Duľa. Z údajů z obojku také vyplynulo, že se rys pohybuje na poměrně rozsáhlém území, do kterého jsou zahrnuta i větší města jako Blansko či Adamov, a to zhruba na 200 kilometrech čtverečních.

Z dalších údajů vyplynulo, že přes léto byl aktivní především v ranních, večerních a nočních hodinách, v zimě by ale měl být aktivní i přes den. "Zvýšená aktivita v zimě souvisí i s obdobím říje, které začíná někdy na přelomu prosince a ledna," uvedl Duľa. Problém je, že nejbližší rysí samice žijí od krasu desítky kilometrů daleko, například v Moravskoslezských Beskydech, odkud Kryštof přišel. Podle vědce by tak rys mohl z krasu kvůli hledání partnerky zase odejít.

"V Moravském krasu o žádné rysí samici nevíme. Kryštof proto může kras opustit, ale uvidíme, co nastane," uvedl Duľa.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Největší populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde se pohybuje 60 až 80 dospělých rysů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist