https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samice-nosorozce-eliska-vyrazila-ze-dvora-na-cestu-do-tanzanie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samice nosorožce Eliška vyrazila ze Dvora na cestu do Tanzanie

26.6.2016 21:37 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Samice vzácného nosorožce dvourohého Eliška ze Zoologické zahrady ve Dvoře Králové v neděli ráno vyrazila na cestu do tanzanského národního parku Mkomazi. Dvorská zoo tři nosorožce do Tanzanie poslala již v roce 2009, následně tam zplodili dva potomky. Cílem přesunu je posílit populaci nosorožců v Tanzanii, kde ji pytláci v minulosti téměř vybili.
 

"Eliška v klidu sama nastoupila do transportní bedny a krátce před devátou vyrazila na cestu na letiště do německého Lipska," řekl vedoucí zahraničních projektů dvorské zoo Jan Stejskal. Chovatelé přivítali dnešní chladnější počasí. "Tohle počasí je pro transport ideální, v pátečním či sobotním vedru by to bylo složitější," řekl Stejskal.

Téměř tunu vážící samici v Lipsku naložili do speciálně upraveného letadla Boeing 752-200, informovala odpoledne agentura DPA. Do tanzanského Kilimandžára, odkud samici převeze nákladní auto do rezervace Mkomazi, by Eliška měla dorazit v pondělí.

Dvorská zoo je v chovu nosorožců úspěšná, například v minulých dvou týdnech se v zoo narodila dvě mláďata nosorožce dvourohého a jsou v pořadí 42. a 43., která se ve dvorské zoo narodila. Zoo očekává ještě jeden přírůstek od březí samice Joly.

Dvorská zoo chová nosorožce dvourohé jako jediná v Česku. Nosorožci se do Afriky vracejí z dvorské zoo po pěti generacích chovu v zajetí. Prarodiče dnešních nosorožců se do dvorské zoo dostali z Afriky na přelomu 60. a 70. let minulého století, kdy je z expedic přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist