https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-omezi-vstup-k-prezimovacim-oburkam-jelenu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP omezí vstup k přezimovacím obůrkám jelenů

29.11.2017 01:22 | VRCHLABÍ (ČTK)
Na české straně Krkonoš v oblasti Správy KRNAP žije odhadem 400 kusů jelení zvěře. Ilustrační snímek.
Na české straně Krkonoš v oblasti Správy KRNAP žije odhadem 400 kusů jelení zvěře. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Na území Krkonošského národního parku (KRNAP) začne od pátku 1. prosince platit zákaz vstupu k přezimovacím obůrkám jelení zvěře. Opatření u 17 obůrek bude platit do 30. dubna a omezí také průchod po některých turistických stezkách. Informoval o tom mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
 

"Přezimovací obůrky jsou převážně v odlehlých oblastech hor. Přesto se může stát, že někteří lidé zatouží jít se podívat na jeleny. To však klidu zvěři nepřidá. Z tohoto důvodu vydává pravidelně Správa KRNAP zákaz vstupu do jejich bezprostřední blízkosti," uvedl Drahný. Podle něho je zajištění klidu nutné i proto, aby se zvěř na relativně malém oploceném prostoru neplašila, nezpůsobovala si zranění či dokonce smrt. Z obdobných důvodů je omezen přístup i k některým krmelcům pro srnčí zvěř.

Obůrky začaly vznikat, protože jelen kvůli lidským zásahům na úpatí Krkonoš ztratil přirozené migrační trasy, v létě do hor a v zimě do podhůří. Obory tak zachycují většinu jelenů migrujících do nížin, kde je myslivci přikrmují a umožňují jim přežít drsnou zimu. V oborách zimuje více než 90 procent krkonošské populace jelení zvěře.

Její shromažďování do zimovišť je důležité i z hlediska ochrany lesních porostů. "Když není sníh, tak se zvěř volně pohybuje a shání si potravu v divočině, zatímco v době, kdy je sněhová pokrývka, nemá, co jíst. Může pak působit škody na lese. Aby tyto škody nevznikaly, tak je lépe zvěř na zimu koncentrovat v místě, kde má klid, je přikrmována a je pod odborným dohledem," uvedl Drahný.

Zákaz vstupu se týká ve východních a středních Krkonoších například cesty v oblasti Dolní Malé Úpy ve směru na Janovy boudy nebo zelené turistické trasy nad Michlovým Mlýnem podél Dřevařského potoka. Zákaz vstupu bude tradičně třeba i do lokality Cestník na žluté turistické stezce z Horních Lysečin směrem na Malou Úpu.

Kompletní seznam a bližší informace o zákazu vstupu je možné najít na webu národního parku http://www.krnap.cz/omezeni-na-cestach/. Letos je seznam uzavřených úseků delší než obvykle, a to kvůli nedávné větrné smršti, která poškodila některé lesní porosty a pohyb na některých horských stezkách je nebezpečný.

Na české straně Krkonoš v oblasti Správy KRNAP žije odhadem 400 kusů jelení zvěře.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist