https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-sprava-ochrany-prirody-se-promenila-pro-verejnost-se-vsak-mnoho-nemeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní správa ochrany přírody se reorganizovala. Pro veřejnost se však mnoho nemění

17.4.2015 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Regionální pracoviště AOPK ČR po organizační změně
Regionální pracoviště AOPK ČR po organizační změně
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK ČR
Přijetí zákona o státní službě vedlo i ke změnám v legislativě týkající se ochrany přírody. Nově je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) od začátku letošního roku správním úřadem a Správy chráněných krajinných oblastí vystupují jako její regionální pracoviště. Změny vedou podle agentury ke sjednocení a zefektivnění státní správy v ochraně přírody. Z pohledu běžného občana se podle tiskové mluvčí AOPK Karolíny Šůlové mnoho nezmění.
 

Od 1. 1. 2015 tvoří AOPK ČR ústředí v Praze a 15 regionálních pracovišť. Nově jsou některé Správy CHKO sloučené pod jedno regionální pracoviště. Organizační změny se nijak netýkají správ národních parků, ani Správy NP a CHKO Šumava.

"Celý systém je přehlednější, AOPK ČR jako správní úřad vystupuje jako jedna instituce s celorepublikovou působností, má jednu úřední desku atd.," popisuje přínosy nové struktury Karolína Šůlová. K zefektivnění správy v ochraně přírody dojde například při rozhodování o výjimkách s celostátní působností. Nyní se povede pouze jedno správní řízení, nikoli 24 jako před organizační změnou, vysvětluje Karolína Šulová. AOPK ČR se bude také jako jeden celek vyjadřovat ke koncepčním materiálům jako je SEA nebo dokumentům územního rozvoje.

Z pohledu běžného občana se podle ní ale mnoho nezmění. Žádost o rozhodnutí nebo jiné vyjádření úřadu i dnes podává občan na regionálním pracovišti. Správy CHKO nadále sídlí v původních místech, ačkoli jsou někdy součástí většího regionálního pracoviště. Obecně bude platit, že ať bude žádost podána na jakémkoli pracovišti, AOPK ČR žádost podle svého vnitřního uspořádání předá pracovišti příslušnému k jejímu vyřízení. Viditelná tak bude nejspíš jen jediná změna: z pohledu správního řádu bude výstupem řízení správní akt AOPK ČR, nikoli správy CHKO, jak tomu bývalo doposud.

Nová organizační struktura odráží změny, které vyplývají z nového služebního a změnového zákona, který novelizoval zákon o ochraně přírody a krajiny. Do 1. července má být nové uspořádání podle mluvčí zhodnoceno a promítnuto také do personální oblasti. Cílem má být posílení profesního složení organizace ve prospěch odborných pracovníků.

AOPK ČR bude také nově v období 2014 - 2020 zprostředkovávat dotace z Operačního programu Životní prostředí v oblasti ochrany a péče o přírodu a krajinu. Dosud byla zapojena pouze jako odborný subjekt pracující pro Státní fond životního prostředí (SFŽP). Nyní bude přímo odpovědná Ministerstvu Životního prostředí.


reklama

 
Další informace |
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist