https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strach-kobylek-z-pavouku-ovlivnuje-cele-ekosystemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strach kobylek z pavouků ovlivňuje celé ekosystémy

4.7.2012 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Kobylky, stresované přítomností dravých pavouků, konzumují s větší četností rostliny bohatší na sacharidy. Na snímku kobylka na pavoučí síti. Za malý okamžik skočí pryč.
Kobylky, stresované přítomností dravých pavouků, konzumují s větší četností rostliny bohatší na sacharidy. Na snímku kobylka na pavoučí síti. Za malý okamžik skočí pryč.
Jak moc může kobylka, vystrašená pavoukem, ovlivnit fungování celého ekosystému? Víc než byste si mysleli, píše server ScienceDaily.
 

Kobylky stresované přítomností dravých pavouků konzumují s větší četností rostliny bohatší na sacharidy. Zdánlivě drobná změna v dietě však postupně mění celý ekosystém. Ukazuje to studie dvou prestižních vědeckých ústavů, Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a americké Yaleské univerzity.

Podobně jako lidé pod tlakem mají tendence uklidňovat se sladkostmi, tak i kobylky žijící v obavě o svůj život, zkrmují ve větším množství potravu bohatou na cukry. Změna diety se projeví v tom, že v mrtvých tělech kobylek je pak méně dusíku. To má pak za důsledek, že se dusíku nedostává ani půdním mikrobům, které se starají o rozklad organické hmoty a který se kvůli tomu zpomalí.

Počáteční stres kobylek z predátorů je tak nečekaně zodpovědný za koncovou proměnu fauny a flóry na stanovišti. Dror Halwena z Hebrejské univerzity odhalil spolu s kolegy z USA tento vratký řetězec souvislostí při experimentálních pokusech s „klidnými“ kobylkami a jejich kolegyněmi uměle stresovanými přítomností pavouků. Poměr uhlíku k dusíku v tělech mrtvých kobylek byl podstatně vyšší u těch vystrašených. Tím ale práce badatelů teprve započala.

Dalším krokem bylo totiž sledování rychlosti rozkladu „ne“ a „stresovaných“ kobylek mikroby, a poté také rychlosti, s jakou se nakrmení půdní mikroby zhostili rozkladu dodaných rostlinných zbytků. Dekompoziční aktivita mikrobů, kteří pozřeli nestresované kobylky, byla o 62 až 200 % rychlejší, než těch, co rozkládali kobylky vystavené stresu.

„Máme tu co do činění s absolutně novým druhem mechanismu, kde se malá chemická změna silně projeví u zásadních přírodních cyklů,“ říká Halwena. „V konečném důsledku se kvůli snížené rychlosti rozkladu pozmění množství oxidu uhličitého vypouštěného do atmosféry. Dojde tím také k ovlivnění kvality zemědělské produkce.“


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejněn 14. 6. 2012 na serveru ScienceDaily.com pod názvem „Grasshoppers Frightened by Spiders Affect Whole Ecosystem“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist