https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tsunami-v-roce-563-znicilo-zenevu-a-muze-se-to-stat-znovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tsunami v roce 563 zničilo Ženevu. A může se to stát znovu

19.11.2012 01:09 | PRAHA/ŽENEVA (Ekolist.cz)
Ženevské jezero. Rhona do jezera přitéká alpským údolím (vpravo nahoře). Právě do této oblasti se zřejmě sesunulo úbočí jedné z hor, což způsobilo tsunami
Ženevské jezero. Rhona do jezera přitéká alpským údolím (vpravo nahoře). Právě do této oblasti se zřejmě sesunulo úbočí jedné z hor, což způsobilo tsunami
Foto | Shark / Wikimedia Commons
Přes švýcarské město Ženeva se v roce 563 přehnala tsunami, která byla zřejmě způsobena obrovským sesuvem skal v opačné, horní části Ženevského jezera. Ve studii publikované na konci října v časopise Nature Geoscience to uvedli vědci z Ženevské univerzity. Zároveň upozornili, že k podobnému jevu může znovu dojít. Vzhledem k mnohem hustšímu osídlení by však v současnosti byly následky mnohem tragičtější.
 

Ženeva leží v západní, dolní části Ženevského jezera, kde z něho vytéká řeka Rhona. Podle vědců se na opačném, východním konci, kde jezero leží v hlubokém horském údolí, v roce 563 sesula obrovská masa skal a kamení do rhonské delty. To následně vyvolalo tsunami po celém jezeře, přičemž v oblasti Ženevy vlna dosáhla výšky asi 8 metrů. Od místa vzniku tsunami voda do Ženevy dorazila přibližně za 70 minut. Ještě výš však dosáhla v oblasti dnešního Lausanne (13 metrů), a přibližně v místě dnešní obce Lutry dokonce 16 metrů.

Z výzkumu vyplynulo, že by bylo záhodno přesněji zjistit, jak pravděpodobné je opakování podobné události a jak by se na ni dalo připravit. "Zcela jistě k něčemu podobnému došlo i dříve a podle mě můžeme očekávat, že se to pravděpodobně stane i v budoucnu," citoval geologa Guya Simpsona, který se na výzkumu podílel, server Nature.

Existenci události vědci pod vedením Katriny Kramerové zrekonstruovali díky podrobnému prozkoumání sedimentů jezera. Zdokumentovali v nich neobvykle velikou, značně odlišnou vrstvu, která byla v průměru asi 5 metrů silná a zabírala oblast asi 50 kilometrů čtverečních. Ke jejímu uložení podle vědců došlo někdy mezi roky 381 a 612, a jelikož věděli o záznamech, které popisují katastrofu v oblasti jezera v roce 563, usoudili, že jde o pozůstatek právě této katastrofy. (Události z roku 563 se v angličtině říká Tauredunum event - pozn. aut.)

Odhadovaný průběh tsunami na Ženevském jezeře v roce 563. Zelený bod je místo možného sesuvu, červeně je čas v minutách, žlutě jsou označeny místa podél jezera a odhadovaná výška vlny (klikněte na obrázek pro zvětšení)
Odhadovaný průběh tsunami na Ženevském jezeře v roce 563. Zelený bod je místo možného sesuvu, červeně je čas v minutách, žlutě jsou označeny místa podél jezera a odhadovaná výška vlny (klikněte na obrázek pro zvětšení)
Foto | Prioryman / Wikimedia Commons

Vědci prý nejsou schopni přesně určit, jak k tsunami došlo (podle Nature nic nenasvědčuje tomu, že by příčinou mohlo být zemětřesení), nicméně nabízejí teorii, podle níž došlo v ústí Rhony do jezera k obrovskému zřícení skal, které rozpohybovaly sedimenty, jež byly v horní části jezera nahromaděné. Takový průběh událostí by mohl zvednout vlnu a rovněž "přesunout" obrovské množství sedimentu ke středu jezera, kde ho vědci objevili. K simulaci vlny vědci použili počítačový model.

Podle vědců se daly na dně jezera rozpoznat i další jednolité vrstvy sedimentu, které se tam usadily v posledních 10 000 letech. Zatím ale prý není možné odpovědět na otázku, zda rovněž způsobily tsunami.

Katastrofa z roku 563 je známá díky tomu, že o ní existují písemné záznamy. Ve své kronice o ní píše aventinský biskup Marius (Aventicum bylo největší římské město na území současného Švýcarska). Zmiňuje se o ní rovněž Řehoř z Tours, jehož Kronika Franků vyšla i v českém překladu. Podle jeho podání bylo nejdříve víc než šedesát dní slyšet podivné zvuky a pak se náhle oddělilo celé úbočí hory a s lidmi, kostely a domy se sesulo do údolí. Přehradilo ho, takže voda začala v údolí stoupat a zaplavovala výše položený majetek proti proudu řeky. Nakonec ale voda provalila bariéru a masa vody pak vtrhla do oblasti jezera a v Ženevě dokonce překonala hradby města.

Ženeva přitom tenkrát neležela tak blízko u řeky, jako je tomu dnes, kdy je rozložena přímo u řeky. Právě proto by i případné opakování podobné události mohlo mít ještě katastrofálnější důsledky.


reklama

 
Další informace |
Původní článek Giant Lake Geneva tsunami in AD 563 byl na webu Nature Geoscience zveřejněn 28. října 2012. Podrobně o něm pojednává server Nature v článku Ancient tsunami devastated Lake Geneva shoreline. Je u něho i mapa s modelovaným postupem vlny.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist