https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/udrzba-casti-bezeckych-stop-na-sumave-je-ohrozena-rika-modrava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Údržba části běžeckých stop na Šumavě je ohrožena, říká Modrava

6.12.2017 17:22 | MODRAVA (ČTK)
Údržba části běžeckých stop na Šumavě, zejména v nejatraktivnějších oblastech, je ohrožena. Je o tom alespoň přesvědčena obec Modrava, která ještě loni rolbou až třikrát týdně upravovala 38 kilometrů stop.
Údržba části běžeckých stop na Šumavě, zejména v nejatraktivnějších oblastech, je ohrožena. Je o tom alespoň přesvědčena obec Modrava, která ještě loni rolbou až třikrát týdně upravovala 38 kilometrů stop.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Nedvěd / NP Šumava
Údržba části běžeckých stop na Šumavě, zejména v nejatraktivnějších oblastech, je ohrožena. Je o tom alespoň přesvědčena obec Modrava, která ještě loni rolbou až třikrát týdně upravovala 38 kilometrů stop. Dosud trasy v bývalé první zóně národního parku obce udržovaly díky udělené výjimce. S novelou zákona o ochraně přírody a krajiny ale vznikly přírodní zóny, kde nelze výjimky udělit, řekl dnes starosta Modravy Antonín Schubert.
 

Ministerstvo životního prostředí i park ale tvrdí, že novela zákona údržbě stop nebrání. Svaz obcí národního parku Šumava nicméně požádal o názor Českou inspekci životního prostředí a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

Svaz obcí se ptal ministerstva, jak to s úpravou stop v přírodních zónách bude. Odpověď zněla, že údržba vyznačených lyžařských tras může být prováděna v zóně přírodní výjimečně, je-li to nezbytné z důvodu ochrany životů a zdraví osob, ochrany majetku nebo ochrany přírody, řekl ČTK předseda svazu obcí a starosta Kašperských Hor Petr Málek. Chápe to tak, že pravidelné jízdy rolbou v přírodních zónách možné nejsou.

Podle Dominiky Pospíšilové z tiskového odboru ministerstva se ale na údržbě dosavadních běžeckých tras nic nemění. "Údržba vyznačených turistických (pěších i lyžařských) nebo cyklistických tras se může podle novely zákona provádět i v zóně přírodní," sdělila ČTK. Upravené stávající trasy budou usměrňovat pohyb návštěvníků jen do konkrétních míst, a nebude tak rušena či poškozována příroda mimo využívané a udržované lokality. Také mluvčí šumavského parku Jan Dvořák řekl, že novela zákona překážkou není. "Strojová údržba stop je de facto údržba turistických tras pro turisty a tedy činnost povolená za určitých podmínek i v nejcennějších přírodních zónách," míní.

I když by mohla Modrava díky dostatku sněhu stopy začít udržovat už teď, nechce riskovat případné sankce a čeká na jasné stanovisko inspekce a právnické fakulty. "Sněhu je tolik, že upravovat bychom už mohli, dokonce i chtěli na tlak veřejnosti, ale v žádném případě neporušíme zákon," řekl Schubert. V Modravě je už kolem půl metru a na Březníku skoro tři čtvrtě metru sněhu. Pokud by obec nemohla upravovat stopy v přírodní zóně, zůstalo by jí namísto osmatřiceti kilometrů dosud upravovaných stop jen osm kilometrů vedoucích mimo přírodní zóny. Přes přírodní zóny přitom vedou v okolí Modravy nejatraktivnější a nejoblíbenější stopy na Březník, na Prameny Vltavy či spodem na Javoří Pilu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist