https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uschle-stromy-v-bohdanecske-aleji-se-zatim-kacet-nebudou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uschlé stromy v bohdanečské aleji se zatím kácet nebudou

13.9.2016 15:10 | L. BOHDANEČ (ČTK)
Podzimní kácení uschlých stromů ve starobylé aleji v Lázních Bohdaneč na Pardubicku zastavilo odvolání ekologických aktivistů. Neshodli se s radnicí na náhradní výsadbě, řekl ČTK bohdanečský starosta Miloš Karafiát (Pro Bohdaneč).
 

Město připravuje kácení dřevin od roku 2013. "Jsme z toho nešťastní, stromy mohou na někoho spadnout," řekl starosta. Radnice mohla stromy pokácet od poloviny září do poloviny listopadu, kvůli odvolání to letos nestihne.

Aktivista Jan Linhart se sdružení Chráníme stromy očekával, že město navrhne novou výsadbu, tak podle něj zněla dohoda. Sdružení jen chtělo od radnice příslib, že v budoucnu připraví výsadbový projekt.

"Není to tak, že bychom bránili kácení nebezpečných stromů. Chtěli jsme, aby město garantovalo závazek projektu, že alej zůstane zachována. Netrvali jsme na termínu, kdy má být hotový, může být za rok, za dva, za pět let. U dubů jsou kvalitní semenáčky, které se mohou vypěstovat," řekl Linhart.

Leopold Formánek, který vede odbor rozvoje města, ČTK sdělil, že město sázení stromů nechce hatit. Projekt podle něj ale lze těžko připravit, když město bude usilovat o to, aby silničáři na úzké silnici udělali výhybny, protože se dvě protijedoucí auta těžko na vozovku vejdou.

Radnice také doufá, že jednou vznikne obchvat Bohdanče, se kterým by mohla nová výsadba stromů kolidovat. "V územní plánu je schválená stavba obchvatu, tato silnice se má na něj napojit, což vyžaduje řadu technických opatření," řekl Formánek. Odvolací lhůta pro kácení již skončila, kvůli odvolání aktivistů bohdaneční úředníci připravují podklady pro krajský úřad, který se bude případem zabývat.

Alej vede okolo Opatovického kanálu. Vodní dílo budovali Pernštejnové od konce 15. století, stavbu dokončili v roce 1521. Některé stromy byly údajně vysazeny v tomto období. Město s majiteli pozemků původně ke kácení vybralo sedm desítek stromů. Ekologové uspořádali petici a počet stromů ke kácení se nakonec snížil na 21.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist