https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bilych-karpatech-byla-vyfotografovana-kocka-divoka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bílých Karpatech byla vyfotografována kočka divoká

7.4.2015 14:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na sérii fotografií je kočka zachycena, jak si brousí drápy nebo se vyhřívá na slunci
Na sérii fotografií je kočka zachycena, jak si brousí drápy nebo se vyhřívá na slunci
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jana Pospíšková / Hnutí Duha
V severní části Bílých Karpat získali zoologové koncem zimy unikátní snímky kočky divoké. Podle Hnutí Duha jde o první novodobý důkaz o přítomnosti této šelmy v Bílých Karpatech.
 

Na sérii fotografií je kočka zachycena, jak si nedaleko doupěte brousí drápy nebo se vyhřívá na slunci, což nasvědčuje trvalejšímu výskytu šelmy. Pokud se v dalších měsících a letech potvrdí, mohou přírodovědci překreslit západní hranici trvalého výskytu této vzácné šelmy v Karpatech, za kterou byla až doposud pokládána slovenská řeka Váh.

„Podle pozorovaného chování kočky u doupěte lze usuzovat na to, že zde pobývá už delší dobu, a tak doufáme, že se nám v létě podaří potvrdit i její rozmnožování. Nález mi udělal velkou radost a přinesl naději, že by se k nám kočky mohly ze Slovenska rozšířit nebo zde už možná jsou. Bílé Karpaty svojí nadmořskou výškou, členitým terénem a pozůstatky zachovalých přirozených lesů poskytují optimální biotop pro tento kriticky ohrožených druh šelmy,“ říká Jana Pospíšková z Přírodovědecké fakulty Univerzy Karlovy, která se monitoringem kočky divoké dlouhodobě zabývá.

Nové snímky potvrzují, že se kočka divoká nenápadně vrací do české krajiny. V posledních letech ji fotopasti ochránců přírody zachytily také na Šumavě, v Javorníkách či v Českém lese, zatím však chyběly důkazy o jejím trvalém výskytu či dokonce rozmnožování.

Kočka divoká stejně jako vlk, rys či medvěd doplatila na systematické lidské pronásledování a během 19. století z naší krajiny zcela vymizela. Pro rozšíření koček divokých je podle ochránců přírody potřeba více starých stromů v lesích a ochrana listnatých lesů. „To, jestli tu kočka divoká i další druhy vzácných šelem vydrží, záleží i na tom, zda jejich výskyt budou tolerovat lidé. Největší hrozbu pro vzácné šelmy představuje pytláctví,“ dodává Pavel Dekař z Hnutí DUHA Bílé Karpaty.

Na lepší poznání výskytu kočky divoké v České republice se zaměřuje nový projekt Hnutí DUHA Olomouc, který se právě rozbíhá. Ekologická organizace bude monitorovat společně s dvěma českými univerzitami, správami dvou národních parků a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR kromě kočky divoké také vlka, rysa a medvěda ve většině našich pohraničních hor.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist