https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-japonsku-uhynula-v-69-letech-oblibena-slonice-hanako
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Japonsku uhynula v 69 letech oblíbená slonice Hanako

28.5.2016 15:51 | TOKIO (ČTK)
V Japonsku uhynula devětašedesátiletá sloní samice Hanako, která v jedné tokijské zoologické zahradě žila od roku 1954. Hanako byla nejstarším slonem v zemi, v oblibě ji měly celé generace. Dostala se do dětských knih i televizního seriálu, uvedla agentura AFP.
 

Slonici našli ošetřovatelé ve čtvrtek, jak leží na podlaze svého výběhu. Veškeré pokusy přimět ji k tomu, aby se postavila, byly marné. "Sloni pojdou, jestliže dlouho leží ve stejné poloze, mohou si totiž poškodit orgány," řekl AFP zástupce zoo Hiroši Mašima.

Hanako "odešla v klidu a pokoji", dodal ředitel zahrady Kijoši Nagaj. "Je to škoda. V Japonsku byla oblíbená." Sloni se sice mohou dožít šedesátky, ale v zajetí obvykle nežijí déle než 40 let.

Slonici nabídlo Japonsku v roce 1949 Thajsko jako symbol přátelství mezi oběma zeměmi po konci druhé světové války. U její ohrady se po oznámení úmrtí Hanako sešli její fanoušci, kteří tam pokládali květiny a vzkazy.

Hanako podle zoo v poslední době sice trochu ztratila chuť k jídlu, ale jinak byla stále v dobré kondici. Kritici ale poukazují na to, že Hanako žila sama v příliš malé ohradě. Loni vznikla petice za její přesun do Thajska, aby dožila v tamním útulku pro slony. Přestěhování Hanako ale bylo vzhledem k jejímu věku příliš riskantní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist