https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-objevili-pravekeho-ptaka-s-rozpetim-kridel-velkym-jako-karavan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci objevili pravěkého ptáka s rozpětím křídel velkým jako karavan

9.7.2014 02:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Duté, jako papír tenké kosti, krátké nohy a obrovská křídla prý dělali z Pelagornis sandersi sebejistého obyvatele nebes. Na pevné zemi byl ale poměrně nemotorný
Duté, jako papír tenké kosti, krátké nohy a obrovská křídla prý dělali z Pelagornis sandersi sebejistého obyvatele nebes. Na pevné zemi byl ale poměrně nemotorný
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Liz Bradford
Pravěký gigant měl rozpětí větší než je délka pořádné luxusní limuzíny nebo obytného auta. Konkrétně mezi šesti a více než sedmi metry. Podle vědců jde o ptáka s největším rozpětím křídel, který kdy brázdil nebe.
 

Pravěký letec jménem Pelagornis sandersi byl dvakrát větší než největší pták současné planety albatros královský. Jeho obrovské rozpětí křídel posouvá podle vědců horní limit velikosti tvora, který dokázal vlastními silami vzlétnout. Podle kostry vyhynulého zvířete je prý totiž zcela jasné, že to byl mistrovský letec.

„Pelagornis sandersi zřejmě dokázal překonat neuvěřitelné vzdálenosti, když křižoval nad oceány a hledal potravu,“ říká Daniel Ksepka, kurátor sbírek Bruceova muzea v Greenwichi.

Neznámou fosílii odkryli dělníci náhodou při stavbě letiště v Charlestonu v Jižní Karolíně v roce 1983. Nález byl tak veliký, že ho museli vykopat rypadlem. „Jen samotná vřetenní kost křídla byla delší než celá moje ruka,“ vzpomíná Ksepka.

Nález se skládal z několika kostí křídel a nohou a kompletně zachované lebky. Díky přítomnosti výstupků podobných zubům na horní a dolní čelisti zobáku vědci určili, že jde o dosud neznámý druh ze skupiny vyhynulých gigantických mořských ptáků z čeledi Pelagornithidae. Obrovský letec žil v období před 25 až 28 miliony lety.

Vědci nemají pochyby, že pravěký gigant skutečně létal. Jeho duté, jako papír tenké kosti, krátké nohy a obrovská křídla z něj prý dělala sebejistého obyvatele nebes. Na pevné zemi byl ale poměrně nemotorný.

Protože ale tvor překračuje svojí velikostí limity dosud považované za maximální pro létající ptáky, nebylo zcela jasné, jak mohl takový obr vzlétnout.

Srovnání největšího létajícího ptáka Pelagornis sandersi s dnešními ptáky. Vlevo rozpětí kondora kalifornského, vpravo albatros královský
Srovnání největšího létajícího ptáka Pelagornis sandersi s dnešními ptáky. Vlevo rozpětí kondora kalifornského, vpravo albatros královský
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Liz Bradford

Pravěký pták byl pravděpodobně příliš velký na to, aby jednoduše mávl křídly a odstartoval z místa, ukázaly analýzy. Podle studie musel zřejmě startovat tak, že se rozběhl dolů z kopce do protivětru nebo využíval poryvů větru podobně jako dnešní letci na rogalech.

Jakmile byl ve vzduchu, stal se z něj díky jeho délce a tenkým křídlům neuvěřitelně účinný letec, který využíval stoupajících proudů vzduchu ke klouzavému letu. Díky mořským vzdušným proudům prý dokázal uskutečnit daleké výlety nad otevřené moře, aniž by musel mávat křídly. Jen občas se vrhl dolů na hladinu, aby ulovil kořist jako jsou olihně nebo úhoři. Právě dlouhé lety umožnili pravěkým ptákům přežít v místech, kde je výskyt potravy velmi nepravidelný.

„Pelagornithids byli jsou stvoření z fantasy románů, dnes zkrátka nic takového neexistuje,“ dodává Ksepka. Gigantičtí ptáci přitom žili na Zemi desítky milionů let, vymizeli na konci Pliocénu před třemi miliony let. Jaké byly důvody jejich vyhynutí ale vědci nevědí.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist