https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zkousi-kopirovat-zazivani-termitu-a-vyrabet-biopaliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci zkoušejí "kopírovat" zažívání termitů – a vyrábět biopaliva

11.7.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Šéf vědeckého týmu Mike Scharf pózuje s termity, které zkoumal.
Šéf vědeckého týmu Mike Scharf pózuje s termity, které zkoumal.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tom Campbell / Purdue University
Ledaskdo sní o nové průlomové technologii, která by lidstvu dala snazší přístup k biopalivům, tedy alternativě k fosilním palivům.
 

Jednu staronovou cestu se nyní snaží prošlápnout američtí vědci. Podrobné zkoumání procesů ve střevech termitů je přivedlo k závěru, že jde svým způsobem o "rafinérii na biopalivo" a že tyto poznatky mohou otevřít nové a revoluční možnosti.

Klíčovým zjištěním je, že enzymy obsažené ve střevech termitů jsou velmi efektivní v tom, o co se snaží technologové - v proměně dřevní hmoty na cukry. Tyto enzymy termitům pomáhají v přeměně dřeva na energii a jejich studium tak může být opravdu zcela zásadní. O výzkumu informovaly stránky časopisu PLoS One.

Na procesu přeměny "biomasy" v energii se ve střevech termitů zásadním způsobem podílejí i prvoci, kteří v nich žijí a kteří byli též důležitou složkou výzkumu. "Pro výsledný efekt je naprosto zásadní právě symbióza termitů a prvoků v jejich střevech," říká Mike Scharf, hlavní autor studie. "Enzymy produkované termity i prvoky fungují v synergii. Když dopodrobna prozkoumáte, jak to funguje, máte najednou pocit, že jedna plus jedna rovné se čtyři," říká o těchto procesech. Výsledkem tohoto "trávení" je vznik cukrů, tedy zásadní komponenty pro další výrobu biopaliv.

Jak to ti termiti dělají?

Scharf a jeho tým podrobně zkoumal, jak odbourávání funguje v různých fázích. Poté se jim složitým procesem podařilo vytvořit dostatečné množství směsi enzymů, kterou vědci dokázali podrobně zanalyzovat a vyrobit synteticky.

Mimo jiné zjistili, že dva enzymy "pracují" na uvolňování glukózy a pentózy. Třetí "zpracovává" lignin, důležitou stavební složku dřeva, zabezpečující dřevnatění jeho buněčných stěn a bránící technologickému získávání cukrů z biomasy.

"Objevili jsme koktejl enzymů, které jsou schopny přeměňovat dřevo na cukry," shrnuje výsledek práce Scharf. Do budoucna se jeho tým chce zaměřit na podrobnější zkoumání toho, jak tento "koktejl" funguje. A propracování systému, který by mohl napomoci objevu onoho "svatého grálu" – tedy technologické metody umožňující relativně levnou výrobu biopaliv.


reklama

 
Další informace |
Více informací a abstrakt je možné najít na stránkách Purdue University.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist