https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vino-se-sklizi-cim-dal-driv-vyplyva-ze-zaznamu-australskych-vinaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Víno se sklízí čím dál dřív, vyplývá ze záznamů australských vinařů

3.3.2012 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jeden z vědců prohlíží vinný keř na vinici Main Ridge Estate.
Jeden z vědců prohlíží vinný keř na vinici Main Ridge Estate.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Leanne Webbová / CSIRO
Se sklizní vína se postupně během let začíná dříve. Podle australských vědců se nabízí spojitost i s klimatickými změnami. Dosud se ale nikdo věcí detailně nezabýval. Důkladné studium starých vinařských záznamů prozradilo víc. Vědci si od svých zjištění slibují, že mohou pomoci současným vinařům se na klimatické změny lépe připravit.
 

"Hledali jsme možné vlivy, které způsobily tento obecný trend v posunu sklizně. V průměru za období 1985-2009 se ukazuje, že za brzké zrání vinných hroznů mohou klimatické změny, pokles obsahu půdní vlhkosti a nižší výnosy. Je možné, že svůj vliv měly i měnící se postupy vinařů,“ říká klimatoložka a vinařka Leanne Webbová, který vedl tým vědců z Melbournské univerzity a výzkumné organizace CSIRO.

„Změny v časování biologických jevů, jako je nasazení květů nebo přílet motýlů byly zaznamenány v posledních desetiletích na mnoha kontinentech,“ dodává Leanne Webbová.

Vinařské záznamy na mikrofiši. Vědci dostali do ruky záznamy staré víc jak 25 let.
Vinařské záznamy na mikrofiši. Vědci dostali do ruky záznamy staré víc jak 25 let.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Leanne Webbová / CSIRO

„V některých vinařských oblastech, například v jižní Austrálii, datum zrání hroznových bobulí posunulo asi o osm dní za desetiletí. Přičemž dřívější zrání má vliv na kvalitu získaného vína,“ říká Webbová.

Studie se zaměřila na zkoumání vinařských záznamů z desíti vinic ze čtyř států Austrálie, záznamy byly starší i pětadvaceti let. Na devíti z deseti vinic se postupem času začínalo se sklizní dřív, jen vinice Margaret River v Západní Austrálii sklízela hrozny později. Vědci nezkoumali jen data začátku sklizně, ale zkoumali i údaje o cukernatosti vín.



reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist