https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sydney-museli-castecne-zavrit-verejne-parky-kvuli-nalezu-azbestu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Sydney museli částečně zavřít veřejné parky kvůli nálezu azbestu

17.2.2024 01:36 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik parků v největším australském městě Sydney muselo být částečně uzavřeno kvůli nálezu azbestu. Karcinogenní látku obsahovala pokrývka záhonů ve veřejných parcích, takzvaný mulč. Australské úřady nařídily testování v přilehlých školách, zatímco se snaží toxický materiál z veřejného prostranství odstranit, informovala agentura Reuters.
 

Azbest byl nalezen na dětském hřišti v západní části Sydney v lednu. Při následném vyšetřování pak byla látka odhalena v recyklovaném mulči na několika dalších místech v blízkosti parku. Od té doby byla potvrzena kontaminace asi 20 městských objektů včetně základní školy, supermarketu a nemocnice.

Městská rada v Sydney uvedla, že zkontroluje 33 parků, kde mohlo k použití kontaminovaného mulče rovněž dojít. Některé z nich se nacházejí v oblíbených turistických lokalitách. Testování potrvá až několik týdnů.

Azbest byl zjištěn také v areálu státní školy v jihozápadní části Sydney. Škola proto na několik týdnů přemístila výuku pro asi 700 studentů. Úřady zrušily i plánovanou akci ve Victoria parku, jež měla být součástí pochodu za práva gayů a leseb, který obvykle přilákal desítky tisíc účastníků. V okolí parku byly také nalezeny stopy azbestu.

Azbest se stal populárním koncem 19. století jako prostředek ke zpevnění cementu a k protipožárnímu zabezpečení, ale výzkum později zjistil, že vdechování azbestových vláken může způsobit zápal plic a rakovinu. V současné době je ve většině zemí zakázán.

V Sydney se s výjimkou jednoho místa jednalo o vázaný azbest, který je považován za méně rizikový pro zdraví, uvedl australský Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA). "Jedná se o nejrozsáhlejší vyšetřování, které úřad pro ochranu životního prostředí v posledních desetiletích provedl," uvedla v prohlášení ministryně životního prostředí Penny Sharpeová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jiří Kvítek

18.2.2024 18:59
Ti novináři zase splácají páté přes deváté! Pokud přebíráte články od jinud, čte to vůbec někdo?

"...Karcinogenní látku obsahovala pokrývka záhonů ve veřejných parcích, takzvaný mulč. Australské úřady nařídily testování v přilehlých školách, zatímco se snaží toxický materiál z veřejného prostranství odstranit, informovala agentura Reuters."

Azbest NENÍ toxický, ale JE karcinogenní! V tom je docela podstatný rozdíl.

Karcinogenní odpady vyvolávají rakovinu nebo její větší výskyt.

Toxické odpady mohou způsobit toxicitu pro specifické cílové orgány buď z jednorázové, nebo opakované expozice nebo které mohou způsobit akutní toxické účinky po vdechnutí.

Lidově řečeno:

Toxický odpad Vás může otrávit, podobně jako většina jedů.

Karcinogenní odpad Vám vyvolá rakovinu, ale nemusí Vás nutně otrávit.

Otázkou je doba expozice a její podmínky. Náhodný kontakt ještě neznamená rozsudek smrti.

Kdo chce vědět více o označení nebezpečných vlastností odpadů, najde to v NAŘÍZENÍ KOMISE EPR (EU) č.1357/2014 na adrese:

https://eur-lex.europa.eu/
(celexové číslo: 32014R1357)

Další perla:

"Azbest se stal populárním koncem 19. století jako prostředek ke zpevnění cementu a k protipožárnímu zabezpečení..."

Prostředek ke zpevnění cementu? Nebylo to přesně obráceně?

Cementové pojivo zpevňovalo azbest a obchodní značka tohoto kdysi populárního výrobku se jmenovala "ETERNIT". Jednalo se o směs azbestu (8 až 12% hmotnostních podle typu výrobku), který byl fixován v cementovém pojivu. Nyní se již prodávají varianty bez obsahu azbestu.

Takže pokud eternit s azbestem zrovna nelámete, nevrtáte či nebrousíte, tak to riziko je výrazně nižší.

Spíše by se měl někdo zamyslet nad tím, kdo mohl aplikovat na záhony "pokrývku záhonů ve veřejných parcích, takzvaný mulč" znečištěný "vázaným azbestem" (zřejmě úlomky eternitu), aniž by si toho někdo všimnul?

Asi to nebude úplná náhoda, když článek uvádí:

"...byla potvrzena kontaminace asi 20 městských objektů včetně základní školy, supermarketu a nemocnice..."

Jenom mimochodem - na území EU je to ošetřeno takto:

Směrnice EPR 2008/98/ES (o odpadech) recyklaci odpadů s obsahem azbestu direktivně zakazuje!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist