https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-zrusila-moznost-vyvlastneni-majetku-kvuli-tezbe-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda zrušila možnost vyvlastnění majetku kvůli těžbě uhlí

26.6.2012 16:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vyvlastnění nebylo za posledních 20 let využito a těžební společnosti podle vlády neprojevily zájem o jeho případné využití v budoucnu
Vyvlastnění nebylo za posledních 20 let využito a těžební společnosti podle vlády neprojevily zájem o jeho případné využití v budoucnu
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Vláda zrušila vyvlastňovací paragrafy horního zákona, které umožňovaly vyvlastnit pozemky kvůli těžbě surovin. Novela horního zákona také vyjmula ustanovení, která umožňovala bourání obcí ohrožených rozšiřováním uhelných dolů bez souhlasu lidí, kterých se to bezprostředně týká. Horní zákon se má ještě letos dočkat velké novely, která by měla nově řešit proces vyvlastňování kvůli ložiskům nerostných surovin.
 

Až dosud možnost vyvlastnění kvůli veřejnému zájmu na rozšiřování uhelných dolů hrozilo zejména obyvatelům obcí na Litvínovsku a části Karviné na Ostravsku. „Vypouští se komunistické paragrafy, které umožňujíc vyvlastňování za účelem těžby. Následovat by měla novela horního zákona, která upraví proces vyvlastňování novým způsobem,“ řekla na tiskové konferenci místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM).

Přijetím novely vláda splnila bod z koaliční smlouvy. To, že ochrana vlastníků ohrožených prolomením limitů těžby bude jednou z priorit, ještě před volbami slíbil osobně i premiér Petr Nečas (ODS).

Podle vlády je cílem novely pomoci obyvatelům a obcím domoci se řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání v případě potřeby řešení střetu zájmů s těžebními organizacemi. Vláda preferuje řešení především formou vzájemné dohody.

Vláda také jako jeden z argumentů pro zrušení možnosti vyvlastnění kvůli rozšíření těžby uhlí uvedla, že vyvlastnění nebylo za posledních 20 let využito a ani těžební společnosti neprojevily zájem o jeho případné využití v budoucnu.

Rozhodnutí vlády přivítala česká pobočka Greenpeace, podle ní je rozhodnutí kabinetu předposledním klíčovým krokem k vítězství. Posledním bude prosadit vládní návrh ve sněmovně, což by zřejmě pro koalici neměl být zvláštní problém. „Pokud se to podaří, mohou uhlobaroni na bourání Horního Jiřetína, Černic i Karviné bez svolení místních zapomenout. Dá se proto očekávat, že reakce těžařů bude zuřivá, ale věříme, že zákonodárci se jimi nenechají zastrašit," komentuje to Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace.

Vyvlastnění ze zákona ale úplně nezmizí, slibuje ministr průmyslu Martin Kuba (ODS). Podle Hospodářských novin je aktuální změna zákona dohodou mezi předsedou vlády Petrem Nečasem a poslancem a starostou Litvínova Milanem Šťovíčkem (VV). "S panem Šťovíčkem jsme ale zároveň domluvení, že paragraf se v modernizované podobě vrátí s velkou novelou zákona," citovali Hospodářské noviny ministra Kubu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist