https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vsichni-zastupitele-plzenskeho-kraje-odmitli-pruzkum-mozne-tezby-zlata-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Všichni zastupitelé Plzeňského kraje odmítli průzkum možné těžby zlata na Šumavě

9.4.2024 00:59 | PLZEŇ (ČTK)
Pohled na Šumavu z hradu Kašperské Hory
Pohled na Šumavu z hradu Kašperské Hory
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Všichni zastupitelé Plzeňského kraje včera odmítli průzkum zlatonosných ložisek v Kašperských Horách, o něž mají aktuální zájem tři těžařské firmy. Schválili usnesení, které nesouhlasí s průzkumnými územími ani s případnou těžbou v žádné ze šumavských lokalit. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nedávno průzkum odmítlo, ale dvě ze tří firem se odvolaly a podaly rozklad. Kraj jednoznačně říká, že se na Šumavě zlato těžit nebude, řekl ČTK po schválení zastupiteli náměstek hejtmana a poslanec Josef Bernard (STAN).
 
"Je s podivem, že jednou za čas se vždycky objeví úvahy o tom, že by se mohla obecně obnovit těžba zlata na Šumavě. Považoval jsem za velmi důležité, aby zastupitelstvo jednoznačně deklarovalo, že s něčím takovým nesouhlasíme. Pro nás je Šumava přírodní klenot, hlavní turistické místo kraje a zásobárna vody, které si nesmírně vážíme," uvedl Bernard.

Stanovisko nyní náměstek hejtmana oznámí ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi (KDU-ČSL). "Myslím si, že v rozporu nebudeme, protože i ministerstvo (MŽP) zamítlo v prvotní fázi tento záměr. Budu pana ministra podporovat v zastupitelstvu kraje i ve Sněmovně," uvedl.

Bernard potvrdil, že dvě ze tří neúspěšných firem podaly k MŽP rozklad. "Budou to zkoušet samozřejmě dál, ony si nás i obcházejí. Ale my tuto těžbu nepřipustíme," uvedl. Podle něj nebude kraj ani jeho obce rozlišovat, zda jde o žádost státní firmy Diamo nebo nadnárodního koncernu nebo kohokoli jiného. Řada zájmových lokalit se prolíná a jsou velmi komplikovaně vymezované. "Pro nás obecně je nejlepším stanoviskem: Na Šumavě jako takové těžba zlata nebude," dodal.

"Za negativní stanovisko kraje velmi děkují město Kašperské Hory, obce Nezdice i město Rabí, kde se zkouší těžit deponovaná hornina ze štoly Naděje (z dřívější průzkumné těžby zlata ve štole Naděje v Kašperských Horách)," řekl krajský zastupitel Pavel Javorský (ANO) z nedaleké Sušice. Všechny vydaly negativní stanoviska.

Podle Javorského včerejší usnesení zevrubněji vymezilo aktuální zájmové území průzkumu a těžby o přírodní park Kašperská vrchovina, kde firmy chtějí zkoumat dvě lokality a další dvě jsou v CHKO Šumava u Kašperských Hor. "Kraj nesouhlasí s průzkumem, ani s těžbou v žádné z lokalit, ale Západočeská geologická a Diamo podaly rozklad u MŽP. Napadají jeho rozhodnutí a chtějí těžit a chtějí povolení," uvedl. Dále se podle Javorského snaží předvést jejich údajně ekologickou těžbu v bývalém lomu u Rabí, jehož zastupitelstvo jednohlasně odmítlo, aby se tato hornina ze štoly Naděje po desítkách let deponování znovu těžila.

"Náměstek Bernard dnes dostal od zastupitelstva jasný mandát a může jednat za kraj a obce na ministerstvu životního prostředí," řekl Javorský. Zastupitelé včerejším usnesením reagovali na podněty velkého počtu občanů a sympatizantů Šumavy i zastupitelů kraje. "V Kašperských Horách je jasný odpor. Zastupitelstvo průzkum i těžbu odmítlo, aktivuje se spolek Šumava nad zlato (založený občany před 30 lety), který rozkrývá vlastnické struktury firem (které o průzkum požádaly), což teď zveřejní v Kašperskohorském zpravodaji," řekl.

Podle starosty Kašperských Hor Jana Voldřicha (Kašperky pro Život) byly na MŽP podány čtyři žádosti o povolení průzkumu možné těžby zlata a wolframu. Pro území jižně od města žádaly firmy GEOMIN s.r.o., Západočeská geologická s.r.o. a Diamo. Západočeská geologická usiluje ještě o lokalitu Ždánov, severně od Kašperských Hor, kde je účastníkem i obec Nezdice. MŽP ani jedné žádosti nevyhovělo, Západočeská geologická a Diamo se odvolaly a rozhodne rozkladová komise MŽP.

Území v okolí Kašperských Hor a Nezdic je poddolované od středověku. Průzkumné práce tam v letech 1982 až 1992 prováděla Geoindustria a od 1994 do 1996 TVX Bohemia důlní, za níž stáli kanadští těžaři.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

9.4.2024 09:43
Mám obavu, že i na to zlato dojde. Zejména po otázce: "tak co hoši, co je tady vaše?"
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist