https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volba-prezidenta-2013-jednadvacate-stoleti-bude-stoletim-prav-prirody-tvrdi-jiri-dienstbier
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volba prezidenta 2013: 21. století bude stoletím práv přírody, tvrdí Jiří Dienstbier

4.1.2013 12:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jsem pro ochranu životního prostředí, která je závislá nejen na technologickém vývoji, ale i na způsobu života lidí
Jsem pro ochranu životního prostředí, která je závislá nejen na technologickém vývoji, ale i na způsobu života lidí
Foto | Petr Vilgus / Wikimeda Commons
Ekolist.cz oslovil všechny kandidáty na post prezidenta České republiky s žádostí o odpovědi na šest otázek o životním prostředí. V tomto článku naleznete odpovědi Jiřího Dienstbiera.
 

1) V Listině základních lidských práv a svobod stojí, že každý má právo na příznivé životní prostředí. Budete coby hlava státu toto právo hájit a prosazovat? Jak?

Jiří Dienstbier: Jsem kandidátem na prezidenta České republiky, ale hlavně jsem občanem našeho státu a chci žít v zemi, kde je zdravá příroda a čistý vzduch. Jsem jednoznačně pro ochranu životního prostředí, která je závislá nejen na technologickém vývoji společnosti (dokonalejší průmyslové technologie šetrné k přírodě), ale i na způsobu života lidí. Jako prezident bych pozorně sledoval legislativu dotýkající se životního prostředí. Již před časem jsem si pozorně přečetl myšlenku filozofa Václava Bělohradského, podle něhož tak jako 19. st. bylo stoletím politických práv, 20. st. stoletím sociálních práv, tak 21. st. bude stoletím práv přírody.

2) Současný prezident Václav Klaus se výrazně věnoval tématu klimatické změny. Máte vy své silné téma z oblasti životního prostředí, kterému se chcete věnovat? Budete ho prosazovat podobně jako Václav Klaus svůj pohled na klimatické změny?

Témata si nebudu vytvářet sám, témata nám vytváří příroda. A také občanské iniciativy, které na problémy upozorňují. Že bych byl něčím posedlý tak, jako Václav Klaus zpochybňováním klimatických změn, se ode mne čekat nedá. Kdybych měl ale nějakou otázku coby obyvatel velkoměsta nadhodit, zmínil bych, že jsem nepřítelem neustálého omezování městské zeleně a jejího nahrazování betonem, zejména zbytečnými developerskými projekty. Stačí se přitom jen zajet podívat například do Mnichova, kde je podpora parků a přírody na vysoké úrovni.

3) Budete podporovat výstavbu dalších bloků v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany?

K jádru se stavím obezřetně a velmi pozorně sleduji jak energetickou politiku sousedního Německa, tak úsilí odborných týmů o nalezení co nejefektivnějších, nejbezpečnějších a zároveň k přírodě co nejšetrnějších technologií pro výrobu energie. Toto téma by navíc nemělo být uzavřeno jen do národního rámce. Zbrklému rozšiřování temelínské či dukovanské elektrárny osobně nefandím. Jako prezident bych rád přispěl k vedení férové odborné i laické debaty nad využíváním různých zdrojů energie.

4) Jaký máte názor na osud Národního parku Šumava? Měl by být park ponechán přírodním procesům, nebo je má člověk aktivně regulovat? Jak velká část parku by případně měla být ponechána přírodním procesům?

  Necítím se být povolaný soudit každý spor. Nedokážu určit, jak velká část NP Šumava by měla být bezzásahová. Považuji ale národní parky za důležité a tendence současné vlády (a Správy NPŠ) jít proti trendům civilizované Evropy mi vadí. Podstatou národního parku je významná část území ponechaná výhradně přírodním procesům. V dalších částech bych se pak přikláněl k citlivým zásahům člověka, motivovaným ale především péčí o přírodu, ne o krátkodobý zisk.  Není například nutné všude zachovávat umělou smrkovou monokulturu, když víme, jak je zranitelná.

5) Měly by se nevládní (občanské) organizace ve veřejném zájmu účastnit rozhodování o otázkách životního prostředí? Měly by být rovnocenným partnerem státu nebo soukromých firem například ve stavebních řízeních?

  Jsem zastáncem zapojení nevládních organizací do veřejného života. Občanské iniciativy mnohdy upozorňují na problémy společnosti, které doposud stát nevnímal, a bývají též protiváhou soukromých ekonomických zájmů. Souhlasím s tím, aby občanská sdružení byla plnoprávnými účastníky správních řízení.

  6) Zavedl byste v případě vašeho zvolení na Hradě pravidla tzv. zelené kanceláře? Například oboustranný tisk a jiné šetření papírem, důsledné třídění odpadů a kompostování bioodpadů, nebo třeba úklid s pomocí ekologicky šetrných prostředků?

Již nyní jako občan třídím odpad a kupuji výrobky, které jsou ekologické. Na naší chalupě kompostujeme a pěstujeme ovoce i zeleninu. Každý by měl dělat pro přírodu, co může. Tento přístup bych upřednostňoval i na Pražském hradě, včetně fungování administrativy.

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier (1969) je místopředsedou České sociální demokracie, za kterou kandiduje na post prezidenta České republiky. Na počátku devadesátých let byl poslancem Federálního shromáždění jako studentský reprezentant Občanského fóra. Vystudoval práva a poté se věnoval advokacii. V roce 2010 vedl kandidátku ČSSD do pražského zastupitelstva. V roce 2011 se stal senátorem v doplňovacích volbách. Ve volbách jej oficiálně podpořila Strana zelených.

Jako senátor se Jiří Dienstbier postavil proti snižování poplatku za emise vypouštěné průmyslovými podniky, které navrhla Sněmovna. V Senátu také prosazoval přijetí novely horního zákona, která ruší možnost vyvlastňování domů kvůli těžbě nerostných surovin. Jeho kandidaturu podporuje například filozof Erazim Kohák nebo sociolog Jan Keller.

Ve svém programu pro prezidentskou volbu se Jiří Dienstbier tématem životního prostředí zabývá na několika místech. Konstatuje, že kvalitu života neodmyslitelně určuje i stav životního prostředí. „V pozici prezidenta budu vetovat zákony narušující sociální smír, omezující kvalitu života českých občanů a porušující lidská práva,“ říká program. Jiří Dienstbier také slibuje, že jako prezident bude partnerem parlamentních i občanských snah. „Budu spojencem všech progresivních politických, společenských proudů a občanských skupin, od ProAltu přes enviromentální iniciativy až po rozmanité protikorupční organizace,“ říká.

V ekonomické části programu říká, že vzorem by měl být skandinávský model „prosperujícího, nezadluženého, sociálně a ekologicky orientovaného státu“. Podle Dienstbiera by se měla zcela podpora českého zemědělství s cílem zvýšit podíl tuzemských potravin na spotřebě na 80–90 %, zejména co se týká masa, zeleniny, ovoce, mléka. Podle něj se otázka soběstačnosti ve výrobě potravin se v příštích letech stane klíčovou pro bezpečnost státu.

Zde najdete plné znění volebního programu Jiřího Dienstbiera.


reklama

 

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět: https://ekolist.cz/cz/ekolist/podporte-nas-inzerujte-u-nas

Děkujeme.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist