https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-lonsky-rok-zabavili-inspektori-tygri-drapy-stovky-vzacnych-kaktusu-a-slonovinu-za-miliony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za loňský rok zabavili inspektoři tygří drápy, stovky vzácných kaktusů a slonovinu za miliony

21.4.2017 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ukázka zabavených předmětů CITES na tiskové konferenci ČIŽP.
Ukázka zabavených předmětů CITES na tiskové konferenci ČIŽP.
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
České inspekci životního prostředí se ve spolupráci s českými celníky podařilo rozkrýt mnohá pašování ohrožených druhů rostlin a živočichů. Kriminalita spojená s nelegálním obchodem s těly divokých zvířat chráněných podle mezinárodní úmluvy CITES je velmi výnosná. Za rok 2016 provedli inspektoři 479 kontrol. Z toho bylo 126 pokutových řízení a v celkové výši 446 200 korun. Dále zabavili 235 živých exemplářů ohrožených živočichů a rostlin a 924 výrobků. U vývozu a dovozu exemplářů bylo zjištěno, že každá pátá kontrolovaná zásilka nebyla v pořádku. Nejvíce zásilek pochází z Asie.
 

“Velmi závažný je vzrůstající počet porušování zákonů v oblasti CITES a wildlife (divoké přírody). V roce 2016 byl v 56 procentech případů zjištěn v této souvislosti pachatel vietnamské národnosti, což je o 20 procent více, než v roce 2014,“ uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP. A dodává, že ČIŽP na závažných případech nelegálního obchodu se slonovinou, nosorožčími rohy a tygřími kostmi spolupracuje s celní správou a policií.

Prášek, využívaný jako surovina pro výrobu tradiční čínské medicíny, obsahující DNA tygra a nosorožce.
Prášek, využívaný jako surovina pro výrobu tradiční čínské medicíny, obsahující DNA tygra a nosorožce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Mezi nejvýznamnější akce roku 2016 patří operace EBUR, kdy bylo v dubnu zadrženo 126 kg slonoviny za cca 6 milionů korun. Druhou velkou akcí byla operace Tygří oko probíhající od ledna do března, při níž bylo na Letišti Václava Havla Praha zkontrolováno 7370 zavazadel, u 2300 se provedla fyzická kontrola obsahu a ve 44 případech byla zadržena věc, která spadá pod ochranu CITES. Inspektoři přitom zadrželi medvědí žluč, tygří drápy, medicínu s mošusem, rohy antilopy sajgy a vývary obsahující biologický materiál z tygrů. Zajímavý byl rovněž záchyt špičáku levharta mandžuského, který patří mezi extrémně vzácnou kočkovitou šelmu, v přírodě jich je už jen cca 100.

V březnu 2016 bylo zabaveno sedm drápů a dva žlučníky z tygra. Dále bylo objeveno 64 kaktusů pašovaných z Bolívie. V červnu ČIŽP odhalila na Letišti Václava Havla Praha pašování 221 chameleonů a 11 gekonů z Madagaskaru. V říjnu byla zabavena soška z velrybí kosti. V listopadu se našlo 198 kaktusů pašovaných z Bolívie.

“Přes Českou republiku často putují zásilky typu slonovina, nosorožčí rohy nebo tygří kosti. Část výrobků je z ČR vyvážena do Asie a část výrobků má dokonce koncové využití zde v ČR, neboť máme poměrně silnou vietnamskou komunitu a i oni spotřebovávají toto zboží. Vypadá to, že se v ČR hodně obchoduje s produkty z tygrů, poté se vyvážejí do Asie. Dokonce máme podezření, že tygří produkty vznikají zde v ČR z tygrů, kteří se zde chovají v zajetí, a poté se od nás posílají do Asie. Nosorožčí rohy se také z části posílají do Asie a z části mají využití zde v ČR,“ říká Pavla Říhová, vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES.

Na některých akcích se inspektoři neobejdou bez asistence zakuklenců.
Na některých akcích se inspektoři neobejdou bez asistence zakuklenců.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

Úmluva CITES bojuje proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin. Regulace mezinárodního obchodu s těmito druhy je nutná kvůli efektivní ochraně některých druhů před vyhubením v přírodě. Regulace je prováděna systémem vývozních a dovozních povolení, která vystavují příslušné výkonné orgány členských zemí. Tato povolení jsou nutná při přechodu exemplářů CITES přes hranice států. V případě, že obchod ohrožuje daný druh na přežití, povolení nejsou žadateli vydána. CITES se vztahuje na živé organismy, ale také na jakékoli jejich části či výrobky z nich. Hlavním kontrolním orgánem CITES v ČR je Česká inspekce životního prostředí, která kontroluje dodržování zákonů v oblasti CITES, může ukládat opatření a zjišťovat totožnost osob.

Přečtěte si článek ČIŽP: Každý šestý bižuterní výrobek představuje zdravotní riziko

Přečtěte si článek ČIŽP uložila v roce 2016 pokuty za 131 milionů korun - nejvíce za odpady



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist