https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajemci-o-ekologicke-dotace-podali-700-zadosti-chteji-5-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájemci o ekologické dotace podali 700 žádostí, chtějí 5 miliard

22.11.2015 16:11 | PRAHA (ČTK)
Státní fond životního prostředí přijal téměř 700 žádostí, v nichž zájemci usilují o bezmála pět miliard korun z evropských dotací. Projekty se týkají hlavně zlepšování kvality vody či investic do odpadového hospodářství. Žádosti na základě šesti výzev v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 začal fond přijímat v polovině srpna, příjem ukončil minulý pátek, sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.
 

"Státní fond životního prostředí ČR přijal 683 žádostí v celkové výši 4,72 miliardy korun... Nejvíce žádostí Fond obdržel na projekty v páté výzvě, zaměřené na odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika. Konkrétně přišlo 465 žádostí za 2,06 miliardy korun," uvedla mluvčí.

Výzvy byly rovněž určené pro vodohospodářské projekty, protipovodňová opatření nebo na preventivní ochranu před záplavami. Zájemci v nich požadují dohromady přes jednu miliardu korun.

Na zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní má jít podle dřívějších informací ministerstva 1,3 miliardy korun, na odpady a ekologické zátěže je vyčleněno 2,4 miliardy.

"U všech výzev byla podanými žádostmi překročena vyhlášená alokace, což dokládá správnost nastavení parametrů všech výzev," komentoval výsledky uzavřených výzev ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Výzvy směřují na individuální projekty, u nichž celkové náklady projektu nesmějí přesáhnout 50 milionů eur (1,35 mld. Kč) včetně daně z přidané hodnoty. V příštích pěti letech Česko bude moct využít z evropských fondů na zlepšení životního prostředí celkem více než 72 miliard korun (2,6 mld. eur). Měly by například pomoci napojit tisíce domácností na čističky odpadních vod, zvýšit kapacity pro recyklaci odpadů nebo přispět k dalšímu snížení emisí skleníkových plynů.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist