http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-povede-plemennou-knihu-gaviala-indickeho-a-primorozce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Zoo Praha povede plemennou knihu gaviála indického a přímorožce

6.11.2017 10:00 | PRAHA (ČTK)
Posledním útočištěm gaviálů je řeka Čambal na severu Indie, kde podle odhadů přežívá zhruba 80 procent volně žijící populace, která čítá 2000 až 3000 jedinců.
Posledním útočištěm gaviálů je řeka Čambal na severu Indie, kde podle odhadů přežívá zhruba 80 procent volně žijící populace, která čítá 2000 až 3000 jedinců.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada nově povede evropské plemenné knihy zaměřené na gaviála indického a přímorožce beisa. Indické krokodýly gaviály, kteří patří ve volné přírodě mezi nejohroženější druhy, chová zahrada od roku 2008. První přímorožce beisa měla v letech 1960 až 1963, na chov pak navázala po téměř čtyřicetileté přestávce v roce 2000. Informovali o tom zástupci zahrady.
 

Vedle dvou světových plemenných knih koně Převalského a leguána kubánského tak pražská zoo aktuálně spravuje deset evropských plemenných knih.

Vedení plemenné knihy gaviálů bude mít v pražské zoo na starosti Ivan Rehák, podle něhož je kniha mimo jiné nezbytným předpokladem pro vytvoření "perspektivní pojistné populace gaviálů v lidské péči" a pro celou záchranu tohoto druhu. Pražská zoo se zapojuje do ochrany tohoto krokodýla dlouhodobě.

Posledním útočištěm gaviálů je řeka Čambal na severu Indie, kde podle odhadů přežívá zhruba 80 procent volně žijící populace, která čítá 2000 až 3000 jedinců. Ještě ve 40. letech 20. století žilo na indickém subkontinentu kolem 10.000 dospělých jedinců. Pražská zoo podle ředitele Miroslava Bobka v rámci záchranného programu zaměřeného na tohoto ohroženého krokodýla mimo jiné podpořila ochránce přírody na Čambalu nákupem motorové člunu a financuje i sledování gaviálů pomocí vysílaček, díky čemuž je lze účinněji chránit.

Přímorožec beisa ve volné přírodě obývá suché, vyprahlé polopouště a buš. Pražská zoo po několikaleté přestávce navázala na jejich chov před 17 lety, kdy dovezla samce a tři samice z francouzské zoo La Palmyre. Do roku 2014 pak odchovala 12 mláďat.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist