https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/pestujme-mesto-jako-zahradu-ktera-sebe-sama-obnovuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pěstujme město jako zahradu, která sebe sama obnovuje

12.7.2022
Města v sobě mají něco stimulujícího. Podporují tvořivost. A to nejen ve vývoji technologií a výzkumu nových léků, ale i v tom, jak žít šetrně, pěstovat si potraviny a hospodařit s vodou. Tato kreativita se přičítá blízkosti lidí a služeb. Za těmi se do města vrátil i Toby Hemenway, autor knihy Ekosystémy měst budoucnosti. Po letech na venkově zjistil, že vlastně nežije příliš šetrně, přestože pracuje z domova a na velké zahradě si vypěstuje velkou část jídla. A touha snížit ekologickou stopu ho dovedla zpět do města.
 
Hemenway, který zemřel v roce 2016, byl propagátorem permakultury, což je způsob navrhování a fungování míst, který v podstatě napodobuje strategii přírody. S tím rozdílem, že koncentruje užitkové a produkční funkce na mnohem menší plochu.

Permakultura se nejčastěji využívá v zahradách, které se jakoby udržují samy: teplomilné keře dávají stín stínomilným rostlinám, jiné odpuzují hlodavce a nebo naopak lákají opylovače, potlačují plevely, poskytují oporu a ochranu, odstraňují přebytek dusíku z půdy nebo absorbují toxické látky. Cílem je mít v zahradě trvalky, abyste nemuseli každý rok sázet nové rostliny a neustále tak zahradu dotovat svou energií.

Podobně se dá nahlížet i na město. Jak to udělat, aby město jen nevysávalo zdroje z venkova a nepotřebovalo být neustále syceno obrovským množstvím vody, potravin a energie? Právě to Toby Hemenway popisuje. Znamená to například stavět budovy tak, aby nepotřebovaly v létě klimatizovat a v zimě silně vytápět, ulice, ze kterých neodtéká dešťová voda do splaškové kanalizace, a města, kde si lidé mohou část jídla pro obživu vypěstovat a povyměňovat mezi sebou.

Právě moudré využívání vztahů je jedním ze základů permakultury. A protože jedním z nejbohatších zdrojů měst jsou lidé, pěstování vztahů mezi sousedy, s místním zastupitelstvem a politiky je to, co město mění.

Ale sebeobnovující města potřebují nejen lidi a stromy. „Aby se města chovala víc jako ekosystémy a produkovala jídlo, potřebujeme v nich mít širší paletu zvířat,“ píše Toby Hemenway. Můžeme pro to udělat to, že budeme vysazovat rostliny, podporující ptáky, hmyz a další volně žijící živočichy. Ale Hemenway dodává, že nejen ty. Ve městech mají své místo i nenáročná hospodářská zvířata. Záměrně chovat se vyplatí žížaly, králíky, včely, kachny, slepice i kozy.

Ačkoli kniha vychází ze zkušeností autora z jeho domovských USA, většina principů funguje stejně i v České republice. Tam, kde se pravidla nebo historie odlišují, doplnila české zkušeností překladatelka Eva Hauserová, která je také propagátorkou permakultury.

Ukázka z knihy.
Ukázka z knihy.
Zdroj | Walden Press

Slabinou knihy jsou fotografie. Namísto toho, aby ilustrovaly to, o čem Hemenway píše, zobrazují vybrané české parky a zahrady podpořené nadací, která přispěla i k vydání knihy. Nakladatelství v poznámce píše, že obrazovým materiálem chtělo principy knihu přiblížit českému prostředí. Výsledkem ale je, že fotografie ilustrující příklady, které autor popisuje, chybí. Pomáhají ale autorovy kreslené obrázky a plánky.

Celkově kniha obsáhle a srozumitelně a laskavě provádí čtenáře tím, jak může permakulturní design pomoci řešit dopady klimatické změny ve městech a zároveň posilovat vztahy mezi obyvateli.


reklama

foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist