https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/studentske-filmy-o-zmene-klimatu.od-dezinformaci-k-zizalam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studentské filmy o změně klimatu. Od dezinformací k žížalám

16.4.2023
Film Plašte neplašte vyobrazuje životní příběh podobný miliardáři Danielu Křetínskému.
Film Plašte neplašte vyobrazuje životní příběh podobný miliardáři Danielu Křetínskému.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Člověk v tísni
Dvanáct studentů vysokých škol vytvořilo v projektu Filmem pro klima šest krátkých filmů na téma klimatické změny. Žádný ze studentů neměl potřebu vysvětlovat, co změna klimatu je, a přesvědčovat své publikum o její závažnosti. Spíše reflektovali zpochybňování a dezinformace, které se kolem tématu šíří, absurditu nečinnosti, zobrazili dystopickou vizi budoucnosti nebo se obrátili na jednu část světa, která je pro každého pochopitelná. Na žížaly.
 

Film Farma zvířátek je povedenou alegorií na mezinárodní klimatická vyjednávání a neakceschopnost politiky vypořádat se s environmentálním problémem planetárních rozměrů. Zjevná inspirace pochází nejen z knihy George Orwella Farma zvířat, ale i ze studentského hnutí za ochranu klimatu. Podobně jako ono pracuje tento krátký film s motivem hořícího domu – stodoly, ve které jsou ubytována různá zvířátka.

Farma zvířátek, alegorie na mezinárodní klimatická vyjednávání.
Farma zvířátek, alegorie na mezinárodní klimatická vyjednávání.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ćlověk v tísni

Snadno zde rozpoznáme důvody, proč s klimatickou změnou nic nedělat. Velmi jednoduchá animace navíc vyřešila problém s přirozeností protagonistů, který je znát v ostatních snímcích.

Film Radixx ukazuje představu světa, který se postupem klimatické krize rozpadl a rozdělil do několika dimenzí. Je jim společná nehostinnost a marnost existence, kterou prožívá dvojice kamarádek ve světě přežívajících.

Plašte neplašte poukazuje na greenwashing, který využívá potřeby lidí chovat se šetrně k životnímu prostředí, a prodává jim výrobky nebo služby „obarvené na zeleno“. Přes trochu poučující přístup se filmu podařilo poměrně vtipně vyobrazit příběh miliardáře Daniela Křetínského, který podniká v energetice.

Námět filmu 10 tisíc pro klima je samotné zadání – vytvořit film o klimatu. Snímek sleduje proces rozhodování, jak nejlépe peníze využít, a jejich postupné utrácení. Studentky zkoušejí různé postupy: zeptat se poslanců z výboru pro životní prostředí, filosofa, akademičky i umělé inteligence. Zároveň i ukazují, kolik za průzkum utrácí peněz. Zbývá jim 8000 Kč a otazník, jak s nimi naloží. To chtějí dál sledovat na profilu na sociálních médiích.

Film Radixx ukazuje představu světa, který se postupem klimatické krize rozpadl a rozdělil do několika dimenzí.
Film Radixx ukazuje představu světa, který se postupem klimatické krize rozpadl a rozdělil do několika dimenzí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ćlověk v tísni

Film o žížalách se nesnaží téma ochrany klimatu pojmout celé. Namísto toho uniká do bezpečnější oblasti, která je pro tvůrkyně pochopitelnější: k tomu, jak svět ovlivňují žížaly. O jejich významu mluví ve filmu vědec Václav Pižl z Ústavu půdní biologie a biochemie Akademie věd ČR.

PRIRODA_2.0 je jen jakousi črtou. Bez komentáře sleduje školní třídu dětí hrajících si na výstavě „Trezor přírody“ na Valašsku. Autoři si pokládají otázku, jestli v izolovaném prostoru plném umělých reprodukcí přírody mohou děti nalézt vztah k přírodě.

Filmy vznikly v rámci projektu Člověka v tísni Filmem pro klima. Studenti si nejdříve v rámci workshopu v prosinci 2021 vyzkoušeli, jak dramaturgicky vystavět film, a pak mohli zažádat o minigrant na jeho tvorbu.

Šestice krátkých filmů od studentů FAMU, UMPRUM, Filmové Akademie Miroslava Ondříčka v Písku a FTF v Bratislavě byla v premiéře uvedena 22. června v Kině Kavalírka a nyní je ke shlédnutí online.


reklama

foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist