https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/mapovani-biotopu-v-ceske-republice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mapování biotopů v České republice

autor: | místo vydání: Praha | vydavatel: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR | rok vydání: 2009
Mapování biotopů v České republice

Publikace je určena profesionálním pracovníkům ochrany přírody a těm, kdo mají zájem o téma aktuálního stavu biotopů na území České republiky. Seznamuje čtenáře s výsledky mapování biotopů České republiky, zahájeného pro účely vymezení lokalit soustavy Natura 2000 v roce 1999. Projekt nemá svým rozsahem a výsledky v historii české ochrany přírody obdoby. V terénu se na mapování podílelo více než 750 mapovatelů a další desítky profesionálních pracovníků z oblasti biologických věd se věnovalo metodologii, organizaci mapování, zpracování a vyhodnocení dat. Výsledky představují díky svému charakteru univerzální zdroj informací o kvantitě i kvalitě všech typů přírodních biotopů, specifikovaných Katalogem biotopů ČR, a to v celorepublikovém i lokálním měřítku. Jsou využitelné jak v ochraně přírody, tak v dalších oborech včetně např. územního plánování.

Výsledky jsou publikovány jako popis zjištěného stavu a formou map rozšíření všech evropsky významných typů přírodních stanovišť (habitatů) a dílčích biotopů, které jsou často překvapivě rozdílné oproti zažitým předpokladům nebo dosavadnímu stavu poznání. Čtenář v publikaci nalezne také dokumenty, které mapování předcházely nebo na něj navazovaly. Jedná se o Katalog biotopů ČR, související metodiky nebo Červenou knihu biotopů České republiky. Publikace je k dispozici v tištěné podobě v odborné knihovně AOPK ČR, Kališnická 4-6, Praha 3.

autor:

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist