https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cerne-skladky-ve-velke-britanii.novy-byznys-pro-mafii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Černé skládky ve Velké Británii. Nový byznys pro mafii

27.6.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kolem černých skládek vytvořil místní organizovaný zločin výnosný byznys, který přijde daňové poplatníky na víc než jednu miliardu liber. / Ilustrační foto
Kolem černých skládek vytvořil místní organizovaný zločin výnosný byznys, který přijde daňové poplatníky na víc než jednu miliardu liber. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dosud platilo, že nelegální skládky odpadků, stavební suti nebo komunálního odpadu, jsou možná problém pro životní prostředí, ale nic až tak zásadního k řešení pro špičkové kriminalisty. V Británii teď tento názor rychle přehodnocují. Kolem černých skládek vytvořil místní organizovaný zločin výnosný byznys, který přijde daňové poplatníky na víc než jednu miliardu liber. Píše o tom NBCnews.
 

Je to velmi prosté. Na počátku stojí běžný člověk, stavební společnost nebo jiná organizace, která produkuje odpad. A potřebuje se ho zbavit. O to se už tradičně postará specializovaná licencovaná firma, která působí v oblasti odpadového hospodářství. Bude vás to samozřejmě něco stát. Za každý kontejner a tunu neprotříděného odpadu platíte peníze, z nichž větší část připadne na náklady odvozu a přetřídění ve sběrném či recyklačním středisku. Klasika. Jenže ve Velké Británii se teď jako houby po dešti vyrojily odpadářské firmy, které odpad od klientů sice odvezou, ale nezamíří s ním na vyhláškou určené místo.

Navezeno za pět dní

Namísto toho jej vyklopí na nějakém nehlídaném místě, třeba na rozlehlé zemědělské farmě nebo v parku nějakého venkovského šlechtického sídla. A „ušetřené“ peníze si takoví přičinliví odpadoví byznysmeni samozřejmě ponechají. Pokud vám to pořád přijde jako maličkost, zavítejte třeba do Brocket Hall. Překrásného sídla z roku 1760, kde rádi trávili čas dovolených dva premiéři britské historie. V průběhu pěti dnů sem do parku někdo navezl 485 tun odpadu. To už není nevzhledná hromádka, ale kompletní skládka. „Musela to být ohromná, perfektně řízená operace,“ říká Michael Longshaw, správce sídla.

A máte to za milion!

Suma na likvidaci této jediné skládky se v přepočtu blíží 6 milionům korun, započítány ovšem nejsou „přidružené“ náklady: obnova parku, škody na životním prostředí. A také investice do nového oplocení, bran a překážek na příjezdových cestách, které by měli bránit v opakování podobného činu. Podobně „opevňují“ svoje pozemky všichni farmáři v Anglii a na severu Irska. Protože podobné velkotonážní zavážky odpadků a černé skládky se teď stávají nepříjemně běžným jevem. Náklady na likvidaci jiných černých skládek se pohybují od 300 000 do 20 milionů korun. A policie nestíhá.

„Trochu mi to připomíná nástup drogové scény v 80. letech minulého století,“ říká sir James Bevan, vedoucí Agentury pro životní prostředí. „Tehdy také vládní systém nechápal enormní rozsah a význam toho, co se tu dělo a vzpamatoval se až příliš pozdě,“ dodává. Nelegální skládky byly vždy spíše na okraji zájmu mužů zákona, ale tady jde o stovky nových skládek, někdy o rozloze několika hektarů. A ve hře je také zastrašování, vyhrožování, násilí a bránění vstupu na lokality domnělých skládek. Protože za celým tímhle podivným byznysem stojí dost ostří hoši.

Policie zaspala, farmáři se bojí

„Nejsou to nějak specializovaní zločinci, ale prostě jen profesionální kriminálnici, kteří v byznysu s odpady zavětřili vítanou příležitost,“ potvrzuje Julia Mulliganová, policejní komisařka z Yorkshire. Může to pochopitelně mít souvislost s tím, jak na britské odpadové hospodářství těžce dopadlo čínské odmítnutí dovozu odpadů. A organizovaný zločin se prostě jen chopil příležitosti, která se sama vyloženě nabízela. Na rozdíl od obchodu s návykovými látkami, pašováním zbraní nebo kuplířstvím se tady totiž kriminálníci nemusí obávat vysokých trestních postihů. Při dopadení jim v zásadě hrozí jen pokuta.

Mulliganová připouští, že policie možná podcenila situaci. „Venkovská policie se nedokáže vypořádat s organizovaným zločinem, s celými odpadovými gangy. Činnost těchto kriminálníků je vysoce komplexní a právě ta komplexita působí obtíže.“ Stuart Roberts, prezident Národní farmářské unie říká, že: „Zemědělci jsou pro ně nejsnazší kořist. Prakticky nemají možnost, jak ochránit svou půdu a jak se jim bránit.“ Když vám na poli zastaví deset náklaďáků s odpadky, proti dvaceti chlapům nic sami nezmůžete. „K těm lidem nechcete přijít blízko, nemůžete je konfrontovat. Takže v zásadě jen zavoláte policii a koukáte se jinam,“ říká Roberts. „A pokuty? Ty jsou směšné, v podstatě je odepíšou jako ztrátu.“

Nelegální operace s odpady pak dále podrývají státní systém odpadového hospodářství. Loni Velká Británie vybrala na svozu odpadu o jednu miliardu liber méně, i když by se očekával spíše nárůst. Právě to jsou peníze, které z ekonomiky odvádí černé skládky zřizované organizovaným zločinem. Další nemalé peníze pak daňové poplatníky stojí likvidace černých skládek. Důsledkem pak je, že se oficiální systém svozu odpadů stává prodělečným (a dražším, s potřebou dotací) a na ničení přírody bohatnou mafie. Černé skládky ve Velké Británii přestávají být malým problémem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

27.6.2019 01:52
Jeden z nezamýšlených důsledků všemožných "ekologických daní".
Druhá věc je, že odpadové hodpodářství je tradičně doménou lidí pohybujících se na hraně organizovaného zločinu už odedávna a v mnoha zemích.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist