https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cina-chce-byt-v-roce-2060-uhlikove-neutralni.ma-to-ale-hacek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína chce být v roce 2060 uhlíkově neutrální. Má to ale háček

13.10.2020 12:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čína není jen největším jednotlivým znečišťovatelem atmosféry na planetě Zemi, ale také vůbec tím největším investorem do obnovitelných zdrojů energie.
Čína není jen největším jednotlivým znečišťovatelem atmosféry na planetě Zemi, ale také vůbec tím největším investorem do obnovitelných zdrojů energie.
Foto | Han Sun / IFC Infrastructure / Flickr.com
Na prostou otázku z titulku už existuje odpověď. Bude to v roce 2060. A vzhledem k tomu, že je to vůbec poprvé, co se čínský prezident Si Ťin-pching k něčemu takovému veřejně v televizním vysílání zavázal, je to skutečně zlomové prohlášení. Jenže tak úplně jednoduché to s čínskou uhlíkovou neutralitou do čtyřiceti let nebude. Píše o tom Phys.org.
 

Čínský prezident totiž nezmínil jen to, že usiluje o dosažení uhlíkové neutrality své země do roku 2060, ale i to, že vlastního vrcholu v produkci emisí dosáhne teprve v roce 2030. Následující desetiletí tedy bude pokračovat v dosavadním vzrůstajícím trendu znečišťování atmosféry. S tím, že Čína je už teď odpovědná za čtvrtinu globálně produkovaných emisí oxidu uhličitého. A obavy z toho, kam v následující dekádě může Čína posunout emisní strop, se jeví velmi reálné. V současnosti je tu totiž spalování uhlí zastoupeno 60 % v národním energetickém mixu, a schváleny k výstavbě či rozestavěny pro další desetiletí jsou tepelné/uhelné elektrárny o výkonu 23 gigawatt. Nárůst emisí tedy může být skutečně masivní.

Čína není jen největším jednotlivým znečišťovatelem atmosféry na planetě Zemi, ale také vůbec tím největším investorem do obnovitelných zdrojů energie. I tak zatím dokáže z OZE pokrýt jen kolem 15 % své spotřeby (nejvíce, 7,7 % jsou tu zastoupeny větné elektrárny). A vzhledem k tomu, jak s čínskou ekonomikou zamávala pandemie covid-19, není podle zahraničních analytiků úplně jisté, že tu OZE může v dohledné době převládnout. Přesněji, projekty solárních instalací tu v posledních 18 měsících co do početnosti vytrvale klesají (až na polovinu stavu v roce 2018) a v oblasti Sin-ťiang – příznivé pro rozvoj větrné energetiky – bylo momentálně stopnuto anebo rovnou zrušeno 31 projektů, kvůli logistickým a geografickým problémům.

„Čína má největší potenciál výroby obnovitelných zdrojů na světě, největší rozpočet na OZE a ohromnou průmyslovou a materiálovou základnu,“ říká Lauri Myllyvirta, analytička čínského Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší. „Takže k dosažení uhlíkové neutrality skutečně má ty nejlepší předpoklady.“ Li Shuo, energetický poradce a vedoucí čínské pobočky organizace Greenpeace, to ale vidí kriticky. „Rozvoj OZE si žádá setrvalé investice a podporu vycházející ze zdanění fosilní ekonomiky. K čemuž nedochází. Proto se v současnosti čínský plán na uhlíkovou neutralitu jeví spíše jako fikce.“

Jinými slovy, Čína se zavázala, že pro dalších 10 let bude znečišťovat ještě o něco výrazněji, aby se po roce 2030 začala přibližovat uhlíkové neutralitě. Že první část svého závazku – tu o vyšším znečišťování – plní, jde docela dobře vidět. Zastavené projekty OZE a podpora uhelných elektráren to dokládá jasně. A jestli dojde za deset let ke změně, to se teprve uvidí.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

13.10.2020 05:43
Pro Čínu je nejdůležitější, aby její prohlášení padlo na úrodnou půdu v Evropě a USA a tam si stanovili ještě smělejší cíle ve snižování CO2. Neboť pak bude v roce 2030 Čína jedinou mocností a co se děje v zaostávajícím západě, jí bude jedno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 08:00 Reaguje na Richard Vacek
Zatím to silně nevypadá. Západ (především USA) jsou stále na špičce vývoje především v kosmonautice a dnes vedou i hi-tech v energetice zcela pčesvědčivě.
Čína je největší výrobce fve panelů, ale technologii vymyslel zase jen zlý emeričan, jako ostatně vše ostatní.
Číňani jsou první ve šmírovacích technologiích a šikaně vlastního obyvatelstva, tímhle směrem se ale normální svět neubírá.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.10.2020 08:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná je čas sundat si růžové brýle a podívat se, jak ten svět kolem vypadá:
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Intellectual_Property_Indicators
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

13.10.2020 10:39 Reaguje na Richard Vacek
To chcete po některých diskutujících trochu příliš mnoho.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 15:03 Reaguje na Richard Vacek
Registrované patenty jsou skutečně úžasně vypovídající!!
Víte, kdo měl nejvíce zlepšováků po válce? ČSSR a za 40 let to dotáhla na 20. let zastaralou výrobu.
Navíc Čína patenty a vynálezy i celé hi-tech normálně krade. Tím si první pozici nezíská.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

13.10.2020 11:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Čína "musela" (samozřejmě přeháním) postavit zeď aby ji zaostalý zaostalý Západ nekradl zásadní vynálezy, které dodnes používá celý Svět. Co se týká šmírování občanů ( kamery na rozpoznávání obličeje ) Číně ostatní záviděli tak, že je máme dnes u nás všude. A zase je vymysleli ti zlí číňani - že.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 15:06 Reaguje na Jaroslav Kořínek
Číňani vymysleli střelný prach a kompas, pokud vím a už to bude nějakej pátek.
Elektronika je celá z Améru a všechny špeky jako rozpoznávání obličejů atd. atd. jsou samozřejmě taky od nich. Jenom čína to zneužívá proti vlastním lidem, prostě komunisti.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2020 07:47
Slibem nezarmoutíš a v roce 2060 zcela jistě nebude nikdo, kdo by Čínu kontroloval. Má atomovky, je za vodou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 07:54 Reaguje na Jan Šimůnek
Je zvláštní, že už i Číňani věří evropským klimastrašílkům, kteří plní jen zadání klimaoteplovací lobby a ozedotovaných mágům. Celý svět je jeden velký hlupák, jen vy jste letadlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 10:00
Naši ropáci si jaksi neuvědomují, že i Číňanovi se začíná připalovat krupon.
Je mu jasné, že jedině brutální omezení produkce CO2 to může snad zarazit. 0bsazením Sibiře si pomůže, ale ne nadlouho.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

13.10.2020 10:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte, že se dnes připaloval krupon těm co se čvachtali po kotníky ve sněhu na Pustevnách? Klepali se horkem při teplotě 0°C a jistě se rozhodnou "brutálně omezit produkci CO2" a vypnou topení. Mimochodem, už jste vypnul topení Vy?.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2020 11:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně ... proto na to ještě 10 let budou házet bobek, ale pak, pak za to fakt vezmou.

Že zrovna vy na tohle těm bolšánům skočíte ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 15:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Nevěřím jim ani slovo (i když Čína nelže zdaleka tak děsivě, jako Rusi nebo naše vláda), ale zajímavé je, že se tím vůbec ráčí zabývat. To Rusko neráčí vůbec.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2020 21:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusko je Rusko.
Navíc mají v posledních letech jiné starosti.
Čína přeci jen chce před světem nějak vypadat ...
Navíc oni v některých oblastech mají opravdu sakra problém s kvalitou ovzduší, u Rusů ta koncentrace není tak velká ... ne že by to bylo jejich zásluhou:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 12:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Rusko stále zásobuje svět ekologickými haváriemi gigantického rozsahu (včetně jaderných) a vyvíjí jen stroje na zabíjení lidí, nic rozumného.
Naštěstí je vlastním idiotismem slabé a moderní bezuhlíková energetika je dorazí.
Ovšem co tam bude dál se neví.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

13.10.2020 12:10
Vážení - představte si kolik energie (samozřejmě energie produkuje CO2) je potřeba k zásobení celého Světa ekologickou fotovoltaikou a mnoha a mnoha produkty které si celý Svět objednává v Číně. A nejsou to jen plyšáci, ale i velice strategické věci a materiály. Brzy se díky bez uhlíkové Evropě přidá to nejdůležitější OCEL. Takže když u nás např. v Ostravě začneme budovat nějaký ekologický projekt, nebo vysoko rychlostní železnici obchvaty měst atd. - tak dráty do betonu koleje dovezeme z Číny nebo z Turecka. Mimochodem budeme rádi , že v té době už bude postaven kanál do Štětína.(nebo snad chcete , aby se to vozilo kamiony ?) Nakonec nám zbyde jen nadávání na Čínu , že Nám ničí planetu. Zase jen na okraj víte, že Čína už několik let zásobuje obnovitelnou energií území velikosti Francie - a nejsou to Himaláje - jak určitě ňákej ftipálek namítne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 15:12 Reaguje na Jaroslav Kořínek
Nebojte, v Evropě to jede velmi dobře:
https://oenergetice.cz/emise-co2/thyssenkrupp-bude-vyrabet-bezemisni-ocel-pomoci-vodiku/
Podobnou fabriku staví Švéďáci, fabriku na fve panely živenou z fve už taky někde staví. Kde je vůle, tam je i cesta. U nás je kulový.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

13.10.2020 16:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Vážený pane. Už jen slova - BUDE vyrábět, VODÍK. Jak je Vám jistě známo masivnímu rozvoji vodíkové technologie brání velmi vysoká energetická náročnost výroby vodíku. A stávající obnovitelné zdroje nikdy nikdy nepokryjí spotřebu na výrobu oceli, cementu nebo vodíku v průmyslovém měřítku. tak že to nikdy nebude bez emisní ocel. Je to podobný nesmysl jako bez emisní elektro auto. To že u nás je kulový je zapříčiněno právě tím , že všechny energeticky náročnější odvětví jsou díky emisním povolenkám, EIA atd. vyhnány z Evropy. V brzké době to budou ocelárny. Ty to rozhodnutí pro planetu žádný smysl nemají - když tyto produkty potřebujeme -naopak je budeme dovážet z druhého konce planety. A co je nejhrozivější - toto činí Čínu stále více a více silnější ekonomickou mocností a Evropu více a více slabší a závislejší. Zase ještě na závěr - neoperujte tu lacinou pracovní silou - Pokud nepřijede laciná pracovní síla na dovolenou do Evropských a Světových metropolí posílá je tím do kolen - to dnes vidíme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 19:06 Reaguje na Jaroslav Kořínek
Špinavé výroby z Evropy začaly mizet už po válce, protože Evropané to nechtěli dělat. Ani za slušné peníze, proto se tady taky namnožili cizinci z chudých zemí. Dnes je tahle výroba z velké části automatizovaná a právě vodíkové technologie by měly šanci vrátit do Evropy i těžký průmysl.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

13.10.2020 21:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaká smůla že žádný rozumný nápad jak vodík (i pokud se povede ve větším množství relativně levně vyrobit ) skladovat je už cca 100 let stále stejný nijak nevyřešený problém.

Řeší se stále nízká životnost tlakových nádob - důvod je vcelku prostý - vodík díky své pozici v periodické tabulce (tedy svým chemickým vlastnostem) má ultimátní schopnost reagovat prakticky s čímkoliv co není ve sloupečku pod ním.

u větších atomů dokonce je problém ikdyž nereaguje - strašně rád se totiž vměstnává dovnitř struktury kovů i polymerů a ničí ji zevnitř.

vodíkové lahve se přetavují po několika použitích aby se defekty působené vodíkovým křehnutím eliminovali.
Čím vyšší tlak, tím větší frekvence výměny nádob.

vodík je opět příkladem technologie o které všichni sní už 100 let. A stále trpí stejnými problémy jako v době Hindenburgu.

Řešení jsou krátkodobá a drahá... a 100 let se říká že to inženýři nakonec vyřeší, no zatím se reálně moc nepovedlo.

A klidně se dalších 50 let nemusí povést. On technický pokrok v lidské historii má řádově více neúspěchů než úspěchů. Akorát neúspěchy si nikdo moc nepamatuje a málokdo je připomíná.

což bohužel vede k tomu že lidi mají co 30 let potřebu opakovat dokola stejnou pitomost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 12:38 Reaguje na Vaclav Sobr
Máte pravdu v tom, že samotný vodík je prevít a těžko se s ním zachází. Proto se vývoj zaměřuje na jeho navázání na uhlík, samotný metan má přece vzorec CH4. A vyšší uhlovodíky je možno zkaplaňovat, říká se tomu syntetické palivo.
Důležité je na tom, kde sebereme ten uhlík. nesmí být fosilní, to by pak vůbec nemělo cenu, ale v normálním koloběhu je uhlíku něurékom.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2020 12:41 Reaguje na Vaclav Sobr
další možnost je vodík skladovat ve velkých plynojemech při nízkém tlaku a (svítiplyn byl taky z 60% vodík) a přes palivový článek z něho přímo vyrábět zase elektřinu. Ovšem systém elektřina (přetok z OZE) - vodík - elektřina přes membránu má asi 50% ztrát.
Ale přečerpávací elektrárna není o moc lepší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 16:06 Reaguje na Jaroslav Kořínek
Moderní fve panely mají poměr energie spotřebované na výrobu i likvidaci k energii za celou životnost vyrobené v poměru 1:100.
Takže je velmi výhodné, když Čína vyrábí fve panely místo plastových krámů, které se často stanou odpadem už na výrobní lince.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2020 18:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejste náhodou pekingský bot, nebo obchodník s FV panely? A že ba sae za pár desetiletí víc než stonásobně zvýšila výtěžnost energie z FV panelů, tomu si dovoluji nevěřit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.10.2020 18:57 Reaguje na Jan Šimůnek
"Haselhuhn již v roce 2015 uvádí, že panelyze sériové produkcevroce 2009 měly EPBT (Energy Pay Back Time) dobu energetické návratnosti v jižní Evropě mezi 0,6 až 1,9 roku, vyprodukovaly při plánované životnosti 20 až 75 násobek energie. Dnes EPBT ve střední Evropě dosahuje u nejlepších technologií 100 násobek vyrobené energie oproti vynaloženým energetickým nákladům, včetně recyklace!"
https://www.email.cz/download/k/RjPiOnuAEzfpmVjCBLsPXBj6kHjqMpMbSeqCDYibihCUBapikHcA0Vtu3bDnemm8Qob1yM4/tz-cfa-28042020-final.pdf
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

13.10.2020 19:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Stejně ta výroba skončí v Číně - už jen že to 11 let testuje a nedokáže zaplavit tímto Evropu, je toho důkazem. Technologii zakoupí evropská firma a když zjistí, že za vypouštění CO2 zaplatí šílené poplatky a výrobky budou díky ceně neprodejné - otevře si výrobu v Číně. I výstavba výrobní haly přijde levěji a rychleji. Než tady vyhoví EIA a žalobám Patrika - tak už tam bude dávno vyrábět. Vím jeto jen fabulace, ale přesto - tak to je.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.10.2020 09:52
Stanovili si sami termín podle svých možností, nekecají a makají, To je
nám cizí. My si raději pokecáme, sem tam něco zablokujeme, vyvěsíme
transparenty a výsledek kulové ho..o. O JE se bojí kdokoliv rozhodnout,
na dluh se staví těžce, k tomu si neumíme poradit s covidem a máme při
10 miliónech více nemocných než oni s miliardou a čtvrt. Nechci tu plést politiku, ale je dobré se nad tím zamyslet. Má naše společnost sílu
na ty všechny zkoušky před kterými stojí? Jsou naše ambice reálné a
nebo pouze z říše snů a pohádek o prosperitě, svobodě a nezávislosti?
Já už to začínám vidět jinak. Prosperita upadá, svoboda rovněž a ta
nezávislost? Je mi to už spíše k pláči a ne jako kdysi pouze k smíchu.
Poskakujeme jako tajtrlíci, když nám druzí pískají své ohrané lži
a nesmysly. Jsem realista, porovnávám výsledky a ty jsou průkazné.
To se o ideologii říci nikdy nedalo a nikdy jsem žádné nevěřil.
Přeji jim splnění jejich realistických plánů, kterých na rozdíl od
zbytku světa včetně nás asi dosáhnou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist