https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/environmentalni-metoo-proc-ted-kritika-utoci-na-sira-davida-attenborougha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Environmentální MeToo: Proč teď kritika útočí na Sira Davida Attenborougha?

7.11.2018 01:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dvaadevadesátiletý Sir David Attenborough je ikonou přírodovědeckých dokumentů světového formátu. Nebo donedávna byl.
Dvaadevadesátiletý Sir David Attenborough je ikonou přírodovědeckých dokumentů světového formátu. Nebo donedávna byl.
Foto | jeaneeem / Flickr
Dvaadevadesátiletý Sir David Attenborough je ikonou přírodovědeckých dokumentů světového formátu. Ani šedesát let práce jeho dosavadní usilovné práce se nyní nezdá jeho mladším současníkům dostačující a veřejně jej teď obviňují z environmentálního pokrytectví. Je prý příliš málo angažovaný a jeho díla nedostatečně upozorňují na palčivé problémy životního prostředí. Píše o tom ScienceAlert.
 

Jak se stalo, že se prakticky přes noc stal David Attenborough z kultovního přírodovědného filmaře někým, pro nějž rázem nemá globální environmentální komunita hezkého slova? Stačilo vlastně jen málo. Dovolil si totiž veřejně promluvit o praktické neúčelnosti zbytečného „panického alarmismu“ a kritika na sebe nedala dlouho čekat. Přitom vlastně neřekl nic jiného, než že neustálé veřejné komunikování drastických problémů životního prostředí může být ve svých důsledcích kontraproduktivní, protože vůči nim diváci brzy otupí.

Netočím filmy poplašné, ale seriózní dokumenty

„Máme problém, to ano,“ zopakoval v rozhovoru pro žurnál Observer. „Ale opravdu vám pokaždé, když uvidíte obrázek nějakého ohroženého zvířete, hned v hlavě naskočí, že je opravdu ohrožené? Opravdu to s vámi pokaždé něco udělá? Jistě, bylo by nezodpovědné ignorovat informaci o jeho ohrožení, ale věřím, že máme odpovědnost za to, aby naše programy přiblížily divákům více aspektů života zvířat, než jen fakt, že jsou ohrožená.“ Attenboroughovo následovné nelichotivé hodnocení toho, jak informujeme o problémech životního prostředí, ale nezůstalo bez odezvy.

Prvním cílem kritiků se stal aktuálně dokončovaný projekt přírodovědných snímků s názvem Dynastie, který Attenborough tvořil poslední dva roky. V pěti dílech tohoto cyklu se představuji lvi, tygři, vlci, šimpanzi a tučňáci. „Ale chybí tu informace o tom, že jsou tyto druhy ohrožené a proč tomu tak je,“ začal si stěžovat Jonathan Watts. „Tato série dokumentů pro BBC se snižující početnosti těchto živočichů dotýká, ale neviní z toho samotné diváky.“ Na to Attenborough odpověděl jen, že jeho prací není „vinit diváky“, ale točit dobré filmy. „Nedělám programy ekologické ani poplašné. Dokumentuji jen seriózní a pravdivou cestou život zvířat v divočině,“ hájí se David Attenborough.

Klasik na odpis? Kritika se překonává…

Následně se ke stěžujícím přidal spisovatel George Monbiot, který na Twitteru napsal, že je Attenboroughem a jeho postojem frustrován. „Po desetiletí vytvářel falešný dojem zdravého a živého světa, a opakovaně selhával, když měl zachytit jeho realitu,“ míní Monbiot.

Přisadil si kde kdo. Třeba spisovatel dětských knížek Harry Allard, s tím, že ukazovat „co se děje, ale už ne proč se to děje“ není dobrou cestou, jak točit dokumenty o přírodě. Nutno tady dodat, že on sám nikdy žádný přírodovědný dokument nenatočil, a dosud jste o něm pravděpodobně neslyšeli. Na tom ale nesejde, poslední tři dny se hanobí Attenborough.

Kritika následně rozcupovala poslední Atteboroughův kasovní trhák, film Planet Earth II, protože podhodnocuje zobrazení příčin problémů v životním prostředí, například přelovení oceánů nebo problematiku plastového znečištění. Blue Planet je málo poučná a Planet Earth I. nedostatečně varující. Počet diskutérů, kteří by se Sira Davida Attenborougha zastali, je překvapivě malý. Ani když veřejnosti osvětlil, že jeho ideou je jen „přinést lidem zázrak přírody. A když tento zázrak akceptují, začnou se o něj starat. Lidé, kteří se zajímají, se mnohem pravděpodobněji budou aktivně podílet na záchraně planety, ne?“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

7.11.2018 13:26
Já bych je nazval kretény, ale to bych byl opět osočen, že je z mých slov cítit nenávist. Tak je nazvu jen narcisty, snažící se o zviditelnění za každou cenu :))
I když ona je už doba taková, že každý mamlas chce všechno kritizovat, stejně jako já :D
Asi nás hodně štve, že svět není podle nás, a musíme to dávat najevo všude, kde lze.

Do současného stavu "přírodomilce" mi pomohly hodně právě i dokumenty, které zmíněný pán točil. Sice k přírodě lásku cítím tak nějak automaticky od dětství, ale i on má zásluhu na tom, že to u mě není jen láska, nýbrž že jsem dosáhl i nějakého "eko" vzdělání, nějakých vědomostí, a že přírodu nevnímám už jen jako lásku, ale i jako potřebu, i jako něco, co člověka a jeho ujetý umělý systém dalece převyšuje.
A opravdu bych řekl, že bez lásky k přírodě, která může být povzbuzena právě i tím, že se prezentuje její krása a dokonalost, nemůže vzniknout člověk, který skutečně zařadí její ochranu a péči o ní mezi své priority a skutečně to bude po všechny své životy aktivně praktikovat :)

Takže přeji panu Attenboroughovi pevné nervy, zasloužený pocit spokojenosti s celoživotní prací a mnoho úspěchů do dalších let :)
Odpovědět
JL

Jaromír Lukavský

7.11.2018 17:02
Asi všichni známe tu pohádku o pasáčkovi co se bavil tím, že každou chvíli vykřikoval "vlk, vlk..." A když jednou vlk opravdu přišel tak nikdo neběžel na pomoc. No a s tím eko-alarmismem je to stejné. Lidi otupí a nevzruší je ani opravdu závažná sdělení, např, že v Německu musí nahrazovat odstavené atomové elektrárny uhelnými a plynovými protože vítr ani slunce nedodávají elektřinu kdy je třeba, ale když prostě svítí a fouká. Cesta do pekla je spolehlivě vydlážděna dobrými úmysly. A největší škody na přírodě napáchají ti co to myslí dobře. Probatum est! J.L.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.11.2018 09:43
Ono je v tom ještě něco jiného. To atakování Sira Davida Attenborougha je názornou ukázkou degradace ekologie (tedy vědy) na environmentalismus (což je ideologie, iracionálního až náboženského charakteru, stojící spíše proti vědě). Protože environmentalismus, podobně jako jiné "-ismy" + náboženství pracuje spíše s emocemi než vědeckými fakty, jsou pro něj tvůrci a popularizátoři vědeckých fakt spíše nepřítelem (podobně jako byli a jsou vědci nepřáteli kněží). Stejně tak ekologismus (shodně s náboženstvími) charakterizuje neschopnost korekce názorů na základě reality.

Ono je docela charakteristické, že po roce 1989 nebyla obnovena organizace Tis (jíž jsem byl jako gymnasista členem). Její přístup k ochraně prostředí, charakterizovaný heslem "Poznej a chraň" naprosto nezapadal do současného ekologismu, stojícím na iracionalitě (tedy negaci onoho "poznej").
Odpovědět
PB

Petr Burda

8.11.2018 13:03 Reaguje na Jan Šimůnek
On i sir Attenborough pracuje s emocemi. Strohý výčet vědeckých faktů by mnoho idí k přírodě nepřitáhl, ale "dobře namíchaný" pořad s "mazlivými" zvířátky prokládanými "fuj-potvorami" vede k tomu, že začneme vnímat i ta zvířata, která bychom normálně nechtěli ani vidět. Bez emocí to prostě nejde.
Druhá strana ale také užívá vědecká fakta - jen si je upravuje k obrazu svému - prostě reklama. Na jedné ekologicky soutěži pro středoškoláky prezentoval pán produkty, které na základě "vesmírné frekvence" přeměňují molekuly paliva tak, že klesá spotřeba o 20 % a emise oxidů uhlíku o 80 % (co na tom, že emise a spotřeba si tak nějak odpovídají). Byly to uříznuté kusy hlazenky s vraženým logem. Také prý jinak dlouhá tyčka umí přitahovat vlhkost do půdy ... VŠE měl vědecky podložené, jen mu ta fakta vzájemně nodpovídala.
A k tomu nepřátelství mezi vědci a kněžími: Objevitel genetiky byl kněz, vynálezce bleskosvodu byl kněz ... Poučka o nepřátelích vědy/víry platila za socialismu. Jinak šlo spíše o to, jak prostý lid připravit na nově objevenou věc tak, aby nevznikla panika.
Odpovědět
PB

Petr Burda

8.11.2018 09:48
Ono jsou ekologové a "ekologové".
Ti první chtějí zachránit naše okolí, přírodu, krásné i "ošklivé" (pro každého je krása jinde) živočišné i rostlinné druhy - a proto na lidi působí přes estetiku, cit, upozorňují, ale nenavádějí, nekřičí. Třeba sir Attenborough.
Ti druzí chtějí být vidět a slyšet. Dělají hluk, burcují, chytají se každé příležitosti, jak lidem okolo sebe vynadat, zkritizovat je, zničit. Shrnuji je pod heslo "přírodu zachráníme i za cenu její likvidace". Bohužel tito "taky ekologové" jsou teď v kurzu i u politiků.
Přestalo se mluvit o udržitelném rozvoji a mluví se jen o záchraně přírody. Mají pomoci elektromobily (likvidace přírody při těžbě lithia a posilování rozvodných sítí), energie z větru (kde "větráky" zabíjejí ptáky), ze slunce (obzvláště u nás pak nastává otázka, jestli se kolektory dají jíst, když zabraly úrodnou půdu) ...
A tito "taky ekologové" se diví, že je lidé řadí na okraj společnosti.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.11.2018 14:43
Bohužel na mém prohlížeči nefunguje vkládání odpovědí (asi je zdejší systém Windows only).

Nicméně: Považuji za docela zásadní rozdíl, mezi "přisolením" primárně vědeckého (byť popularizačního) materiálu emocemi a něčem, co je postaveno prakticky jen na těch emocích a věda se do toho dostane leda nedopatřením.

Pro J. G. Mendela i P. Diviše byla kněžská dráha jedinou možností, jak přijít k vysokoškolskému vzdělání. Oba byli navíc se svými kněžskými povinnostmi i se svými nadřízenými na štíru.

Nejde o to, že by věda a víra "byly nepřátelé". Jde o to, že poskytují odlišné a naprosto nekompatibilní obrazy světa, přičemž nemohou platit oba zároveň (lidé typu Grygara se o to pokoušejí, ale je to v podstatě tragikomedie) a pro ten svět víry neexistují žádné důkazy.
Odpovědět
AH

Artuš Hajný

9.11.2018 13:10
David odvadí skvělou celoživotní práci se zápalem pro přírodu a její ochranu. Sám nechává na nás, ať si utvoříme vlastní názor a rozhodneme se, zda-li a jak se rozhodneme zapojit rukama ( ne prázdným tlacháním ) do záchrany, ano záchrany, naší budoucnosti. Nic nevnucuje. Copak to není ideál, rozhodnout se a konat dle vlastní vůle?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist