Europarlament podpořil zákaz označování rostlinných produktů třeba za burger
"Steak, řízek nebo klobása jsou produkty z našich chovů hospodářských zvířat, tečka. Žádné laboratorní náhražky, žádné rostlinné produkty," uvedla v úterý debatě na plenárním zasedání ve Štrasburku francouzská europoslankyně Céline Imartová z frakce Evropské lidové strany (EPP). Její pozměňovací návrh, který prošel, konkrétně zmiňuje sedm výrazů, které mají napříště souviset pouze s masem či jinými živočišnými produkty. Jde o steak, řízek, klobása, burger, hamburger, žloutek a bílek.
Europoslanci dnes hlasovali o dvou předpisech, o zjednodušení společné zemědělské politiky a o postavení farmářů v potravinovém řetězci. Právě součástí druhé normy byl i pozměňovací návrh týkající se zavádějícího označování vegetariánských produktů.
Navrhované změny současné společné zemědělské politiky mají reagovat na výzvy, kterým evropští zemědělci v posledních letech stále častěji čelí. Jejich cílem je snížit administrativní zátěž, zejména pro malé zemědělce, a posílit postavení zemědělců na světových trzích a v hospodářské soutěži.
"Nepodpořila jsem pozměňovací návrh EPP, který chce zakázat používání názvů jako veggie burger nebo vegan schnitzel pro rostlinné, bezmasé produkty. Tento návrh pouze odvádí pozornost od skutečných problémů evropského zemědělství a oslabuje původní cíl legislativy – tedy zajistit férovější podmínky pro farmáře," okomentovala dnešní hlasování pirátská europoslankyně Markéta Gregorová z frakce Zelených. Žádné důkazy podle ní nenaznačují, že by spotřebitelé byli z takto používaných názvů zmatení.
"Zákaz by navíc přinesl zbytečné byrokratické překážky a vysoké náklady pro výrobce. Proti se postavili i mnozí tradiční producenti masa a maloobchodní řetězce, protože rostlinné alternativy se staly důležitou součástí jejich podnikání," dodala Gregorová s tím, že evropská politika by se měla soustředit na to, jak zvýšit příjmy zemědělců a ne na kulturní války ohledně názvů potravin.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (34)
Jan Šimůnek
8.10.2025 17:28Jarek Schindler
9.10.2025 07:11 Reaguje naLukas B.
9.10.2025 12:00 Reaguje na*)vždycky se jízlivě ptám, jestli ta svíčková omáčka je skutečně ze svíček.
smějící se bestie
9.10.2025 10:02 Reaguje nano - hlavně ty jejich šmakulády, že !
Lukas B.
9.10.2025 10:23 Reaguje na smějící se bestiedrůbežího opékáčku se štítím úplně stejně jako sojového mrcoucha.
Emil Bernardy
11.10.2025 08:45 Reaguje na Lukas B.Jarka O.
11.10.2025 09:09 Reaguje na Emil BernardyJaroslav Řezáč
9.10.2025 06:39Lukas B.
9.10.2025 08:46 Reaguje na Jaroslav Řezáčpepa knotek
9.10.2025 08:44Ostatně zpracované výrobky jsou pochybné poživatiny už z definice. Kdo má opravdu rád maso, koupí si pastvené hovězí, skopové nebo kuře přímo od farmáře, případně zvěřinu od myslivce. :)
Jan Šimůnek
9.10.2025 12:44U těch vege burgerů, řízků apod. jde o to, že jejich nutriční hodnota je výrazně odlišná od masných "dvojníků". To má dopad nejen na výživu lidí (kdo si dá vege burger místo hamburgeru, dostane méně železa, vápníku, plnohodnotných bílkovin i některých vitamínů), ale problém to může dělat i u různých nutricionistických studií.
Vzpomínám na jednu "veselou historku z natáčení", kdy paní výzkumníkům uvedla, že jí jen bílé maso. Protože to nebyl dotazník, ale přesnější (leč náročnější) řízený rozhovor, tak z ní vydolovali, že si kupuje bůček, vaří ho, "špatné červené maso" vyhodí a "bílé maso" si maže na chleba.
Osobně by mě docela zajímalo, kolik lidí v dotaznících uvádí jako "tmavé pečivo" Bavorský chléb a podobné výrobky, které jsou v podstatě bílé pečivo, jen obarvené na tmavo potravinářskými barvivy.
MMCH Nutriční hodnoty karibského a tuzemského rumu jsou totožné, Pomazánkové máslo má proti máslu méně cholesterolu a více vápníku, bílkovin a některých dalších nutrientů.
Miloš Lesák
10.10.2025 18:03 Reaguje na Jan ŠimůnekGalipoli Petr
10.10.2025 20:40 Reaguje na Miloš LesákMiloš Lesák
11.10.2025 02:16 Reaguje na Galipoli PetrInformace o produktu:
Složení: pasterizovaná smetana 78% hm, kokosový rostliný tuk 18% hm, sušené mléko, sušená syrovátka, bram.škrob, jedlá sůl, 0,5% hm smetanová kultura
chlazení +2 až + 8 st.C
Dodavatel:
Tatranská mlékárna - Bohemia spol. s r.o.
U vlečky 29/5, BRNO-KOMÁROV 617 00
Galipoli Petr
11.10.2025 07:25 Reaguje na Miloš LesákOlma: Zakysaná smetana, sušené mléko, škrob, jedlá sůl.
a obecně (dle platné legislativy) musí mít minimálně 31 % mléčného tuku. Což je přesně o (minimálně) 31 % víc, nez je obsah masa v těch vege napodobeninách masných výrobků.
Takže můj závěr: pomazánkové máslo je více máslo, než vege burger burger.
Emil Bernardy
11.10.2025 08:51 Reaguje na Galipoli PetrEmil Bernardy
11.10.2025 08:49 Reaguje na Galipoli PetrJarka O.
9.10.2025 12:53Není důležitější, aby složení produktů potravinářského průmyslu bylo psáno větším písmem a stejně tak i kilogramová cena potraviny? Měla by být psaná zřetelně, čitelné, (téměř) stejně velkým písmem jako cena za balení.
Lukas B.
9.10.2025 13:13 Reaguje na Jarka O.Petr
10.10.2025 00:12 Reaguje na Jarka O.Jestli poslanci dostávají od lidí takovéto návrhy, tak je lituju. Ale možná se tím baví.
Jarka O.
10.10.2025 08:15 Reaguje na PetrP. Šimůnku, většinou je složení psáno jen v domácím jazyce a ten font by se často dal zvětšit. Průmyslovým europotravinám s popisy v 10 jazycích se snažím vyhýbat. Esperanto by bylo výborné, zavedla bych ho do škol, je škoda, že prohrálo s angličtinou.
Miloš Lesák
10.10.2025 18:07 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
11.10.2025 08:21 Reaguje na Miloš LesákJinak návrh psát cenu za kilogram v téměř stejné velikosti jako cenu za balení není můj, cizí nedanění obchodníci ho dobře znají ze svých domovských západních zemí.
Jan Šimůnek
9.10.2025 14:02Ono to tam musí být v jazycích EU, a to se tam jednoduše dostatečně velkým fontem nevejde, to je na používání lupy i lidmi s normálním zrakem. Spousta lidí v šetřeních přiznává, že tyhle informace nečtou, protože je nepřečtou.
EU mimo mnoha jiného propásla šanci zavést jednotný úřední jazyk,+ +pochopitelně ne nějaké polozvířecí skřeky, nenaučitelné ani pro rodilé mluvčí, ale esperanto, které se průměrný člověk zvládne naučit za 1/4 roku. Pak by se tem ty nápisy jistě vešly.
Radek Čuda
9.10.2025 15:34Jinak jak mi to přijde úchylné ... veganský párek, to ty vole ... tak pokud je z názvu patrné, že to maso nevidělo ani z rychlíku, tak je mi to šumák. Já si to asi nekoupím a čím se cpou ostatní je mi egál.
Nicméně musím uznat, že jako prcek jsem maminčiny kapustové karbanátky měl rád velmi. Oproti tomu obalit a osmažit celer zkusila jen jednou ... ;-)




Certifikáty na potravinách: Co přesně znamená žabička nebo lísteček z hvězd na obalech?
Kvůli "energošmejdům" platí klienti zbytečné poplatky či sankce. ERÚ radí, na co si dát pozor
V ČR roste zájem o hmyzí potraviny. Rozvoj brzdí legislativa i skepse, míní výrobci