https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/izraelske-letovisko-ejlat-se-brani-proti-plastovym-obalum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Izraelské letovisko Ejlat se brání proti plastovým obalům

21.12.2019 00:58 (ČTK)
Izraelské letovisko Ejlat, které leží na břehu Rudého moře, jako první z větších izraelských měst zakáže plastové výrobky na jedno použití. / Ilustrační foto
Izraelské letovisko Ejlat, které leží na břehu Rudého moře, jako první z větších izraelských měst zakáže plastové výrobky na jedno použití. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Izraelské letovisko Ejlat, které leží na břehu Rudého moře, jako první z větších izraelských měst zakáže plastové výrobky na jedno použití. Nové pravidlo tento týden schválila místní radnice. Pláž v Ejlatu by se tak měla zbavit nežádoucího odpadu, který poškozuje i moře, informovala agentura AFP.
 

Návštěvníci přicházející na pláž s sebou nebudou smět přinášet nic v jednorázových obalech, a to nejen v plastových, ale ani v hliníkových nebo kartonových. V nich nebudou smět nic prodávat ani obchody umístěné podél pláže.

"Příbory, kelímky, sáčky i slánky tvoří odpad, který se rozkládá na různě velké částice na zemi i v moři. Škodí pak zvířatům na souši i ve vodě," uvádí se ve směrnici, která ze zákazu vyjmula skleněné lahve.

Protože Izrael nemá celostátní zákon omezující užívání plastových obalů, začala se o problém zajímat jednotlivá města. Ejlat chce teď následovat i další pobřežní město Herzlija.

"V Ejlatu jsou unikátní přírodní zdroje, musíme je chránit všemi prostředky," sdělil starosta Ejlatu Jicchak Halevi. Směrnici, která počítá s pokutami až 730 šekelů (4700 Kč), musí ještě schválit ministerstvo vnitra. Ředitelka nevládní ekologické organizace Zalul Maja Jacobsová rozhodnutí ejlatských radních označila za revoluční a vyzvala k jeho následování další města na pobřeží.

Jak poznamenala agentura AFP, Izrael v politice nakládání s opady zaostává za Evropskou unií. V České republice by se jednorázové plastové výrobky měly přestat používat v roce 2021.

Motivace Ejlatu je pochopitelná vzhledem ke korálovému útesu, který se nachází nedaleko pláže. "To místo je potřeba chránit, zejména tamní vzácné korály," řekla Jacobsová. Zatímco korály v mnoha mořích ohrožuje oteplování vody, v níž ztrácejí barvu a odumírají, ty na severu Rudého moře jsou zatím v dobré formě. Ejlat leží naproti jordánské Akabě, jejíž vody jsou značně znečištěné, upozornila AFP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lenka Bryndová

30.12.2019 16:54
Věc má i hygienickou stránku. Moje děti nosily do školy lahve s pítkama a zabudovanýma brčkama. Po čase jsem zjistila, že to plesniví, včetně brčka zevnitř. Poté, co jsem viděla tu nechutnou špínu po jejich vyčištění, jsem je vyházela a nahradila lahvemi s obyčejným šroubovacím zavíráním. Zkrátka, pro lidi, kteří ze zdravotních důvodů pít plastovým brčkem musí či potřebují, bych tuto možnost ponechala. Svých starostí mají jistě dost, natož se ještě starat o hygienu speciálních brček a hadiček...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist