https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jeskyne-australskych-domorodcu-musely-jit-z-cesty-tezbe-kovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeskyně australských domorodců musely jít z cesty těžbě kovů

1.6.2020 10:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jeskyně v Juukanské rokli, která byla odstřelena. Je to jediné vnitrozemské místo v Austrálii, které vykazuje známky nepřerušeného lidského osídlení od poslední doby ledové.
Jeskyně v Juukanské rokli, která byla odstřelena. Je to jediné vnitrozemské místo v Austrálii, které vykazuje známky nepřerušeného lidského osídlení od poslední doby ledové.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | The Puutu Kunti Kurrama and Pinikura Aboriginal Corporation
Těžařská společnost Rito Tinto získala povolení k rozšíření těžby v západoaustralském regionu Pilbara. Zahájené trhací a vyrovnávací práce srovnaly se zemí první jeskyni v Juukanské rokli, a další budou následovat. V čem je problém? Původní obyvatelé, Aboridžinci, je považují za posvátné. Neméně cenné jsou i pro archeology. Osídleny totiž byly kontinuálně posledních 46 000 let. Píše o tom Guardian.
 

V roce 1972 dosáhli australští Aboridžinci velkého úspěchu. V parlamentu totiž prosadili zákon o nezpochybnitelném historickém dědictví, který zajišťoval ochranu posvátných míst. Bylo to dost originální legislativní opatření, protože statut chráněné památky tím nezískaly jen výtvory lidských rukou a řekněme historických stavebních památek (jak je jinde zvykem), ale i přírodní útvary, skaliska, hory a jeskyně, opředené legendami domorodců.

V roce 2013 byl tento zákon poupraven a pozměněn, a následně těžařská společnost Rio Tinto (druhý největší těžař rudných materiálů na světě) zažádal o uvolnění území v Hammersley Ranges pro rozšíření těžby. Povolení nakonec získali, a letos v květnu začali se záborem. Do této oblasti spadá i Juukanská rokle, s donedávna ještě chráněnými posvátnými jeskyněmi. Jeskyněmi, které byly kontinuálně osídleny lidmi posledních 46 000 let, a nesou v sobě artefakty mapující celé lidské osídlení Austrálie.

Dá se říct, že Rio Tinto řádně naplnila literu nového zákona a splnila všechna předběžná opatření. Povolila důsledný předtěžební archeologický průzkum, který přinesl objev více než 7000 artefaktů. Některé z nich lze datovat 20 a 40 tisíc let nazpět. Nejhodnotnější byly jeskynní malby, nástroje z klokaních kostí, uchované fragmenty lidských splétaných vlasů; důkazy o tom, že tu docházelo k mletí zrní (nejstarší na celém kontinentu). Jen důsledný průzkum ale domorodcům z etnika Kurrama nestačí. Chtějí, aby jeskyně zůstaly stát netknuté dál.

Hodnotu pro ně nenese jen historická náplň, ale místo samotné. A na to už zákon nemyslí. „Je to jedno z nejposvátnějších míst našeho lidu v celém regionu Pilbara,“ říkají. „Fotky a muzejní exponáty jsou milé, ale my je nemůžeme ukázat našim dětem a přivést je k důlní jámě. Jak bychom jim pak mohli říct, že tady to před 46 000 lety vlastně všechno začalo, že tady jsme žili posledních 4000 let, že jsme tu po generace nacházeli útočiště a že tady odpočívali naši předkové?“

Rozložení sil je jasné. Na jedné straně těžařská korporace s mnohamiliardovým obratem, na druhé pak hrstka lidí z etnika Kurrama (jazykem tohoto lidu hovoří jen 10 osob). Výsledek, tedy povolení těžby, tomu odpovídá. Jak ale říká archeolog Michael Slack, který průzkumy v jeskyních vedl: „Jak významné něco musí být, aby si toho vážila a chránila celá společnost?“


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PK

Pavel Karel

1.6.2020 08:41
Se znalostí realného stavu australské ochrany životního prostředí a kulturního dědictví - který je o několik řádů organizovanější a tím pádem efektivnější než u nás v Česku - člověka napadá, že už zbývá jen jediný způsob, jak zastavit bezuzdné divoké neoliberální řádění globálních kapitalistů - REVOLUCE !!!
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.6.2020 09:16 Reaguje na Pavel Karel
A rudu budete těžit kde?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.6.2020 11:02 Reaguje na Viktor Šedivý
Tam, kde nejsou archeologicky cenná území. Bílí Australané (většinou potomci zločinců deportovaných z Anglie v minulosti, kdy byla Austrálie britskou trestaneckou kolonií), nejen že ještě v 19. století ještě stříleli Aborigince jako divokou zvěř (a britská koruna vyplácela odměnu za každého mrtvého domorodce, jak je popisováno v starších cestopisech; dnes už se o tom psát nesmí), ale teď i likvidují v zájmu zisků vše, co bylo zbytkům domorodců pod tlakem světové veřejnosti přiznáno.
Odpovědět
ig

1.6.2020 15:55 Reaguje na Viktor Šedivý
Navrhuji Krušné hory, místní obyvatelé se jistě rádi odstěhují.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.6.2020 12:19
Těžařská nadnárodní korporace s mnohamiliardovým obratem proti nepočetným domorodcům, kterým byla jejich země bílými kolonizátory ukradena. Škoda, že se nepodařilo neziskovkám bránícím lidská práva zburcovat svět, aby se tomuto morálnímu zločinu zabránilo. Australský stát zde naprosto selhal.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.6.2020 12:36 Reaguje na Majka Kletečková
Předpokládám, že svůj příspěvek píšete na bambusovém počítači ... :-/

Intenzivní využívání přírodních zdrojů se ukazuje jako zásadní evoluční výhoda a ti, kteří ho nezvládli, opouštějí scénu.

My ji opustíme o chvíli později, protože předvádíme děsivou slabost v obhajobě našich pozic.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.6.2020 15:12 Reaguje na Viktor Šedivý
Komu jste fandil při sledování Cameronova Avataru? Hádám, že žoldácké armádě, kterou ovládali individua mající zájem o cenné horniny měsíce Pandora, a bezohledně kvůli tomu decimovali mírumilovné modré domorodce žijící v harmonii s přírodou.

Nic se nemá přehánět! Myslím, že volbou číslo jedna v mnoha situacích má být strategie "win - win". Teprve když přístup "win - win" selže, je třeba být připraven použít konfrontační metodu "win - lose", minimálně z důvodu obrany.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.6.2020 20:14 Reaguje na Majka Kletečková
Pohádkové příběhy jsou něco maličko jiného než reálný svět, nevšimla jste si?
Ve skutečnosti přežívá ten silnější, ne sympatičtější, ušlechtilejší, ...
Odpovědět
Anyr

Anyr

2.6.2020 12:18 Reaguje na Viktor Šedivý
Ty buď ve svém vlastním zájmu rád, že se pleteš. Vlastně ve většine z toho, co na ekolistu píšeš.
Tak to dopadá, když lidé spolehájí na "svou logiku" kombinovanou s nepočetnými, a často pochybnými či zastaralými informacemi.

Ale hádám, že komunistický výmaz mozku proběhl i u tebe, takže se vlastně nelze zlobit (a lze i zvráceně obdivovat, co se těm rudým sviním povedlo zničit).
Jen je smutné (a nebezpečné) že dnešní pitomý svět který tu tvoříme, dává prostor pro šíření a zveřejňování každé blbosti, co utrápení, otrávení a zničení lidé vyplodí.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.6.2020 12:21
Podle wikipedie tahle nadnárodní těžařská společnost resp. její dceřiná společnost Rio Tinto Zinc vyhrála v 90. letech 20 století mezinárodní výběrové řízení na průzkum ložisek zlata v České republice a projevila zájem o povolení k těžbě zlata ve středním Povltaví. Záměr vyvolal značný odpor veřejnosti a těžba nebyla povolena.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.6.2020 12:35
Bohužel je tomu tak. Když jde o kšeft jdou lidská práva někam. Na Novém Zélandu to bylo obdobné.
Zneužívá se toho, že domorodci nemají vlastní inteligenci (právníci) , kteří by vedli právní bitvy za jejich práva.
A kde není žalobce , není ani soudce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist