https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kde-ma-stat-31-novych-prehrad-mapy.cz-vam-je-zobrazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kde má stát 31 nových přehrad? Mapy.cz vám je zobrazí

21.5.2020 14:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přehrady mají pomoci proti suchu. Na ilustračním snímku proti suchu pomáhají Slapy.
Přehrady mají pomoci proti suchu. Na ilustračním snímku proti suchu pomáhají Slapy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Znachor
Ministerstvo zemědělství navrhuje jako jedno z opatření proti suchu vybudovat 31 nových přehrad. O která místa jde? Server Mapy.cz všechny uvažované lokality zanesl do své mapy.
 

Lokalit vhodných pro vybudování přehrady je v Česku mnohem víc. V tzv. Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod, tedy jakémsi seznamu lokalit vhodných pro přehradu, jich původně bylo 486. Jejich počet byl postupně snižován, jak se jednotlivé obce, města či orgány ochrany přírody proti konkrétním lokalitám bránili.

V současnosti je v seznamu 65 lokalit, které byly schváleny v roce 2011. Ministerstvo zemědělství aktuálně navrhuje seznam doplnit o dalších 31 lokalit. Právě ty najdete na Mapy.cz.

Jaká místa se do generelu dostávají nebo v něm jsou? Podle ministerstva jde o jedinečné lokality z hlediska terénního tvaru, s minimálním osídlením a hospodářskou zástavbou, s vodním tokem s dobrou kvalitou vody, v nichž relativně krátká hráz zachytí velký objem akumulované vody, obvykle v zalesněném údolí.

Smyslem seznamu je ochrana území pro možnou realizaci vodních nádrží. V územně plánovací dokumentaci jsou tyto oblasti označeny jako „územní rezerva“, což znamená, že toto území teprve bude ověřeno pro účel budoucího využití. Tato územní rezerva neomezuje stávající činnosti, např. umožňuje dočasné stavby s horizontem jejich životnosti zhruba 50 let nebo stavby, jejichž případné vykoupení a odstranění nebude extrémně finančně a technicky náročné. Nejde tedy o „stavební uzávěru“.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

24.5.2020 16:25
ve Finsku mají tisíce jezer, pokud jim taky nevyschnou a u nás zachraňují ochránci přírody přírodu tím, že v krajině vodu v podobě jezer nechtějí,asi čekají že se jezera vytvoří přirozenou cestou i většina rybníků je umělá, kde jsou u nás přirozené nádrže vody?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.5.2020 14:37 Reaguje na vaber
Jedna velká přirozená "nádrž na vodu" je půda.... ta by byla schopna pojmout Xkrát víc než všechny přehrady dohromady.... její aktuální retenční schopnost je ale omezena špatným hospodařením v lesích a na polích...

Potom tu máme i meliorace, které nám vodu na velké části ČR aktivně odvádějí pryč do řek a moří....

Potom tu máme aktivní odvádění vody ze zastavěného území a přehlcování čističek...

Přehrady nepotřebujeme.... jen je potřeba udělat co je potřeba (viz výše).... to se ale politikům jako je Babiš nebo Toman nechce.... ti raději korupci na velkostavbách za stovky miliard a lži občanům, že potřebujeme přehrady....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.5.2020 20:26
Ten nápad je samozřejmě šílený, ale znám trochu povodí Bobravy. Tam chtějí postavit přehradu za neskutečné milióny a zatopit nádherné údolí.
Přitom Bobrava je čůrek a výš proti proudu je biorezervace mokřad Horní rybník,(k.ú. Omice) dnes dost vyschlý, protože s Bobravou není propojený (je za hrází nesmyslné regulace). Přitom investičním záměrem řádově za 50 tisíc (malý bagřík 1 den, tři fůry jílu a 4 odepsané bet. panely) by bylo možno hráz snížit a zvednout o metr Bobravu a vznikne nádehrný mokřad se stabiloní výškou hladiny. Plochu by měl odhadem asi třetinovou, než nová přehrada za stovky miliónů. A nic se neničí, není to na něčí půdě, i v katastru je to vedeno jako bažina.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.5.2020 14:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To by se ale nedalo tak korumpovat, podvádět a tunelovat.... politici levná a jednoduchá řešení nechtějí... a víme proč....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2020 17:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tohle by přece nedělali politici, stačil by na to nějaký odbor životního prostředí na Brněnském magistrátě, maximálně na kraji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist