https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesni-skolky-jsou-v-nejistote-snemovna-prehlasovala-prezidentovo-veto-zakona-o-detskych-skupinach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní školky jsou v nejistotě. Sněmovna přehlasovala prezidentovo veto zákona o dětských skupinách

7.11.2014 00:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Paradoxně tak hrozí, že zákon namísto vytvoření nových míst pro předškolní děti, zruší už místa zavedená
Paradoxně tak hrozí, že zákon namísto vytvoření nových míst pro předškolní děti, zruší už místa zavedená
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Poslanecká sněmovna v úterý těsně prosadila svou verzi zákona o dětských skupinách. Nejtěsnější potřebnou většinou 101 hlasu přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Koalice chce nastalou nepříjemnou situaci pro lesní mateřské školky řešit brzkou novelou schváleného zákona.
 

Podle zástupců lesních školek a dalších zařízení pro předškolní děti je ale schválení slibované novely zatím nejisté. Asociaci lesních mateřských škol, České radě dětí a mládeže, Člověku v tísni a Unii center pro rodinu a komunitu se nelíbí také to, že poslanci schválili špatný zákon, i když o jeho nedostatcích věděli.

Pro zákon hlasovali zástupci ČSSD, ANO (kromě Jiřího Zlatušky), KDU-ČSL a Adolf Beznoska z ODS. KDU-ČSL s přehlasováním veta nejprve váhala, nakonec se přidala na stranu zastánců kontroverzní předlohy s tím, že bude brzy novelizován. „Návrh (novely) je už hotový a všechny koaliční strany si jej prostudují tak, aby mohl být podán,“ uvedl už minulý týden předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky by měla být novela předložena hned poté, jakmile zákon o dětských skupinách vyjde ve Sbírce zákonů, informovala ČTK.

Slibovaná novela má podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové učinit z povinné registrace dobrovolnou, tedy řešení, které navrhoval ve svém pozměňovacím návrhu už Senát a které poslanci na konci září odmítli.

Nový zákon má pomoci zákonně ukotvit tzv. dětské skupiny, zařízení pro předškoláky, které mají pomoci nahradit chybějící volná místa v mateřských školkách. Dětská skupina se musí podle zákona povinně zaregistrovat a splnit předepsané hygienické podmínky. Právě ty nebude moci pravděpodobně splnit 120 existujících lesních školek, ve kterých tráví 2500 dětí čas převážně v přírodě, mimo zázemí tradiční budovy.

Paradoxně tak hrozí, že zákon namísto vytvoření nových míst pro předškolní děti, zruší už místa zavedená. Podle výzkumu Svazu průmyslu a dopravy, jsou navíc dětské skupiny pouze doplňkovou službou, která nebude pro každého. Měsíční náklady na poskytování péče v dětské skupině podle odborníků se mohou pohybovat až kolem osmi tisíc korun. Rodiče budou moci následně ve výši vynaložených výdajů uplatnit novou slevu na dani. „Ti, kteří nemají na soukromé školky či alternativní péči, ovšem nebudou již dnes platit daň z příjmu, tedy nebudou ani moci uplatnit tuto slevu. Forma dětské skupiny pro ně bude finančně nedostupná,“ upozorňuje na další slabinu nové legislativy Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist