https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mestska-radni-miami-beach-chce-vypsat-odmenu-za-leguany-mrtve-nebo-zive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Městská radní Miami Beach chce vypsat odměnu za leguány - mrtvé nebo živé

24.9.2022 02:22 (ČTK)
Foto | Hugoesteban14 / Wikimeda Commons
Radní amerického města Miami Beach navrhuje vypsat odměnu na invazivní leguány, kteří se nekontrolovaně množí podél atlantického pobřeží Floridy. Odměna by se vyplácela lidem, kteří tyto plazy donesou "mrtvé nebo živé", napsal zpravodajský server Fox News.
 

"Myslím, že máme jediné řešení, a to je vypsat na hlavu leguánů odměnu a vyplácet ji lidem, kteří je budou lovit," řekla radní Miami Beach Kristen Gonzálezová. "Mrtvé nebo živé - když začneme platit za leguány, získáme jich víc. Lidi je budou lovit pro peníze," dodala.

Leguáni nemají na Floridě žádné přirozené predátory a v posledních letech se rozmnožili do rekordních počtů. Nejvíc jich je na jižním výběžku atlantického pobřeží Floridy od okresů Broward po Palm Beach.

"Leguáni mohou napáchat škody na rezidenčních a komerčních prostorách i vegetaci a ohrožovat naše původní a ohrožené druhy, jako jsou sultánky pruhované, místní druh modráska nebo sýčci králičí," uvedla městská rada během projednávání návrhu, jak k přemnoženým leguánům postavit. "Mohou také na lidi přenášet infekční bakterie salmonely prostřednictvím kontaktu s vodou nebo povrchů kontaminovaných jejich trusem," dodala.

Městská rada Miami Beach zvažuje také najmout externí službu lovců leguánů, ale podle Gonzálezové by program vypsaných odměn mohl být účinnější. "Myslím, že je to lepší způsob, jak využít naše peníze než najmout nějakého chlápka v mývalí čepici - nebo pět, co budou chodit kolem po veřejných prostranstvích," řekla.

Leguán zelený se na Floridu rozšířil z Jižní Ameriky. Je považován za škůdce, vyrývá doupata a ničí infrastrukturu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

24.9.2022 09:17
,, wanted ,dead or alive,,
v demokratické společnosti se to používá dodnes, jen ty plakáty se už nevylepují,
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.9.2022 09:47
Když se v Japonsku začaly invazivně šířit želvy kajmanky dravé, vláda to vyřešila jednoduše - označila je jako vhodný druh potravy. Proč to neudělají v Miami? Ostatně, v Jižní Americe se leguánům přezdívá stromové kuře.
Odpovědět
Anyr

Anyr

24.9.2022 10:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jojo. České prase všechno spase. :D
Odpovědět
ig

24.9.2022 11:09 Reaguje na Anyr
Podle mě to není špatný nápad. Sám jsem už po světě jedl kde co a ani si nepřipadám jako prase, spíš lituju, že jsem o spoustě zajímavých jídel nevěděl dřív :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.9.2022 12:09 Reaguje na Anyr
Asiaté, kteří konzumují hmyz, ponravy, hady, shnilá vejce a nebo syrový opičí mozek, jsou taky česká prasata?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

24.9.2022 14:07
Vybíjet jeden druh zvířete, protože ( možná ) škodí jinému druhu, to už je zhovadilost té nejvyšší třídy. V této části světa to ovšem nepřekvapuje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.9.2022 14:21 Reaguje na Josef Mozek
Takže podle Vaší filozofie, pokud Vaše tělo napadne rakovina, mají se lékaři zdržet jakékoliv léčby a nechat Vás, ať se s ní Vaše tělo popasuje samo.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

25.9.2022 09:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Rakovina je druh živočicha?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.9.2022 14:35 Reaguje na Josef Mozek
A není to snad jedno, jestli je to živočich, rostlina, hmyz, virus, bakterie,... Všechno je to příroda, tak by se na všechno měl používat stejný princip.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

24.9.2022 15:07 Reaguje na Josef Mozek
Vybíjejí ty leguány, protože tam nepatří. Patří do Latinské Ameriky. A škodí, protože nemajíá přirozeného predátora. Lada namluvit asiatům, že konzumace leguánů zlepšuje potenci. To by do roka mohlo pomoci ten problém vyřešit :-). Stejně jako krajta tmavá v národním parku Everglades.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

25.9.2022 10:45 Reaguje na Galipoli Petr
Co to je za nesmysl, že tam nepatří? V celých dějinách Země některé druhy přirozeně expandovaly do dalších oblastí, jiné zase postupně vyhynuly, neboť v konkurenci neobstály. Snahy o zakonzervování nynějšího stavu jsou prostě proti přírodě. Pochopitelně "vědci" nás budou přesvědčovat o opaku. Pokud se jim totiž daří vytvořit dojem, že se jedná o problém, kynou jim z toho spousty peněz na "výzkum" a vlastní zásahy do přirozeného chodu přírodního vývoje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.9.2022 14:36 Reaguje na Josef Mozek
Takže až Vám do domácnosti vniknou štěnice, nesmí se hubit, protože ty tam expandovaly?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

25.9.2022 22:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Proč píšete takové pitomosti? Bavíme se o přírode a ne o obydlí?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.9.2022 11:56 Reaguje na Josef Mozek
"V celých dějinách Země některé druhy přirozeně expandovaly do dalších oblastí, ..."

Právě jste ten problém sám popsal. Přirozeně. A vo to tu jde.

Ale pokud vám to udělá radost, můžete to vzít tak, že jak jeden druh, leguáni, "přirozeně" expanduje, tak mu prostě stejně "přirozeně" jiný druh, člověk, tu expanzi zarazí.
Je to takhle lepší:-)?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

26.9.2022 14:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Není to lepší ...je to podobná hovadina, jakou napsal ZŠ.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.9.2022 15:02 Reaguje na Josef Mozek
A proč?
Jednotlivé druhy přirozeně bojují o své místo na slunci ... tak uvidíme, jestli nám to s kulovnicí půjde líp, než leguánům:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist