https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/miliarda-dolaru-pujde-na-boj-proti-plastovemu-odpadu-v-asii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miliarda dolarů půjde na boj proti plastovému odpadu v Asii

28.8.2019 00:19 (ČTK)
Až miliardu dolarů (přes 23 miliard korun) vyčlení na snížení plastového odpadu v jihovýchodní Asii sdružení globálních výrobců plastů a spotřebního zboží. / Ilustrační foto
Až miliardu dolarů (přes 23 miliard korun) vyčlení na snížení plastového odpadu v jihovýchodní Asii sdružení globálních výrobců plastů a spotřebního zboží. / Ilustrační foto
Až miliardu dolarů (přes 23 miliard korun) vyčlení na snížení plastového odpadu v jihovýchodní Asii sdružení globálních výrobců plastů a spotřebního zboží. Informovala o tom včera agentura Reuters. Aliance AEPW (Alliance to End Plastic Waste) byla založena letos v lednu a má zhruba čtyři desítky členů. Vstoupily do ní mimo jiné Total, Veolia, Dow, Eni Versalis, PepsiCo, Procter & Gamble, BASF, ExxonMobil, Shell či Chevron. Sídlí v Singapuru.
 

Miliardu dolarů daly firmy dohromady při založení aliance a přislíbily, že do pěti let investují do řešení problému další půl miliardy. Nyní skupina uvedla, že peníze půjdou do partnerství jihoasijských měst a infrastruktury na podporu nakládání s odpadem.

"Zvláštní pozornost chceme věnovat jihovýchodní Asii," uvedl Jim Seward za jednoho z členů aliance, petrochemickou firmu LyondellBasell. "Chceme prostřednictvím investic a ve spolupráci s našimi partnery a zainteresovanými subjekty v regionu ukázat, že problém jde vyřešit," dodal.

Podle zjištění AEPW kolem 90 procent odpadků přináší do světových moří pouhých deset řek, z nichž osm se nachází v Asii, a více než polovina plastového odpadu pochází z pěti asijských zemí: Číny, Indonésie, Filipín, Thajska a Vietnamu.

Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) v červnu přiznalo, že plastový odpad patří k velkým problémům regionu a státy sdružení se ve společné deklaraci zavázaly s odpadem v moři bojovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

28.8.2019 07:04
No sice by bylo lepší řešit spíše příčinu než následky, ale i takový projev zodpovědnosti se cení. Snad bude mít reálný pozitivní dopad...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist