https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-povodne-jsme-pripraveni-perfektne-ted-je-nejvyssi-cas-pripravit-se-na-sucho-rika-sef-spravy-statnich-hmotnych-rezerv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na povodně jsme připraveni perfektně, teď je nejvyšší čas připravit se na sucho, říká šéf Správy státních hmotných rezerv

30.9.2019 01:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
V obcích, kde není vodovod, není jiné řešení. Jinde by se ale hodila více kapacitní cisterny.
V obcích, kde není vodovod, není jiné řešení. Jinde by se ale hodila více kapacitní cisterny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jednou z úloh státu je, aby byl připraven na krize. Je totiž pravděpodobné, že občané připraveni nebudou. Podle Pavla Švagra, šéfa Správy státních hmotných rezerv ČR, je náš stát perfektně připraven na povodně. S připraveností na sucho je to ale špatné.
 

„Náš stát kvůli povodním v roce 1997 a 2002 získal zkušenost, kterou se podařilo přeměnit do hmotných zásob,“ říká Pavel Švagr. Stát disponuje technikou a vybavením, které mají státu pomoci překonat případné budoucí povodně.

K dispozici je nejrůznější vybavení, čerpadla, vysoušeče, deky, stany, kontejnery nouzového přežití, jídlo, cisterny na pitnou vodu. Pokud by povodně strhly nějaký most, může správa vyslat speciální snadno sestavitelný provizorní most.

Cisterny na pitnou vodu připravené k nasazení.
Cisterny na pitnou vodu připravené k nasazení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Jenže v posledních letech nás ani tak netrápí povodně, ale sucho a nedostatek vody. A ukazuje se, že vybavení státních hmotných rezerv není na sucho dobře využitelné. Sucho je prostě jiná krize než povodně. Při suchu není potřeba stavět mosty, ale zajistit pitnou vodu, a to dlouhodobě a v odpovídající kvalitě.

Jen loni se na Správu státních hmotných rezerv obrátilo 16 obcí, které nějakým způsobem postihl nedostatek pitné vody. „Dohromady šlo o dvacet tisíc lidí. To je jako počet obyvatel menšího města,“ říká Pavel Švagr. Správa hmotných rezerv obcím zapůjčila cisterny na pitnou vodu, k dispozici byly i mobilní úpravny vody.

Švagr dodává, že v posledních letech začínají být běžné dlouhodobé výpůjčky techniky na převoz pitné vody. „Něco se rozhodně děje,“ říká Švagr.

V menších obcích stačí přistavit na náves cisternu a lidé pro vodu dojdou. Ve větších obcích, jako je třeba Píšť v Moravskoslezském kraji, kde žije 2 000 obyvatel, už je potřeba větší techniku. „Potřebovali bychom například velké autocisterny, kterými bychom mohli třeba dvakrát denně zavézt místní vodojem. Díky tomu by lidem tekla voda z kohoutku doma a nikam by pro ni nemuseli,“ vysvětluje Švagr.

Počítalo se s nimi hlavně pro krátkodobé nasazení během povodní.
Počítalo se s nimi hlavně pro krátkodobé nasazení během povodní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
„Potíž je, že naše cisterny nejsou pro tyto účely úplně vhodné, mají malou kapacitu a pro pružné a dlouhodobé zásobování obcích nejsou ideální,“ říká Švagr.

Správa si na základě svých dosavadních zkušeností se suchem připravila seznam vybavení, které by jí pomohlo reagovat na požadavky obcí, které zůstanou na suchu. Jde právě o velké autocisterny a také o kontejnery a cisterny na pitnou vodu.

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.
Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pavel Švagr

„Na dovybavení bychom potřebovali 34 milionů korun, což je z pohledu státního rozpočtu naprosto zanedbatelná suma,“ říká Švagr.

Problém ale je, že na roky 2020, 21 či 22 se ve státním rozpočtu s touto sumou nepočítá.

Pavel Švagr zmiňuje, že stát má aktuálně zásoby jídla na 1,5 dne fungování státu. Ve skladech má mražené maso, konzervy, máslo, obilí, sýry, cukr nebo sůl. „Naším snem je dosáhnout rezerv, které by umožnily překonat státu patnáct dní případného krizového stavu,“ říká Pavel Švagr. A dodává, že podle odborníků by stát měl být správně připravený až na půlroční nedostatek potravin. „To ale znamená podstatně větší objem hmotných rezerv,“ dodává Švagr.

„Až krize nastane, bude pozdě se ptát, proč nejsme připraveni,“ říká Švagr.

Text vznikl na základě příspěvku Pavla Švagra na konferenci Klimatická změna a její bezpečnostní dopady, kterou pořádala Policejní akademie ČR a Národní univerzita veřejné služby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

30.9.2019 11:04
Tisíce hektarů půdy na kterých se pěstuje řepka velmi špatně a nebo vůbec nevsakuje vodu.To ale nevadí,hlavně že to sype.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.9.2019 11:41
Příliš mnoho lidí a institucí se zabývá tím co dělat, když jsou povodně, nebo sucho. Kdyby se raději víc řešili příčiny těchto katastrof......
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.9.2019 14:54 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Cesta na Slunce by přišla dráž a něco účinného tam provést ...
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

30.9.2019 16:29
K perfektní připravenosti na povodně nám ještě hodně chybí, i když velká část opatření již byla úspěšně zrealizována.

To je program na dalších 50 let, kdy by se mělo vybudovat mnoho nových rybníků, remízků, změnit způsoby hospodaření, více biomasy v orné půdě, více polí zatravnit a zalesnit, inteligentnější výstavba, zatravnění střech, infiltrační rýhy atd.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist