https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nemecky-prodejce-uzenin-zpracovava-maso-premnozenych-myvalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý prodejce uzenin zpracovává maso přemnožených mývalů

2.11.2024 00:32 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Maso a kosti přemnožených mývalů v Německu zpracovává prodejce uzenin z německého Saska-Anhaltska. Novinku představil už loni a zažívá díky ní zvýšenou poptávku po svém zboží, napsal server The Times.
 
Michael Reiss, lovec a prodejce uzenin ve městečku Kade, asi 90 kilometrů západně od Berlína, zaznamenal v posledních měsících prudký nárůst obliby pochoutek z mývalů. Šestačtyřicetiletý Reiss prodává maso těchto invazních šelem jako kuriozitu od roku 2023, kdy jej představil na největším světovém zemědělském a potravinářském veletrhu v Berlíně.

"Ohlasy byly tak velké, že jsme se je (mývaly) rozhodli zařadit do našeho sortimentu. Předtím jsem mršiny pokaždé vyhazoval. Mýval má jemnou chuť. Je těžké ji popsat, ale když si dáte jednu z mých klobás a potom klobásu z mývala, poznáte rozdíl. Díval jsem se do tisíců tváří u mého stánku a všechny vypadaly spokojeně," uvedl Reiss.

Jeho obchod je podle něj prvním v Německu a možná i v Evropě, který nabízí vedle produktů ze zvěřiny a divočáka také výrobky z mývalů: kromě klobás mezi ně patří mývalí lančmít, jitrnice nebo soljanka, což je hustá a kyselá polévka vařená z kostí těchto savců. Mývalí maso je prý samo o sobě příliš měkké na to, aby se z něj dal udělat salám, a tak ho pro tento účel smíchal se zvěřinou.

Mývalí klobásy se zatím do supermarketů nedostaly. To by se však mohlo změnit, pokud nynější výzkum v Berlíně potvrdí, že maso šelem díky mastným kyselinám prospívá zdraví stejně jako jiné superpotraviny. Reiss nebude mít problém ani s dodávkami masa, protože se tento druh v Německu rozmnožuje vysokou rychlostí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.11.2024 04:13
Mývalí maso je vhodné pro chmatáky, přejde na ně šikovnost mývalích tlapek. To jsou nenechavci I. A.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.11.2024 13:07
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.11.2024 19:22
To je divný, jaké jsou hygienické předpisy EU. Není to mokrý trh?
Odpovědět
Pe

Petr

2.11.2024 19:34
"Předtím jsem mršiny pokaždé vyhazoval."
A teď je dává do klobás?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist