https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nevyzadana-seminka-z-ciny-se-dostala-i-do-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nevyžádaná semínka z Číny se dostala i do ČR

15.10.2020 11:45 | PRAHA (ČTK)
Zásilky se objevují jako nevyžádané "dárky", nemají rostlinolékařské osvědčení ze země původu, podle ústavu jde o vysoce rizikový nelegální dovoz rostlin bez garancí zdravotního stavu.
Zásilky se objevují jako nevyžádané "dárky", nemají rostlinolékařské osvědčení ze země původu, podle ústavu jde o vysoce rizikový nelegální dovoz rostlin bez garancí zdravotního stavu.
Zemědělský ústav dostal dvě oznámení o tom, že lidem v ČR přišly nevyžádané zásilky semen z Číny. Pokud by je někdo obdržel, nemá je vysévat, sdělila ČTK mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková. V některých evropských státech takto lidé dostali již tisíce zásilek, podobnou situací se v létě zabývaly i Spojené státy americké.
 

"Únik a následné šíření exotických škůdců z těchto zásilek může nejen ohrozit rostliny pěstované přímo u vás doma, ale také ohrozit biodiverzitu a pěstované hospodářské plodiny i volně žijící rostliny, včetně vzniku velkých ztrát ekonomických," vysvětluje ústav.

Zásilky se objevují jako nevyžádané "dárky", nemají rostlinolékařské osvědčení ze země původu, podle ústavu jde o vysoce rizikový nelegální dovoz rostlin bez garancí zdravotního stavu. "Jedná se o semena okrasných rostlin, ale bližší specifikaci prozatím nemáme k dispozici. Jedná se o malé zásilky v řádu gramů," dodala Kršková.

Americké ministerstvo zemědělství na konci července obdobně vyzvalo Američany, aby nepoužívali sadbu z Číny, pokud jim byla doručena bez vyžádání. Také podle něj se může jednat o invazivní rostliny, které poškodí životní prostředí. Tamní úřady požádaly občany, aby semena nedávali do země, protože rostliny mohou uškodit i dobytku.

Americké ministerstvo zemědělství uvádí, že v minulých dnech získalo poznatky o rozesílání nevyžádaných semen a že na věci spolupracuje s ministerstvem vnitřní bezpečnosti, aby ochránilo americké zemědělství. Státní úřady vyzvaly, aby lidé semena, pokud je dostanou v poště, ponechali v plastových sáčcích, dokud si pro ně úředníci nepřijdou. Český úřad vyzval občany, aby o podobných nálezech informovali mailem, nejlepší by však podle nich bylo odevzdání "dárkových" balíčků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.10.2020 01:03
vsadil bych se, že 90 % lidí co dostali nebo dostanou tato nějaká semena, tak je ze zvědavosti vysejou a je jim zcela 1 nějaké doporučení od ÚKZÚZ...
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.10.2020 01:03
Aha - a jde tedy o rostliny něčím nebezpečné, nebo celá nebezpečnost spočívá v tom, že semena nemají papír s razítkem?

Když uvážím, že vrcholné evropské orgány schvalují a podporují dovoz prokazatelně škodlivých a nebezpečných lidí ve statisícových množstvích, je strašení pár semínky směšné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist