https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nove-video-extinction-rebellion-se-snazi-vysvetlit-klimatickou-krizi-a-nalakat-nove-cleny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové video Extinction Rebellion se snaží vysvětlit klimatickou krizi a nalákat nové členy

14.5.2020 11:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Led pod šibenicí. Jedna z protestních akcí české odnože hnutí Extinction Rebellion.
Led pod šibenicí. Jedna z protestních akcí české odnože hnutí Extinction Rebellion.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká odnož hnutí Extinction Rebellion se snaží nově natočeným videem vysvětlit klimatickou krizi v kostce. "Video vznikalo tři měsíce. Chtěl jsem vytvořit video, po jehož shlédnutí bude mít člověk chuť zachránit planetu," říká autor snímku Šimon Pešta.
 

Jaké je hlavní sdělení videa? "Jednak varování ´hoří nám dům, měli byste to vědět´ a pak je to také výzva, aby se k nám lidé přidali," říká Pešta.

On sám si klimatickou krizi připustil loni na podzim. "Chvíli jsem byl v šoku. A pak jsem jako nejefektivnější postup vyhodnotil právě přidat se k Extinction Rebellion. Proto teď k tomu vybízím i ostatní, ač je mi jasné, že to není cesta pro každého," říká Pešta.

Jak Pešta zmiňuje, zapojení do hnutí Extinction Rebellion nemusí být úplně pro každého, protože jedním z nástrojů, které hnutí používá, je občanská neposlušnost. Podle Pešty je to ale jedna z cest, jak dát vládnoucímu systému najevo, že člověk nesouhlasí s jeho pojetím hodnot. Je to jedna z možností, jak se státu postavit. "Dáváme tím najevo, že situace je natolik vážná, že se kvůli tomu necháme i zatknout. Mnozí z nás zaplatili vysoké pokuty či jim byly přiklepnuty veřejně prospěšné práce," popisuje Pešta.

Podle jeho slov počet lidí v Rebelii roste. "A až nás bude dost, stát nás nebude moci ignorovat a začne s námi vyjednávat. Lidé v Americe skrze občanskou neposlušnost potřeli systémový rasismus, ač byl proti Civil rights movement ohromný odpor. Silný odpor tu je i dnes proti klimatickým hnutím, věřím ale v to, že se nám nakonec uspět podaří," říká Pešta.

Nejbližší akce Rebelie proti vyhynutí se koná dnes odpoledne před ministerstvem financí, kde se bude protestovat proti záměru rozšiřování pražského letiště. Podle hnutí se nemají finanční prostředky utrácet za letiště, ale za rozčleňování velkých polí, budování tůní a odstraňování meliorací.

Co mají dělat lidé, kteří chtějí chránit přírodu, ale občanská neposlušnost už je pro ně neakceptovatelná? "Tomu naprosto rozumím, ještě před rokem by pro mě byla občanská neposlušnost taky neakceptovatelná," říká Pešta. Podle něho se každý může zúčastnit protestních akcí, aniž by se dopouštěl neposlušnosti. Konkrétně rebélii lze pomoci i jen svým časem a prací. "Teď třeba sháníme grafika, pomoc do IT týmu a překladatele," říká Pešta.

"A pokud chce někdo působit mimo rebelii, pak je myslím důležité, aby se za věc postavil. Mluvit otevřeně o klimatické krizi s rodinou, se svými kamarády u piva, se svými kolegy v práci," myslí si Pešta. "Když začnete klimatické změně přikládat důležitost, vnitřně i navenek, může to být pro lidi ve vašem okolí výraznějším signálem, než nekonečné sledování zpráv o strašlivém suchu a klimatické krizi."

"Skvělý krok k ochraně přírody je taky přidat se do projektu Živá voda Jiřího Malíka," doporučuje dále Pešta. Jiří Malík podle něho má reálný plán na to, jak přeměnit krajinu v ČR tak, aby zadržovala co nejvíce vody půjde. "Stát o jeho projekt nejeví valný zájem, já jsem ale přesvědčený o tom, že to je člověk, který má boj proti suchu domyšlený nejdál z celé ČR," říká Pešta.

Pro vstup do Rebelie můžete vyplnit online přihlášku, ozvat se lze také na Facebooku či na ahoj@extinctionrebellion.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

14.5.2020 12:30
Jako mrazit takový špalek vody, abych mohl protestovat, to je fakt eko jak sviňa.

Jinak je to dobrá sbírka pošuků a ukázka toho, jak trouba dokáže zazdít i správnou věc. Klasický příklad ... "Podle hnutí se nemají finanční prostředky utrácet za letiště, ale za rozčleňování velkých polí, budování tůní a odstraňování meliorací."

Rozšiřování letiště je špatně, o tom vůbec žádná. Ale je tomu tak pro jeho negativní vliv na ŽP ve velké části jeho okolí. Argumentovat tím, že by to stálo peníze může jen trouba, protože zrovna Letiště Praha je stroj na peníze ... https://www.prg.aero/skupina-letiste-praha-dosahla-v-roce-2018-hrubeho-provozniho-zisku-ve-vysi-49-miliardy-korun . Takže ty vynaložené peníze by se krásně vracely, teď korona sice nic moc, ale to za pár měsíců přejde.

Jenže otázkou je, zda ten brajg za ty prachy stojí. Což za mne ne.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.5.2020 13:09
Prostě další skupina nespokojenců, kterým jejich předkové tvrdou prací zajistili pohodlný život. Nespokojencům jejich předkové zajistili nejčistší životní prostředí, bezpečné potraviny, kvalitní lékařskou péči, kvalitní infrastrukturu. Stačí se jen podívat, jak to vypadá v zemích, kde má každý své malé políčko a opečovává ho. U nás stačí na práci v zemědělství 3% práceschopných občanů. A ti ostatní se mohou věnovat dalším činnostem. Řešením pro Česko je dostatek energie z jádra a OZE nechat sousedům - přes léto nám budou zdarma dodávat nadbytečnou solární energii v době, kdy budoucí jaderky budou v letní údržbě. A přes zimu jim budeme prodávat drahou nedostatkovou energii.
Na polích žádné FV, žádné technické plodiny na biopaliva nebo pro bioplynky - proč si ničit vlastní půdu, ať si ji ničí sousedé. Uvolněnou plochu zatravnit - hlavně v pásech okolo vodních toků.
A těm, co se chystají vyhynout, vysvětlovat, že problém není teplota - problém je vysoký počet lidí. Kdyby to u nás bylo jako v Bangladéši, tak by v Česku žilo 100 mil. obyvatel a je snad každému jasné, že bychom měli velký problém.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

14.5.2020 14:04 Reaguje na Richard Vacek
souhlasím, z poslední odstavce podtrhuji ten velký počet lidí. To je alfa a omega všech problémů
Odpovědět
AM

Aleš Malík

14.5.2020 15:22
Proti rozšíření letiště budou klidně protestovat i lidé, kteří si bez rozpaků zaletí na prodloužený víkend do Barcelony. A v tom vidím to největší zoufalství.
Stejně jako zde ER představují několik prostých názorů v on-line videu dlohém 8:27. Naprosto zbytečné plýtvání energií, šlo by to zkrátit alespoň o 80 %.
Jediná cesta jak zabránit ekologické katastrafě, je omezení spotřeby. To jak, může být námětem diskusí, ale nemám pocit, že by ER dokázali nastínit alespoň jednu z možných cest.
Odpovědět
ig

14.5.2020 18:45 Reaguje na Aleš Malík
Třeba já. Létám hodně a při tom jsem proti rozšíření letiště. Podle mě je totiž daleko lepší postavit ještě jedno. Konkrétně ve Vodochodech (tam už je, stačí dovybavit aby mohlo získat status mezinárodního veřejného letiště).
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.5.2020 19:03
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.5.2020 19:05
Během následujících pár let se začne viditelně ochlazovat a to tyhle lidi nutí k ještě vetším výkonu ve žvanění hysterických nesmyslů.
Odpovědět
MG

Milan G

14.5.2020 21:43 Reaguje na Jan Šimůnek
Chtějí vracet půdu do rukou malých zemědělců. A ptali se jich jestli tu půdu vůbec chtějí? Co mně zarazilo byly ty černé vlajky v tom videu, v první chvíli jsem si myslel, že Daeš se dal k Extinction Rebellion :-))
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.5.2020 21:11
S tím vyhynutím lidstva by mohli jít příkladem.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

22.5.2020 13:39 Reaguje na Radim Polášek
Naprosto s Vámi souhlasím. Bylo by moc hezké kdyby se takoví lidé nominovali na Darwinovu cenu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist